Lymfatický systém

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 298 slov
Počet zobrazení: 4 925
Tlačení: 292
Uložení: 324
Lymfatický systém
 
Miazgovo-cievny alebo lymfatický systém sa skladá z
· lymfatických ciev a vysoko špecializovaných lymfoidných orgánov a
· tkanív, vrátane detskej žľazy, sleziny a mandlí.
Miazgová sústava odvádza z tkanív veľké molekuly alebo častice, ktoré nemôžu preniknúť stenou kapilár (bielkoviny, kvapôčky tukov), a časť lymfatického moku.

Zloženie miazgy - lymfy:

· je v podstate rovnaké ako zloženie krvnej plazmy, len bielkovín je v miazge menej. Obsahuje veľa lymfocytov.
· Miazgové cievy začínajú v tkanive slepými výbežkami ako jemné vlásočnice, ktoré sa zbiehajú do silnejších. Z nich vznikajú miazgové kmene, ktorých sútok vytvára hrudníkový miazgovod. Ním miazga odteká do žilovej krvi.
· V sústave miazgových ciev je veľa miazgových uzlín, v ktorých sa miazga filtruje. Miazgové uzliny zachytávajú mikroorganizmy, toxíny, prachové čiastočky, ktoré vnikli sliznicami do tela a pod.

Slezina

· Slezina (lien) je jedným z hlavných filtrov krvi. Nachádza sa pod rebrami na ľavej strane tela. Za normálnych okolností sa nedá nahmatať, pri chorobe sa však zväčšuje.
Jej úloha spočíva v zneškodňovaní prevažne červených krviniek, ale aj rôznych abnormálnych teliesok plávajúcich v krvnom prúde, preto hrá dôležitú úlohu pri zbavovaní tela škodlivých baktérií. Napomáha pri tvorbe protilátok. Za určitých okolností sa podieľa (spolu s pečeňou) na tvorbe červených krviniek, keď je chorá kostná dreň.

Detská žľaza

· Detská žľaza (thymus) sa nachádza v hornej časti hrudníka za hrudnou kosťou. Najväčšiu úlohu zohráva v prvých piatich rokoch života, v dospelosti zaniká. Jej funkcia spočíva v produkcii a dozrievaní lymfocytov (T-lymfocytov, od toho názov /Thymus-lymfocyty/) a riadení imunitných reakcií v organizme.
 
Lymfocyty zabezpečujú špecifickú imunitu. Patria k nim:
· B-lymfocyty zabezpečujú protilátkovú odpoveď. V elektrónovom mikroskope sú viditeľné početné výbežky, preto sa označujú ako vlasaté bunky.
· T-lymfocyty zabezpečujú bunkovú imunitu (cytotoxické T-lymfocyty) a regulujú a sprostredkúvajú imunitnú odpoveď (pomocné T-lymfocyty).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu