Mikrosvet

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 09.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 129 slov
Počet zobrazení: 4 222
Tlačení: 306
Uložení: 297
Mikrosvet

Svet pod mikroskopom

Zo všetkých strán nás obklopujú voľným okom neviditeľné, no druhovo najpočetnejšie živé organizmy – mikroorganizmy (mikróby). Sú v pôde, vo vode, vo vzduchu, na predmetoch, v potravinách. Osídľujú aj zložitejšie formy života, vrátane človeka, a získavajú z nich výživu. Nájdeme ich na koži, v dýchacích cestách, črevách živočíchov a človeka.

Fotosyntetizujúce produkujú biomasu a uvoľňujú kyslík. Ako rozkladače – reducenty, sú nezastupiteľným článkom potravových reťazcov a zabezpečujú plynulý kolobeh živej hmoty. Rozkladajú organické látky a späť do pôdy vracajú anorganické (minerálne) látky. Mnohé mikroorganizmy žijú v symbióze s mikroflórou rastlín, živočíchov ale aj človeka. Sprevádzajú ho od prvopočiatkov jeho existencie a významne ovplyvňujú jeho obranný – imunitný systém. Patogénne druhy spôsobujú mnohé ochorenia.
 
Veľká skupina mikroorganizmov je základom priemyselných technológií (biotechnológií). Uplatňujú sa najmä v priemyselnom spracovaní potravín, využívajú sa pri výrobe liekov, kozmetických prípravkov aj pri výrobe papiera.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu