Jozef Horák – Kráľ Matej na zábave (Próza HK)

Slovenský jazyk » Básne

Autor: tanya
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 239 slov
Počet zobrazení: 33 008
Tlačení: 1 787
Uložení: 1 219

Kráľ Matej na zábave

Jozef Horák  (Povesti a divy)

Nastala jeseň a s ňou poľovačky. O takom čase sa kráľ Matej najradšej zdržiaval na Vígľašskom zámku. Aj pri poľovačkách si však našiel čas zájsť prestrojený do dedín a pozhovárať sa s ľuďmi, ako žijú, ako sa majú.

Raz sa tak vybral so sluhom na vandrovku. Večer ich zastihol v dedine. Vošli do istého domu a pýtali si nocľah – na peci. Políhali si a čoskoro aj pospali.

Lenže u toho gazdu sa večer zišla veselá spoločnosť. Chlapi sa najprv zhovárali, potom sa dali do spevu a nakoniec sa začali pasovať, naťahovať, až sa strhla riadna kucapaca. V tom ktorýsi pozrel na pec.

A tí na prípecku, čo sú zač? My sa pasujeme a oni drichmú! Priložme im!

A začali látať palicami toho krajného.

Krajný bol kráľ.

Sluha si potom s kráľom vymenili miesto, ale veru zle urobili. Chlapi sa znovu pustili do bitky, začali sa pasovať a nakoniec od kraja vyplácať pocestných. Keď už dvíhali palice, gazda zvolal:

Chlapi, teraz dajme tomu pri stene!

A po druhý raz začali obšívať kráľa.

O tri dni prišli do dediny pandúri a s nimi aj kráľ. Dal schytať gazdových kamarátov, a keď boli pokope, predstavil sa im. Ej, nebol by sa z tých kvapky krvi dorezal. Všetci sa už videli na šibenici. Hodili sa na kolená, prosili, nariekali, sľubovali. Ale kráľ bol prísny a takto sa prihovoril:

Za to, že ste pili a bili pokojných pocestných, dostane každý z vás desať palíc. A za to, že ste bitku spravodlivo delili, dostane každý desať grošov.

I stalo sa, ako rozsúdil kráľ.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.035 s.
Zavrieť reklamu