Durman obyčajný - účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 211 slov
Počet zobrazení: 7 002
Tlačení: 329
Uložení: 383

Durman obyčajný (Datura stramonium L. / Ľuľkovité)

Je jednoročný ker s rozkonárenou ston­kou a striedavými, zúbkatými a voňavými listami. V pazuchách konárov alebo na koncoch stoniek rastú veľké, biele alebo fialové rúrkovité kvety. Plod je tobolka s čiernymi semenami (obr. dole). Celá rastlina je silne jedovatá. Pravdepodobne pochádza zo Severnej Ameriky a v príro­ de rastie najmä na rumoviskách. Aby sa pokryla potreba tejto drogy, rastlina sa pestuje aj na poliach.

Zbierajú sa listy (Folium stramonii) a semená (Semen stramonii). Listy sa trhajú skoro ráno na začiatku kvitnutia a na sušenie sa najskôr ukladajú vedia seba; neskôr ich možno zhrnúť do hrubšej vrstvy. V sušiarenských zariadeniach by teplota nemala prekročiť 40 °C. Semenon sa vyberá z usušených toboliek. Drogy obsahujú jedovaté tropánové alkaloidy hyoscyamín, atropín a skopolamín. Uvoľ­ňujú kŕče, brzdia sekréciu, rozširujú prie­ dušky, preto sa používajú na liečenie astmy (antiastmatické cigarety a tablety) a ťažkých bronchiálnych katarov. Drogy sa spracúvajú prevažne vo farmaceutic­ kom priemysle; hotové lieky môže pred­ písať len lekár. Často sa vyskytujú otravy semenami durmana obyčajného najmä

u detí. Smrteľná dávka je 20 semien. Okrem toho sa pestujú aj iné druhy. Juhoamerický druh D. metel a etiópsky D. inermis majú vyšší obsah alkaloidov.

Durman obyčajný - termíny kvitnutia a zberu


Termín kvitnutia: jún—október

Termín zberu (listy): jún-september (semená): september-október

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu