Hmyz

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 09.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 435 slov
Počet zobrazení: 8 895
Tlačení: 621
Uložení: 615
Hmyz:
Najpočetnejšia skupina živočíchov, len malá časť žije vo vode, väčšina je suchozemská. Telo sa skladá najčastejšie z hlavy, hrude a zadočka. Jednotlivé časti vznikli zrastením pôvodne rovnakých článkov.  Končatiny sú  článkované, spojené kĺbmi, ktorými pohybuje svalovina (priečne pruhované svaly). Telo je chránené pevnou vonkajšou (chitínovou) kostrou. Na hlavohrudi sú články, ktoré nesú hryzadlá- chelicery a hmatadlá- pedipalpy. Z hrudných článkov vyrastajú krídla, ktoré umožňujú let. Krídla môžu byť rôznym spôsobom modifikované, alebo môžu zakrpatieť. Dýchajú pomocou vzdušníc. Vzdušnice sú chitínové trubice, rozvetvené po celom tele a kyslík donášajú tkanivám priamo, teda bez telových tekutín. Je to výkonný spôsob okysličovania tkanív.  Otvorená cievna sústava je redukovaná. Hmyz  sa živí rôznorodou potravou a kvalite potravy sú prispôsobené aj ústne ústroje v ústnej dutine: poznáme hryzavé, cicavé a lízavé ústne ústroje a ich kombinácie. Rozmnožujú sa pohlavne, sú oddeleného pohlavia- gonochristy. Vývin môže byť priamy, alebo nepriamy, cez viaceré štádia. Rozoznávame nedokonalú premenu (vajíčko- larva- dospelý jedinec) a dokonalú premenu (vajíčko- larva- kukla- dospelý jedinec.

Hmyz má veľký hospodársky význam napr. opeľovače. Človek využíva produkty- med, hodvábne vlákna a pod. Medzi zástupcov žijúcich v blízkosti vôd a vo vode patrí:
Vážky (Odonata) sú dravý krídlatý hmyz, ktorého larvy žijú vo vode. Larvy dýchajú zväčša žiabrami. Zložené oči vážok majú okolo 30 000 očiek (omatídií). Majú dobre vyvinuté krídla a patria medzi najlepšie lietajúci hmyz. Vážky sú denným hmyzom. Majú význam pre udržiavanie biologickej rovnováhy medzi hmyzom.
Šidlo obrovské (Anax imperator) je najväčšia európska vážka s telom dlhým 8 cm a krídlom 5 cm. Šidlá sú rozšírené po celom svete. Do tohto radu patria aj vážky, hadovky, šidielka.

Podenky
(Ephemeroptera) žijú v okolí tokov, často sa roja vo veľkom množstve. Ich larva žije niekoľko rokov, kým dospelý hmyz len niekoľko dní, hodín, pričom neprijíma potravu a plní len úlohu rozmnožovania.
Po vodnej hladine sa ľahko pohybuje vodomerka štíhla (Hydrometra stagnorum) a korčuliarka obyčajná (Gerris lacustris).

Z dvojkrídlovcov (Diptera) je známy predovšetkým nepríjemný druh komár piskľavý (Culex pipiens). Veľkosť 4-5 mm. Je všeobecne rozšírený, zdržuje sa v blízkosti ľudských obydlí. Larvy sa vyvíjajú v čistých vodách, často vo vodných nádržiach v záhradách a pri domoch. Samičky cicajú krv na ľuďoch. V jednom roku sa môže vyvinúť 5-7 generácií. K ďalším zástupcom patria komár z rodu Anopheles, ktorý je prenášačom malárie. Chrobáky (Coleoptera) sú počtom rodov a druhov najbohatším radom hmyzu. Ich hlavnou charakteristikou je prvý pár krídel premenený na krovky, druhý pár je blanitý.

Potápnik obrúbený (Dytiscus marginalis) meria 2-3 cm. Patrí medzi najhojnejšie druhy stredoeurópskych potápnikov, ktoré žijú v stojatých a mierne tečúcich vodách. V noci lieta, často zaletí na svetlo. Vodomil čierny (Hydrous piceus), krútňavec obyčajný (Gyrinius notator).  2 páry končatín majú plávacie, prispôsobené na pohyb vo vode.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Živočíchy sladkých vôd



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu