Orech kráľovský - účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 216 slov
Počet zobrazení: 3 773
Tlačení: 200
Uložení: 221

Orech kráľovský (Juglans regia L. / Orechovité)

Strom, ktorého konáre majú hnedú kôru, meniacu sa na sivú borku. Listy sú nepárno perovito zložené a aromatické. Tyčin­kové kvety sú zoskupené do jahniad, piestikové kvety tvoria koncové puky. Orech kvitne na jar, ešte pred vypučaním listov. Plod je kôstkovica, orech. Orech

kráľovský pochádza z južnej Európy a zá­ padnej Ázie. Vysádza sa do záhrad a alejí ako ovocný a okrasný strom. Na liečebné účely sa zbiera oplodie (Pericarpium juglandis nucis) zrelých orechov. Suší sa v tenkých vrstvách na slnku alebo umelo a často sa obracia, až kým nie je tmavohnedé. Trhajú sa aj jednotlivé mladé listy (Folium juglandis), ktoré sa potom rýchlo sušia rozložené na lieskach. Droga obsahuje chinóny, trieslovinu juglanín, flavonoidy, silicu, organické kyseli­ny a glykozid hydrojuglón. Používa sa v modernej terapii pri žalúdočných a črev­ných ťažkostiach (dávkovanie: 3 čajové lyžičky drogy na 2 šálky vody denne). Droga pôsobí upokojujúco na nervy a uvoľňuje kŕče. Používa sa aj proti krvácaniu. Zvonka sa orechová droga uplatňuje v dermatológii, na ošetrovanie omrzlín a ako kloktadlo, niekedy ako farba na vlasy a v kozmetike.

Orechové semená obsahujú veľa tuku a sú veľmi žiadané pri príprave potravín a v pekárenstve. Drevo orecha sa spracú­va v nábytkárskom priemysle.

Orech kráľovský - termíny kvitnutia a zberu


Termín kvitnutia: máj

Termín zberu (oplodie): august - september (listy): jún - júl

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#projekt na založenie ovocného sadu #kvety orecha #orech vlašský #Orech

Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu