Paprika ročná – účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 216 slov
Počet zobrazení: 6 232
Tlačení: 470
Uložení: 472

Paprika ročná – účinky a využitie

Paprika ročná (Capsicum annuum L. / Ľuľkovité)

Jednoročná rastlina s priamou, rozkonárenou stonkou a lesklými, oválnymi lista­ mi. Z pazúch listov vyrastajú na krátkych stopkách biele kvety, ktoré sa čoskoro po odkvitnutí premieňajú na červenú, žltú alebo zelenú bobuľu (podľa poddruhu). Paprika rástla pôvodne v tropických a subtropických oblastiach Ameriky a v 15. storočí ju Španieli doviezli do Európy.

Farmaceutický význam majú poddruhy s dlhými, červenými a silne pálivými plodmi. Zrelé plody (Fructus capsici) sa zbierajú ručne. Nechajú sa zvädnúť a sušia sa buď uložené na lieskach, alebo navleče­ né na povrázkoch. Pri ďalšom spracovaní (mletí), treba postupovať veľmi opatrne, pretože prášok silne dráždi sliznice a po­ kožku.

Droga obsahuje amidkapsaicín, olejnatý kapsicín, červené farbivá - karo- tenoidy, vitamíny C, B1, B2 a E, tuky a iné látky. V liečebnej praxi sa liečivá z tejto drogy používajú predovšetkým zvonka.V lekárňach sa pripravujú extrakty, tink­ túry, masti a náplasti, ktoré podporujú prekrvenie kože a slizníc, liečia reumatic­ ké bolesti, ischias a zápaly pohrudnice.

Paprika použitá vnútorne posilňuje peristaltiku čriev a žalúdka a podporuje tvor­bu žalúdočných štiav.

Čerstvé, sladké plody papriky sú vyni­kajúcou zeleninou s vysokým obsahom vitamínu C. Sladká a pálivá pomletá paprika sa používa vo veľkých množ­ stvách ako kuchynské korenie.

Paprika ročná - termíny kvitnutia a zberu

Termín kvitnutia: jún—september
Termín zberu (plody): júl—september

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.035 s.
Zavrieť reklamu