Básničky o babke a dedkovi

Slovenský jazyk » Básne

Autor: telushkaa
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 295 slov
Počet zobrazení: 24 459
Tlačení: 516
Uložení: 643

Básničky o babke a dedkovi

Valentínka

Pozdravujem vás, dôchodcovia milí, prihováram sa vašim šedinám. Tváram, čo roky žitia poznačili, ale i tak s láskou hľadia k nám. Prihováram sa vám láskyplné ruky. Či odpočívajú už na lone? I keď tak nevládzu, keď lomcujú ich muky, vždy pohladiť a pomôcť sú ochotné. Koľko chvíľ, koľko bolesti a šťastia vracia sa stále v spomienkach. Koľko slov rozochveje srdcia padajúcich na zem ako semienka. Prihováram sa vám mojim veršom, ktorý sa v úcte ku vám pokloní. Prianie zdravia, šťastia v žití vašom, nech o vaše srdcia zazvoní. 

Erik Bujna

Dvíhame oči k oblohe, vznášame vrúcne prosby k Bohu, aby po ďalšie dlhé roky s istotou viedol vaše kroky, nech vás vždy jeho milosť chráni, nech splní každé z vašich tajných prianí . Zo srdca vášho pramení láska a preto žite dlho, starý otec, babka. Kým vás máme nikdy nie sme sami. Všetci vás potrebujeme a máme veľmi radi. 

Nikolka

Zvestoval nám úsvit z  rána, že má sviatok stará mama. Preto dnes my želáme ti, nech ti láska srdce hreje, nech ti nikdy smutno nie je. Nech ti pán Boh ako sám vie, ráči dopriať pevné zdravie. Nech ti pán Boh nadelí hojnosť svojich milostí, veľa šťastia , radosti. Nech vzdialená je od teba nekonečná clivota. 

Erika

Deň tvojho sviatku, starká najdrahšia, radosti veľa vždy nám prináša. S láskou a úctou prichádzame poďakovať sa starej mame. Za všetku lásku, všetky obete. Niet veru lepšej starkej na svete. Veď každá chvíľka v tvojom náručí na dlhý čas nám šťastie zaručí. 

Lenka

Matička Božia,  Ty deťom dvakrát milá! Počúvaj, čo Ti teraz rozpoviem. Nechaj nám starkú. Aby nám dlho žila. Starká má pre mňa času, koľko chcem. Starká je vľúdna. Má Boží pokoj v duši. Starká sa o nás s nikým nedelí. Má času ľúbiť nás. A nič ju nevyruší. Pri nej má týždeň sedem nedelí. 

Marek

Zvestoval nám úsvit z  rána, že má sviatok stará mama. Preto dnes my želáme ti, nech ti láska srdce hreje, nech ti nikdy smutno nie je. Nech ti pán Boh ako sám vie, ráči dopriať pevné zdravie. Nech ti pán Boh nadelí hojnosť svojich milostí, veľa šťastia , radosti. Nech vzdialená je od teba nekonečná clivota. 

Baška

Ako krásne je byť s tebou, starká moja najdrahšia. Pre mňa si ty mojou hviezdou jasnou, si zo všetkých najkrajšia. Veď ma svojou hviezdnou cestou, chcem byť taká ako ty! Chodiť po svete s náručou plnou lásky, nehy, dobroty. 

Kryštof

Veľa šťastia, starká naša, dnes sviečky na torte zhášaš. Veľa zdravia , stará mama! Neplač, veď tu nie si sama! Vybozkávaj vnúčatá, veď každé len na to čaká. Vybozkávaj všetkých vnukov, pohladkaj ich teplou rukou. 

Anička

Ty si mama mojej mamy, kým ťa máme, nie sme sami. Láskou svojou zahŕňa ma, je to drahá stará mama. Pohľadom mi srdce hreje, dušu mi hneď rozochveje. Kus zo seba stále dáva, moja dobrá stará mama. Je slnkom Božej lásky, s láskou hladí moje vlásky. Som pri nej veľmi bohatá, veď starká je celá zo zlata. 

Martin

Na ceste žitia dni sú ako metre a roky ako míle zasa. Tak letia v divom, bujnom vetre, že človek ani nenazdá sa. Len keď sa zavše v svojej púti na prešlé roky naspäť díva, do duše sa mu naraz vnúti myšlienka zvláštna, trochu clivá. A zrazu plecia tuhšie cítia ťarchu, čo rôčik s rôčkom zbieral. Dokiaľ sa na šnúrke žitia zajagalo sedemdesiat perál. 

Simonka

Poznám dve ruky. Drsné a zároveň jemné. Voňajú chlebom, žltými klasmi. Hladia ma medom, kvapkami lásky. Choroby liečia a smútok hoja. Tichučko vravia: si láska moja. Poznám dve ruky. Tvrdé a moje. Keď to mám ťažké, ich teplo hreje. Dve ruky starkej cítievam denne. Ich dotyk jemný uspáva jemne. 

Peťo

Dnes tebe patrí, drahý starký, úcta a všetka naša láska. Blahoželania milé slová, ktorými chceme vždy a znova želať ti k sviatku zdravia veľa , splnenie toho, čo si chcel a veľa šťastia v ďalšom žití bez príkorí a vlnobití. 

Kristínka

Dnes ste sa dožili prekrásnej chvíle, prešli ste životom predlhé míle. Prešli ste krajinou bolesti, lásky, a s láskou hladíte naše vlásky. Neraz ste zdolali brody i rieky, zostaňte tu s nami, starkí ,na dlhé veky. 

Peťka

Sedemdesiat  rôčkov  krášli život váš tak bohatý. Svoj cieľ v ňom ste iste našli, zlé sa v dobré obráti. Všetko dobré priať sme prišli, nech vás láska povznáša. Nech ste stále jarí, bdelí, aj keď vek sa ohláša. 

Andrej

Veľa šťastia , milý starký, nech ťa sila neopúšťa, nech ti stále slúži zdravie, či je deň a či noc hustá. Veľa zdravia, milý dedko, prajeme ti ozaj všetko, po čom tvoje srdce túži. Dobrého si veľa uži! 

Veronika

V dnešný deň len pre starkú srdce naše rozhorí sa. A v ňom ako oheň planie naše vrúcne želanie: nech ti šťastia slnko svieti, v ďalšom žití dobre je ti, radosti si veľa uži, zdravie nech ti stále slúži . Nech sa ti dni šťastia množia, nech ťa chráni ruka Božia. 

Miško

Keď sa ti dnes, milý starký, vysmievajú roky z diaľky, porátaj sa s nimi rezko, ale hlavu dolu neskloň. Prežil si v živote veľa búrok, utŕžil mnohé jazvy. My všetci ale dobre vieme, že nikdy nebol prázdny. V živote sú rôzne chvíle: šťastia, žiaľu, nádeje. Týždne smútku, roky milé, každý žne ako zaseje. 

Simonka

Na torte priveľa zažatých sviečok. Márne sa pokúšate dozvedieť, prečo. Ako to rýchlo preletelo nad vašou hlavou nebadane. Jarčeky vrások zdobia vaše čelo a vy čakáte, čo sa ešte stane. A hoci sa myseľ ešte stokrát  v spomienkach k prešlým rokom vráti , radšej sa smelo zahľaďte napred, starkí naši drahí. 

Jožko

Ktorý šofér jazdí rád cez dedinu šesťdesiat? Vždy si jazdil veľmi rýchlo celým svojím životom. Predbehnúť si chcel aj vietor. Hovoril si vždy o tom. Hovoril si o tej chvíli, ktorá prišla práve dnes, zatiahni na chvíľu ručnú , nech si s nami oddýchneš. Odteraz už budeš, dedko, jazdiť iba šesťdesiatkou. 

Lucka

Do ďalšieho výročia vkročte s úsmevom na očiach. Milí, starkí, len málo ľudí na svete sa dožije takého prekrásneho veku ako vy. Len málo ľudí si svet váži tak, že ich nechá po sebe kráčať rôčkov sedemdesiat. 

Kristián

Čože je to šesťdesiatka! Aká je to výšina? Z nej sa len kus kraja vidí, výstup iba začína. Na smútok a na únavu nie je vážna príčina. Len vy, starkí, objímte nás – to starobu zaklína. 

Veronika

Nech táto chvíľa trvá večne, prajeme vám to zo srdca. Za ruku držte nás vždy nežne, cítime, že je z lásky horúca. Milá naša stará mama, nikdy nebuď ustatá, to ti prajú zo srdca všetky tvoje vnúčatá. 

Miško

Chceme vám spríjemniť tento deň vinšom, dnes celá dedina bude vám milšou. Na stole šesťdesiatpäť prekrásnych ruží, nech vám to zdravíčko naďalej slúži. 

Karinka

Zvestoval nám úsvit z  rána, že má sviatok stará mama. Preto dnes my želáme ti, nech ti láska srdce hreje, nech ti nikdy smutno nie je. Nech ti pán Boh ako sám vie, ráči dopriať pevné zdravie. Nech ti pán Boh nadelí hojnosť svojich milostí, veľa šťastia , radosti. Nech vzdialená je od teba nekonečná clivota. 

Adrian

V deň krásneho vášho sviatku, keď ste dožili šesťdesiatku , na vás si spomína celá dedina. Vrúcne prianie k vám letí od známych a detí: nech sa vám dni šťastia množia, nech vás chráni ruka Božia. Dvíhame oči na oblohu, vznášame úprimné prosby k Bohu, aby po ďalšie vaše roky s istotou viedol vaše kroky. 

Majka      

Ako ten čas rýchlo letí ! Všedných dní rad, občas sviatky... A zrazu tak divno je ti, keď obzrieš sa spiatky. Zrakom duše pátrate v diali , spomienky sa roja v mysli. Tie, čo radosť prinášali, i čo slzy do očí tisli. Mnohé chvíle v prešlom žití ťažké boli ako jarmo. Ale v srdci človek cíti , že tie roky nežil darmo. Preto smútiť dôvod nie je, vravia Vám blízki naokolo. Pre všetko, čo je vám milé , žiť tie roky hodné bolo. K ďalšej vašej žitia púti jedným tónom srdcia vravia, jedným hlasom želajú vám veľa sily, šťastia, zdravia! 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu