Horčica biela - účinky a využitie
Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 201 slov
Počet zobrazení: 4 084
Počet zobrazení: 4 084
Tlačení: 244
Uložení: 271
Uložení: 271
Horčica biela (Sinapis alba L. / Kapustovité)
Jednoročná bylina s priamou, nerozkonárenou stonkou a so striedavými, podlhovastými lýrovitými, perovito zárezovými listami. Stonka je zakončená strapcom žltých kvetov. Plod je nepukavá šešuľa. Semená sú hladké a žlté. Celá rastlina je drsno chlpatá. Horčica biela bola pôvodne udomácnená v oblasti Stredozemia, dnes sa pestuje na poliach ako hodnotná krmovina a olejnina. V minulosti patrila k významným liečivým a dietetickým rastlinám, používala sa ako korenina a účinný protijed. Pre liečebnú prax a potravinársky priemysel má význam semeno (Semen sinapis albae). Úplne vyzreté porasty horčice sa zbierajú strojovo. Semená sa očistia a vysušia. Obsahujú mastný olej, sliz a tioglykozid sinalbín, ktorý sa vo vlhkom prostredí a za prítomnosti enzýmu myrozínu štiepi na horčičnú silicu s vysokým obsahom síry. Horčičná múka sa používa na obklady a náplasti proti reumatickým bolestiam. Dráždi kožu až do jej sčervenania. Silnejší účinok majú horúce obklady z horčičnej kaše (do 40 °C), pri jej použití však hrozí nebezpečenstvo poranenia kože. V potravinárskom priemysle sa používajú celé semená na konzervovanie zeleniny, pomleté semená na výrobu rozličných druhov pokrmovej horčice. Vľavo dole je podobný kvet Raphanus raphanistrum s tesne priliehajúcim kalichom.Horčica biela - termíny kvitnutia a zberu
Termín kvitnutia: jún - júl
Termín zberu (semená): júl - august
Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie
Diskusia: Horčica biela - účinky a využitie
Pridať nový komentárVygenerované za 0.029 s.