Pŕhlivce

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 26.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 183 slov
Počet zobrazení: 13 408
Tlačení: 962
Uložení: 973

Pŕhlivce

Sú to väčšinou morské živočíchy, len malá časť je sladkovodná. Na povrchu tela majú pŕhlivé bunky, ktorými omračujú svoju korisť. Patria sem nezmary, medúzy, koraly a sasanky. Väčšina zástupcov pŕhlivcov žije v moriach, zástupcovia sladkých vôd sú:

Nezmar zelený (Chlorohydra viridissima) je najčastejším vodným zástupcom, má zelené telo od symbiotických rias. Spodnou časťou tela- nohou, sa prichytáva na kamene alebo rastliny a s natiahnutými ramenami vyčkáva na korisť. Dorastá do s ramenami do 3 cm. Živí sa drobnejšími vodnými živočíchmi. Pomocou prísavkovitého konca tela a úst sa môže pohybovať. Žije v rybníkoch, jazierkach, riečnych ramenách a pod.

Na pododných miestach žije u nás aj nezmar hnedý (Hydra oligactis). Nezmary sú známe svojou veľkou regeneračnou schopnosťou. Ak jedného jedinca rozrežeme na viac častí, každý kúsok dorastie na normálneho živočícha.

Na rozdiel od hubiek sa u nezmara stretávame so špecializovanými bunkami- svalovými (pohyb ramien i lokomočný pohyb), nervovými (rozptýlená nervová sústava), pŕhlivými a tráviacimi bunkami.

Medúzovka sladkovodná (Craspedacusta sowerbeii) žije v dunajských ramenách a v štrkových jazerách (Rusovce). Je to veľmi expanzívny druh, v súčasnosti preniká aj do ďalších sladkých vôd. Je nenápadný živočích  bez zreteľných ramien.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Živočíchy sladkých vôd



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu