Imunitný systém

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 373 slov
Počet zobrazení: 3 831
Tlačení: 275
Uložení: 300
Imunitný systém
 
Imunitný systém tvoria orgány, tkanivá, bunky a molekuly, ktoré zabezpečujú ochranu organizmu. Pojem imunita vyjadruje schopnosť organizmu reagovať na antigén imunitnou odpoveďou, ktorej výsledkom je jeho likvidácia.
Antigény sú teda cudzorodé látky schopné navodiť v organizme imunitnú odpoveď.

Imunitný systém je z morfologického hľadiska difúzny orgán vážiaci asi 1 kg. Bunky imunitného systému cirkulujú v krvi a lymfe (miazge) alebo sa nachádzajú v organizovaných tkanivách a orgánoch. Tieto delíme na primárne lymfatické orgány, kde lymfocyty vznikajú a dozrievajú (kostná dreň a týmus) a sekundárne lymfatické orgány, kde bunky prichádzajú do kontaktu s antigénom (slezina, lymfatické uzliny, Peyerove plaky v tenkom čreve, slepé črevo).
 

Tkanivá a orgány patriace k imunitnému systému:

· Koža zabezpečuje prvú obrannú líniu, pretože tvorí prirodzenú anatomickú bariéru. Nachádzajú sa tu lymfocyty a Langerhansove bunky (dendritové bunky, ktoré pohltia antigén a dopravia ho do najbližších lymfatických uzlín.
· Sliznice oddeľujú vonkajšie prostredie od vnútorného. Majú obrovskú plochu, a preto sú hlavnou bránou vstupu cudzorodých častíc.
 

Primárne lymfatické orgány

· Kostná dreň (medulla ossium) je tkanivo, ktoré vypĺňa centrálnu dutinu a trámce kostí. Najdôležitejšia je červená kostná dreň, ktorá predstavuje krvotvorné tkanivo. Obsahuje krvotvorné bunky a podporné bunky (tukové, endotelové bunky, fibroblasty, makrofágy). V dospelosti sa nachádza v plochých a krátkych kostiach a v epifýzach dlhých kostí. Vyvíjajú sa tu všetky krvné bunky a u človeka tu dozrievajú B-lymfocyty.
· Týmus, detská žľaza (thymus) je dvojlaločný orgán uložený v medzipľúci. Najlepšie je vyvinutý v detstve, vekom atrofuje a funkčné tkanivo sa nahrádza tukovými bunkami. Dozrievajú tu T-lymfocyty (odtiaľ pochádza ich názov), ktoré získavajú imunitnú toleranciu, čiže schopnosť rozoznávať vlastné antigény od cudzích. Pri poruche imunitnej tolerancie vznikajú závažné autoimunitné ochorenia, kedy vlastný imunitný systém ničí bunky tela.
 

Sekundárne lymfatické orgány

· Slezina (lien, splenis) je umiestnená v ľavej hornej časti brušnej dutiny. Tvoria ju biele ostrovčeky lymfatického tkaniva, ktoré je popretkávané krvnými kapilárami. V slezine sa zachytávajú a odstraňujú staré a poškodené erytrocyty. Je to imunologický filter krvi.
· Lymfatické uzliny (nodi lymphatici) sú malé zhluky lymfoidného tkaniva umiestnené pozdĺž lymfatických ciev v celom organizme. Väčšina orgánov má lymfatickú drenáž. V uzlinách sa kontroluje lymfa, či sa v nej nenachádza antigén. Ak sa v uzline antigén objaví, bunky začnú proliferovať a uzlina zdurí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu