Mäta vodná - účinky a využitie
Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 220 slov
Počet zobrazení: 3 068
Počet zobrazení: 3 068
Tlačení: 196
Uložení: 200
Uložení: 200
Mäta vodná (Mentha aquatica L. / Hluchavkovité)
Trváca bylina s rozkonáreným podzemkom, priamou stonkou a protistojnými, sediacimi, kučeravými listami. Stonka je v hornej časti rozkonárená a ukončená klasmi modrastých kvetov. Plody sú tvrdky (vpravo dole). Celá rastlina vonia aromaticky ako rasca. Mäta vodná vznikla mnohonásobným krížením rozličných druhov mäty v záhradách a na poliach. Na liečebné účely sa zbiera v čase plného kvitnutia celá nadzemná stonka, vňať (Herba menthae crispae), alebo len jednotlivé listy (Folium menthae crispae). Materiál sa suší v tenkých vrstvách v tieni alebo v sušiarňach pri teplotách do 35 °C. Droga obsahuje silicu (Oleum menthae crispae) s hlavnou zložkou karvónom, ako aj triesloviny, flavonoidy a horčiny. Pri pravuje sa z nej čaj (1 polievková lyžica narezanej drogy na 1/2 1 vody, pije sa trikrát denne), ktorý pomáha pri nechutenstve, žalúdočných ťažkostiach, nadúvaní, hnačkách, kŕčovitých bolestiach a pod. Droga podporuje aj vylučovanie žlče a používa sa preto pri chorobách žlčníka. Z čerstvej mäty sa destiluje silica, ktorá má podobný liečivý účinok ako usušené listy. Mäta vodná nemá tú istú liečebnú silu ako mäta pieporná, pri veľ koplošnom pestovaní sa jej však dáva prednosť, pretože je odolnejšia proti mrazu, nenapáda ju hrdza mätová a okrem toho zaručuje isté úrody. Droga však neobsahuje mentol.Mäta vodná - termíny kvitnutia a zberu
Termín kvitnutia: júl - september
Termín zberu (vňať): júl - september (listy): júl - september
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Mäta pieporná | Referát | 226 slov | |
Mäta pieporná - Mentha piperita L. | Referát | 340 slov | |
Mäta pieporná - účinky a využitie | Referát | 207 slov |
Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie
Diskusia: Mäta vodná - účinky a využitie
Pridať nový komentárVygenerované za 0.023 s.