Malí programátori pozor, Hodina kódu sa blíži. Zapojiť sa môže každý

Utorok, 29.11.2016 12:00 redakcia
Správy pre študentov

Celosvetová iniciatíva Hodina kódu, ktorú organizuje nezisková organizácia Code.org s podporou spoločnosti Microsoft sa bude tento rok konať v týždni od 5. do 11. decembra. Deti, študenti aj dospelí si tak môžu vyskúšať základy programovania a pripojiť sa k mnohým známym osobnostiam ako Barack Obama, Mark Zuckerberg či Bill Gates. Na Slovensku sa do iniciatívy minulý rok zapojila napríklad olympionička Danka Barteková, spisovateľka Petra Nagyová-Džerengová, herec Juraj Kemka či choreograf Jaro Bekr.

„Aj tento rok sme sa stali partnerom organizácie Code.org, aby sme vďaka Minecraftu a Hodine kódu posunuli počítačovú vedu bližšie k miliónom mladých ľudí na celom svete,“ povedal Satya Nadella, výkonný riaditeľ spoločnosti Microsoft. „Inšpirovala ma generácia Minecraft, ktorá sa nevidí na pozícii hráčov hry, ale na pozícii, kde tvoria nový vysnívaný svet. Toto je generácia, ktorá bude tvoriť, budovať a vytvárať našu budúcnosť a spoločne im môžeme priblížiť počítačové myslenie a pomôcť nadobudnúť zručnosti na riešenie problémov, aby sa dokázali chopiť príležitostí, ktoré ich čakajú,“ dodáva Satya Nadella.

Vytvorte si vlastnú hru

Do Hodiny kódu sa môže zapojiť akákoľvek škola alebo záujmový krúžok. Učitelia môžu prihlásiť svoju triedu cez jednoduchý formulár na stránke www.hourofcode.com/us/sk a absolvovať so študentmi Hodinu kódu počas vyučovania, pričom po registrácii sa ich škola zobrazí aj na globálnej mape. Samotné lekcie sú špeciálne navrhnuté tak, aby pomocou vizuálneho programovania deťom pomohli veľmi rýchlo pochopiť základy fungovania programovacích jazykov.

 „Tohtoročná nová lekcia Minecraft prináša do Hodiny kódu jemne pozmenený postup, kedy sa deti v prvej fáze naučia základy vizuálneho programovania a následne v druhej fáze dostanú možnosť vytvoriť si vlastný svet v prostredí Minecraft, kde využijú to, čo sa predtým naučili,“ hovorí Zuzana Molčanová, manažérka akademických programov v Microsoft Česká republika a Slovensko. 

Deti sa však môžu zapojiť aj do programovania v prostredí ďalších známych svetov, ako je napríklad Star Wars, Angry Birds, Frozen či Moana. Každý, kto úspešne dokončí aspoň jednu z dostupných lekcií, automaticky získa medzinárodný certifikát o absolvovaní Hodiny kódu. 

Programujte aj z domu

Vďaka tutoriálom, ktoré slúžia ako návod a nájdete ich na stránke www.hourofcode.com, je ľahké prejsť si Hodinu kódu aj doma s deťmi. Predchádzajúca skúsenosť s programovaním nie je pre absolvovanie Hodiny kódu vôbec potrebná. 

„Microsoft sa dlhodobo snaží o to, aby mali všetci mladí ľudia po celom svete možnosť získať potrebné digitálne zručnosti. Chceme deťom ukázať, že programovanie môže byť pre nich prínosné, lebo aj vďaka nemu si dokážu osvojiť kritické myslenie,“ hovorí Marcela Havrilová, riaditeľka pre vzdelávanie v spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko. „Deťom chceme ukázať, že učiť sa programovať nie je nuda, a že sa na počítači dá robiť aj niečo iné ako pozerať si videá na YouTube. Programovanie rozvíja logické myslenie a digitálne znalosti, vrátane základov programovania, ktoré sú kľúčové pre budúcu kariéru,“ podčiarkuje Marcela Havrilová.

Do Hodiny kódu sa je možné zapojiť prostredníctvom stránky www.hourofcode.com, hry a videá sú k dispozícii aj v slovenčine. Nie je potrebné inštalovať žiadne programy, stačí dobré pripojenie k internetu, akýkoľvek moderný prehliadač a počítač s klávesnicou a myšou.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.013 s.