Próza na HK – Futová – Kúzlo šťastia

Slovenský jazyk » Básne

Autor: tanya
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 400 slov
Počet zobrazení: 22 859
Tlačení: 1 145
Uložení: 803

Próza na HK – Futová – Kúzlo šťastia

KÚZLO ŠŤASTIA – Gabriela Futová

Kedysi, bolo to už dávno, som žila vo svete, kde ľudia verili na bosorky, pretože tam naozaj jestvovali. Robili ľuďom i zvieratám zle, škodili, kde mohli. Ja som bola jednou z nich. Bola som ešte mladá, mala som iba stodeväťdesiatdeväť rokov  a práve na dvesté narodeniny som mala urobiť skúšku, aby som sa dostala medzi staršie ježibaby. Dostala som veľmi ťažkú úlohu. Mala som ísť do ľudského sveta a ukradnúť dve deti – dvojčatá, chlapca a dievčatko.

Pomocou kúziel som sa dostala až sem, vyhliadla som si párik dvojčiat
a zamestnala som sa v škôlke, do ktorej chodili. V škôlke bolo mnoho detí a veľmi si ma obľúbili. Bola som tam asi mesiac, keď prišiel Deň matiek. Deti mali nacvičené krásne predstavenie, všetky boli vyobliekané a tešili sa, že budú vystupovať pred rodičmi. Program sa už dávno začal, keď som si všimla, že „moje“  dvojčatá sú smutné. Ich mamička totiž neprišla.

Neprišla ani do konca programu, ani keď zatvárali škôlku, a tak som sa ponúkla, že deti odvediem domov. Bola to skvelá príležitosť na únos. Ibaže keď mi obidve deti dôverčivo vložili svoje rúčky do dlaní, prvý raz som v srdci pocítila svetlo lásky. Bolo to také nečakané, že som deti namiesto k bosorkám odviedla rovno domov.

Tam som sa dozvedela, že žijú v prenajatom byte a ich ocino je niekde ďaleko a vôbec s nimi nebýva. Mama sa mne aj deťom ospravedlňovala, že neprišla, ale musela ostať dlho v práci, lebo jej ochorela kolegyňa. A keď utekala do škôlky, našla tam len upratovačku. Ponáhľala sa domov a cestou sme sa asi minuli. Bola veľmi utrápená, ale keď pozrela na svoje deti, oči jej zažiarili, tvár sa jej vyjasnila, bolo vidieť, že ich veľmi ľúbi.

V noci som vôbec nespala. Prehadzovala som sa v posteli a rozmýšľala som.
Nad ránom som sa rozhodla. Nielenže nechám deti na pokoji, ale použijem aj
jedinečné kúzlo, ktoré im privolá šťastie. Môžem ho použiť iba jediný raz v živote a do sveta bosoriek sa už potom nemôžem nikdy vrátiť. Mamine a jej dvojčatám sa začalo dariť. A predstavte si, nakoniec sa im ozval aj ocino, o ktorom si mysleli, že ho
už v živote neuvidia.

A tak som ostala vo svete ľudí a aj ja som si našla svoju rodinu. Nijaké kúzla už nepotrebujeme. Máme sa radi a to je v živote najdôležitejšie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Próza – Hviezdoslavov Kubín



Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.049 s.
Zavrieť reklamu