Korytnačky, Jaštery, Hady

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 09.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 342 slov
Počet zobrazení: 4 100
Tlačení: 272
Uložení: 296

Korytnačky

Telo korytnačiek pokrýva pancier z rohovinových štítov. Vrchná časť panciera - je spojená na bokoch so spodnou časťou pomocou väziva. V súčasnosti jediným druhom korytnačiek, ktorej severná hranica rozšírenia siaha do strednej Európy, je korytnačka močiarna (Emys orbicularis). Dorastá do dĺžky 30 cm. Hlavu má pokrytú súvislou vrstvou rohoviny, chvost je kužeľovitý, dosť dlhý, na prstoch s plávacími blanami má pazúriky. Žije predovšetkým v zachovalých stojatých vodách s hustým trávnatým zárastom. Korytnačka močiarna sa živí mäsitou potravou, najmä žubrienkami, kôrovcami, hmyzom, žabami i rybkami. Vážnou konkurenciou korytnačky močiarnej začína byť korytnačka písmenková, ktorá je v našich podmienkach inváznym druhom a vytlačuje tento náš pôvodný druh z teritória.
 

Jaštery

Z jašteríc sa u ných vyskytuje viac druhov. Sú pripôsobené suchozemskému životu. Jašterica obyčajná (Lacerta agilis),  jašterica múrová (Lacerta muralis), jašterica zelená (Lacerta viridis) je najväčšia stredoeurópska jašterica a  jašterica živorodá (Lacerta vivipara).
Z podradu slepúchov je známy predovšetkým slepúch lámavý (Anguis fragilis).
 

Hady

Hady majú hlavovú časť voľne pripojenú k telovej časti, čo im umožňuje konzumovať objemnú korisť. Väčšina má jedové zuby, z ktorých sa na hadích farmách získava antisérum.

Užovka obyčajná
(Natrix natrix) je našou najobyčajnejšou užovkou. Má vajcovitú hlavu oddelenú od tela zúžením. Štíhle telo plynule prechádza do chvosta. Za hlavou má 2 žlté škvrny s čiernou obrubou. Samce merajú asi 1 m, samice 50 cm. Rozšírená je po celej Európe. Loví obojživelníky, väčší hmyz a myši na brehoch stojatých i tečúcich vôd. Užovka stromová (Elaphe longissima) je najväčším stredoeurópskym hadom. Má štíhle telo pokryté hladkými svetlými šupinami. Na zemi sa pohybuje pomerne pomaly, vie dobre plávať. Užovka hladká (Coronella austriaca) sa zafarbením a kresbou podobá na vretenicu. V povodí väčších riek sa ešte vyskytuje užovka fŕkaná (Natrix tessellata).

Podrad vretenice sú bez výnimky jedovaté hady. U nás sa vyskytuje vretenica obyčajná (Vipera berus). Dosahuje dĺžku 1 m. Má zavalité telo a krátky chvost. Na typickej trojuholníkovej hlave má veľa drobných štítkov. Očí sú červené. Rozšírená je po celej Európe. Nevyskytuje sa v nížinách. Vretenica pokiaľ môže, tak sa človeku vyhýba. Uštipne, len keď sa cíti ohrozená alebo sa na ňu stúpi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu