Kôpor voňavý - účinky a využitie
Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 211 slov
Počet zobrazení: 2 976
Počet zobrazení: 2 976
Tlačení: 192
Uložení: 187
Uložení: 187
Kôpor voňavý (Anethum graveolens L. / Mrkvovité)
Jednoročná bylina s popolovosivo ryho- vanou, rozkonárenou stonkou zakončenou okolíkom žltkastých kvetov. Čiarko- vité, viackrát perovito zložené listy vyras tajú striedavo zo stonky. Plody sú dvoj- nažky. Celá rastlina aromaticky vonia. Kôpor pochádza z východnej oblasti Stre- dozemia a zo západnej Ázie. Používal sa proti kašľu, bolestiam hlavy a na výrobu mastí. V súčasnosti sa pestuje v záhradách a na poliach predovšetkým ako významná korenina i zelenina. Na liečebné účely sa zbierajú plody (Fructus anethi) a niekedy aj vňať (Herba anethi). Okolíky sa odrezávajú postupne, ako dozrievajú a dosušia sa. Nažky potom samé vypadajú. Zber sa robí za rosy, pretože plody ľahko vypadávajú. Vňať sa kosí bezprostredne pred kvitnutím a rých lo sa suší v tieni alebo v sušiarenských zariadeniach pri teplotách do 35 °C. Dro gy obsahujú éterické látky s hlavnou zložkou D-karvónom. V plodoch sa na chádza aj olej a bielkoviny. Kôprové drogy redukujú hromadenie plynov v ľudskom tele a uľahčujú ich odvádzanie. Malé množstvo kôprových plodov v čajo- vinových zmesiach podporuje chuť do jedla, upokojuje nervovú sústavu a priaz nivo ovplyvňuje tvorbu materského mlieka. Čerstvá vňať sa s obľubou používa na korenenie jedál a v konzervárenskom priemysle.Kôpor voňavý - termíny kvitnutia a zberu
Termín kvitnutia: júl-september
Termín zberu (plody): august-september
(vňať): jún—júl
Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie
Diskusia: Kôpor voňavý - účinky a využitie
Pridať nový komentárVygenerované za 0.024 s.