Zuzine prasiatka - Zuzana Zemaníková (Próza HK)

Slovenský jazyk » Básne

Autor: tanya
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.08.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 671 slov
Počet zobrazení: 12 229
Tlačení: 635
Uložení: 475

Zuzine prasiatka - Zuzana Zemaníková

Kde bolo, tam bolo – to by bolo, aby prvákom dobre nebolo! Majú sa najlepšie na svete. Učiteľky sa s nimi maznajú a miesto pätiek im pečiatkujú zošity ružovými prasiatkami. Naša Zuza ich má celé stádo. To by bolo, keby ich mala hnať cez mesto na pašu! Veru, každý deň dáke prasa pribudne, ale nikomu to neprekáža. To nie je spravodlivé! Ak ja dostanem dvojku, mama o tom reční celý týždeň, vyklebetí to dedkovi a babičke a všetci mi dohovárajú – vraj som lajdáčka.

Zuzana meniny

Zuza píše celkom obstojne, lenže odzadu a písať začína od konca riadka. Istotne to robí náročky. Ktovie, čo má tá prešibaná líška za lubom! Vraví, že guľaté prasiatka sa jej páčia väčšmi ako pichľavé včely. Cíti sa so svojimi prasiatkami ako Dunčo s ovečkami. Jednostaj sa s nimi hrá. Na úlohy kašle, kreslí prasiatkam sukničky a potom ich učí tancovať. Nečudo, že na druhý deň donesie zo školy ďalší vykrútený chvostík! Zuza ustavične modliká, nech jej mama kúpi  tlačiarničku. Tá sa však bojí, že by sme potom mali opečiatkované všetky dvere a steny. ..

Dnes mam vyhlásila, že pôjde so Zuzou k detskému psychológovi. (Učiteľka sa jej sťažovala, vraj si nevie so Zuzou rady. Naozaj sa jej ani trochu nečudujem. Byť na jej mieste, dávno ju vyhodím zo školy.)

Čo je to ten psychogól? – opýtala sa nedôverčivo Zuza. – Psy –cho-lóg! To je taký doktor, ktorý lieči psy,  - vysvetlila som jej hneď, aby bola psina. – Na pravé plece ti prišije ľavú ruku, na ľavé pravú a prevráti ti hlavu, lebo ju máš popletenú. Možno ti dá aj injekciu ... Zuza sa rozplakala ako striekacie auto. Vrešťala, že ona k nijakému doktorovi nepôjde. Ona je človečka!  - Ty hlupáčik, - tíšila ju mama, - nevidíš, že ťa straší? Psychológ je doktor, ktorý ani nevie, ako injekcia vyzerá. On sa len s deťmi hrá a rozpráva. Klameš! – fňukala Zuza, lekári nie sú takí dobrí. Za moju dobrotu mi mama pojhrozila, že si to so mnou vybaví, len čo sa vrátia od psychológa. Išla som za tatkom. Je Zuza šibnutá? – strelila som z mosta do prosta. Nech mi povie pravdu! Vraj som vedľa ako jedľa. O nič nejde. Psychológ nájde na Zuzu fígeľ a ten ju prinúti písať ako treba a všetko bude v poriadku. Veľmi som mu neverila.   
Tak  ako bolo? – spýtala sa tatko mamy, keď sa vrátili. Pozorne som prezrela Zuzu. Tvárila sa však celkom normálne. Teda napchávala sa cukríkmi a mne ukazovala figu. –Zbytočne som stratila čas. – zahundrala mama. Vraj to Zuzku časom prejde. Len to jej poradil, aby Zuze kúpila tlačiarničku s takými istými prasiatkami, aké nosí zo školy. No namojdušu, to je ale finta! To som mohla poradiť mame i ja! Zuza dojedla cukríky, ani jeden mi nedala. Vyplazila mi jazyk  a zapojila sa do vážneho rodinného rozhovoru:
Doktor mi povedal, že som šikovná slečna! Aby ste vedeli! No toto! – potešil sa tatko. A prečo ťa tak chválil? Nakreslila som mu najkrajšiu princeznú na svete. – chvastala sa. A potom sme sa hrali s mojimi prasiatkami zo zošita. Veľmi sa mu páčili, páčili, ... roztancovala sa Zuza. Mama vytiahla z tašky vytúženú tlačiarničku a podala ju Zuze. A ja som zasa raz obišla nasucho. Na veľký zošit mama napísala veľkými tlačenými písmenami:  CHLIEVIK PRE PRASIATKA

Tu im bude dobre, usmiala sa na malú pastierku. V písanke medzi písmenkami sa nemajú kde prebehnúť, nemôžu si ani zatancovať. A ty, Zuzka moja, budeš odteraz nosiť zo školy samé včeličky, dobre?    
Nebude, lebo ona je negramotná! – vyletelo zo mňa.  Ja že som negramotná? Ty si negramotná! Vážim viac ako ty, palica jedna vychudnutá! Ja mám viac gramov a kilogramov, však mami? Pustili sme sa do smiechu. Zuza len vyvyšoval okále, čo to má znamenať.

Negramotná si, lebo nevieš písať! – vysvetlila som jej. Tak ako ty škriabu iba nevzdelanci nevzdelaní. Ja som lepší psychológ ako ten Zuzin psychogól. Odvtedy píše moja sestra krasopisne. Ani prasiatka už nezbiera. A náš dedinsky založený tatko sa márne teší na zimnú zabíjačku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu