Hubky - život bez pohybu

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 16.09.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 901 slov
Počet zobrazení: 4 251
Tlačení: 279
Uložení: 321

Hubky - život bez pohybu

Každý potápač sa určite pod hladinou stretol s hubkami a to rôznych tvarov a farieb. Máloktorý z Vás im však venuje viac pozornosti ako len letmý pohľad. Hovorím to z vlastnej skúsenosti. Hubky vznikli v období kambria asi pred 550 miliónmi rokov z jednobunkových organizmov.

Pred 200 miliónmi rokov sa však ich vývoj zastavil a od toho obdobia je ich jedinou starosťou filtrovanie vody. Ešte v nie tak dávnej minulosti boli považované za rastliny. V súčasnosti už vedci veľmi dobre vedia, že sa jedná o najjednoduchšie živočíchy - mnohobunkové organizmy - patriace medzi bezstavovce. Vedecký názov kmeňa Hubky - Porifera pochádza z latinského porus - "dierka" a ferre - "mať na sebe". Celosvetovo existuje približne 10 000 druhov hubiek od nepatrných veľkostí po väčšie ako jeden meter. Obývajú výlučne vodné prostredie, a to na 98% morské a len 2% sladkovodné. Rozšírené sú celosvetovo.

Pre všetky druhy hubiek je charakteristická jednoduchá telová štruktúra pripomínajúca želatínový dutý vak plný vody. Hubky totiž voda nielen obklopuje ale nimi priamo preteká. Telo je pretkané sieťou malých otvorov a kanálikov vedúcich do hlavnej dutiny. Je zložené z množstva buniek, líšiacich sa od seba tvarom aj funkciou, vytvárajúcich tkanivá. Niektoré z buniek nesú pigmenty a dodávajú jedincovi jeho farbu. Farebná škála sa pohybuje od snehobielej, cez mnohé pestré farby a pastelové odtiene až po čiernu. Hubky nemajú vyvinuté žiadne orgány, nerozpoznávame u nich prednú ani zadnú časť, svalových buniek obsahujú len veľmi málo a nemajú ani nervovú sústavu. Všetky hubky žijú prisadnutým životom na rôznych miestach: na dne, kolmých stenách, v tmavých jaskyniach, pod prevismi, na koralových útesoch a podobne. Nie sú príliš prieberčivé, hlavne nech sa tam nachádza potrebná potrava.

Často žijú v symbiotickom vzťahu s riasami, ktoré im dodávajú potrebný kyslík a hubka na oplátku poskytuje relatívne bezpečie pre riasu. Mnohé žijú v kolóniách a preto ich nemožno prehliadnuť. Hubky sa rozmnožujú ako pohlavne - spermie sú uvoľňované do vody a prenášané prúdom, tak aj nepohlavne - pučaním alebo jednoduchým delením.

Ako som už spomínala telo hubiek je zložené z množstva buniek, ktoré sú špecializované a každá z nich zohráva svoju úlohu. Neviem či je to správne, no mohli by sme ich zadeliť do troch základných vrstiev:

Vonkajšia vrstva buniek má v prvom rade za úlohu kontrolovať množstvo vody vpustenej do vnútra hubky. Voda je vpúšťaná drobnými otvormi na povrchu tela. Tieto otvory sa nazývajú ostia. Množstvom kanálikov je voda ďalej vedená do vnútornej, hlavnej dutiny, kde prebieha filtrovanie potravy. Ďalšou funkciou vonkajšej vrstvy buniek je schopnosť sťahovať sa a tým meniť tvar tela hubky. Ten môže byť rôzny aj v rámci jedného druhu, preto je ich presné určenie možné len pod mikroskopom a mnoho hubiek doteraz čaká na svoje zaradenie. Nemajú telesnú symetriu a môžu vytvárať len zamatový povlak na podklade alebo rôzne bizarné tvary. Tie najjednoduchšie pripomínajú rúrky, prsty, gule a tie zložitejšie vázy, kalichy alebo sú rozvetvené, vejárovité či závitnicové.

