IT študentov lákajú najmä úspešné slovenské firmy

Pondelok, 18.07.2016 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Úspešná slovenská softvérová firma ESET, pôsobiaca vo viac ako 180-tich krajinách sveta, je aj po roku najvysnívanejším  zamestnávateľom medzi mladými slovenskými študentmi technických smerov.  Prvenstvo obhájila v prieskume občianskeho združenia Nexteria. Za ESET-om sa umiestnil Sygic, opäť domáca firma vyvíjajúca GPS navigačnú aplikáciu. Trojicu najžiadanejších zamestnávateľov uzatvára Tatra banka. Prieskum sa študentov pýtal aj na platové očakávania, tie sú približne zhodné s realitou.

Pracovať pre firmu ESET túži až 57 % študentov informatiky a elektrotechniky. Vyplýva to z prieskumu občianskeho združenia Nexteria, ktoré sa venuje mladým ľuďom a podporuje ich  v biznise, politike či iných kľúčových oblastiach spoločnosti. Z aktuálneho prieskumu realizovanom na vzorke 347 študentov z fakúlt Slovenskej Technickej Univerzity (FIIT, FEI) a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského tiež vychádza, že takmer 29 % z nich imponuje slovenská firma Sygic. Tretiu priečku v novom rebríčku obhájila Tatra banka s 27%.

Výsledky či už z minulých rokov alebo z aktuálneho prieskumu dokazujú, že v rebríčkoch najžiadanejších zamestnávateľov mladých lákajú domáce inovatívne firmy. „Víťazný ESET vnímajú ako globálnu špičku, ktorá vyrástla na Slovensku a to študentov veľmi oslovuje.“ hovorí Radoslav Tausinger, gestor kariérneho eventu Night of Chances v organizácii Nexteria. „Na druhom Sygicu si považujú podobné veci – taktiež inovácie a medzinárodné úspechy, ale aj mladý kolektív,” dodáva.

 

Slovenské firmy sú v kurze

20 % z opýtaných by rado pracovalo pre Sli.do. Aj keď je Slovákmi založený technologický startup zaoberajúci sa komunikáciou medzi prednášajúcim a publikom na rôznych konferenciách a eventoch nováčikom v tohtoročnom rebríčku Nexterie, medzi mladými má úspech, zaradil sa na štvrté miesto. V tesnom závese sa za Slido-m, s 19 %, umiestnil Accenture, globálna spoločnosť poskytujúca odborné služby v oblasti manažérskeho poradenstva, systémovej integrácie a outsourcingu. S neveľkým odstupom ďalej mladí uviedli na zoznam firiem, ktorým by odovzdali svoj čas, energiu i schopnosti slovenskú webhostingovú spoločnosť WebSupport (18 %), úspešné slovenské internetové kníhkupectvo Martinus.sk (18%), ktorý uzatvára najlepšiu sedmičku ako piata slovenská firma. „Úspech slovenských firiem v rebríčku nie je náhodný. Všetky tieto spoločnosti rýchlo rastú a potrebujú naberať nových zamestnancov a často ponúkajú veľmi atraktívnu pracovnú náplň. Zároveň väčšina z nich ťaží aj z popularity startupov medzi študentmi,“ vysvetľuje Tausinger.

Rebríček najžiadanejších 15 zamestnávateľov v okruhu mladých ľudí, ktorí sa venujú informačným technológiám dopĺňa nemecká automobilka Volkswagen (17%), ktorá stále patrí medzi najväčších aj najlepších zamestnávateľov na Slovensku, nasledujú po 14 % medzinárodná spoločnosť Dell Global Business Center, americká telekomunikačná spoločnosť AT&T a mobilný operátor Orange.  13 % mladých by chcelo pracovať v juhokórejskej firme Samsung, po 12 % by bolo spokojných u slovenského multimediálneho operátora Slovak Telekom a konzultačno-softvérovej spoločnosti Softec. Rebríček uzatvára s 10 % záujemcov InHiro, slovenský startup, ktorý už pár rokov mení spôsob hľadania nových ľudí.

 

Akú mzdu by chceli

Prieskum Nexterie sa IT študentov pýtal aj na ich mzdové očakávania. 21% si predstavuje plat do 1100 eur, 33% medzi 1100 a 1400 eur, 25% medzi 1400 a 1700, 11% medzi 1700 a 2000 a len 10% očakáva plat vyšší ako 2000 eur.  Očakávania respondentov prieskumu sú väčšinou pomerne realistické vzhľadom k skutočným mzdám absolventov študentov Slovenskej technickej univerzity v 2. roku od absolvovania štúdia. Tí podľa nedávneho porovnania výšky príjmov absolventov vysokých škôl zarábajú najlepšie na Slovensku. Absolventi FIIT a FEI STU majú príjmy v priemere vo výške približne 1500 eur už po dvoch rokoch od ukončenia štúdia a po štyroch rokoch takmer 2000 eur.

Občianske združenie Nexteria organizuje prieskum najžiadanejších zamestnávateľov medzi vysokoškolákmi dvakrát v roku. Popri rebríčku najvychytenejších IT firiem zostavuje aj rebríček vysnívaných zamestnávateľov na základe názorov študentov z oblasti biznisu. „Na základe výsledkov potom pozývame najlepšie firmy na kariérne podujatia Night of Chances (NOC) TECHNOLOGY alebo BUSINESS ( NOC BUSINESS sa koná pravidelne na konci jesene na FM UK), pričom na aprílovom 4. ročníku NOC TECHNOLOGY sa zúčastnilo rekordných 500 študentov a otvorili sme ju diskusiou o korupcii v slovenskom IT,“ uzavrel Tomáš Hasala, CEO Nexteria.


IT študentov lákajú najmä úspešné slovenské firmy

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.011 s.