Vnútornú vrstvu tvoria golierikaté bunky, ktoré majú za úlohu zachytávanie a trávenie potravy, ako aj vylučovanie odpadových látok. Hubky sa živia drobnými organickými čiastočkami a planktónom, ktoré zachytávajú neustálym filtrovaním vody. Keďže nemajú vyvinuté žiadne orgány, trávenie prebieha vnútrobunkovo. Filtrácia vody je zabezpečená pomocou jemných bičíkov, ktorými sú pokryté kanáliky vedúce do vnútra tela hubky. Bičíky vyvolávajú prúdenie vody švihovým pohybom. Prefiltrovaná voda je napokon vypustená vyvrhovacím otvorom nazývaným osculum.

Medzi týmito dvoma vrstvami buniek sa nachádza ešte jedna vrstva. Tá vytvára akúsi kostru a udržiava tvar tela hubky. Jedná sa o spongin - bielkovinové vlákna a spikule - ihlice tvorené oxidom kremičitým alebo uhličitanom vápenatým. Práve táto sponginová kostra nám umožňuje po odstránení živých buniek používať niektoré druhy hubiek ako myciu špongiu. Podaktoré hubky majú túto kostru pevnejšiu a po odumretí buniek vytvárajú skelet pevnosťou pripomínajúci koral. Naopak iné druhy sú veľmi krehké a hneď sa rozpadávajú.

Čo sa týka predátorov, hubky nepožiera príliš veľa živočíchov. Väčšina z nich si vytvára vo svojom tele jedovaté látky, prípadne vylučujú dráždivý sliz, čo ich robí pre iné živočíchy nechutnými. Výnimky však potvrdzujú pravidlo. Hubky požierajú napríklad ryby z čeľade pomcovitých, niektoré druhy ulitníkov a ploštencov. Takým pasívnym nepriateľom hubiek sú sedimenty. Keďže nie sú schopné pohybu tak sa ich nedokážu sami nijako zbaviť. Preto hubka zanesená sedimentom je odkázaná na zánik.

Hubky i napriek tomu, že sú nepohyblivé a javia sa ako neškodné živočíchy, prispievajú svojou prítomnosťou k erózii koralového útesu. Vylučujú chemické látky, ktoré dokážu narušiť vápenatú schránku koralov, a tým dochádza k ich rozpadu. Hubka sa do koralu doslova zavŕta pre upevnenie svojej pozície. Nie všetky druhy hubiek však útesy len ničia. Tie s pevnými schránkami po odumretí zanechajú tvrdý skelet, na ktorý sa môžu uchytiť ďalšie koraly. Tým zase prispievajú k mohutneniu útesu. Rovnováha prírody je zachovaná.

Čo dodať na záver? Hubky vytvárajú atraktívne prostredie mnohým ďalším živočíchom. Ich otvory, ako ostia tak aj osculum, a sieť vnútorných kanálikov sa stávajú domovom či bezpečným úkrytom pre rôzne drobné rybky, kôrovce, mäkkýše a niektoré druhy ostnatokožcov ako sú hadovky a ľaliovky. Skúste sa pri potápaní alebo šnorchlovaní nachvíľku pristaviť pri hubkách a trošku nazrieť do ich sveta. Možno zbadáte ako v nich šantia dve krevetky, rak pustovník sa rozhliada po novom väčšom domčeku, drobná rybka sa hrá na schovávačku s tými veľkými alebo sa práve nejaký mäkkýš vybral do kanálikov na prieskum jaskynného systému. Aký príbeh nájdete pri sledovaní hubiek zostáva len na Vás. Fantázii sa medze nekladú. O jedno Vás však poprosím, nedotýkajte sa ich a neničte ich životný priestor. Sú to predsa živé bytosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#hubky #pohyb rastlín #biologia hubky


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu