Pečeň - príznaky a liečba

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 03.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 533 slov
Počet zobrazení: 2 905
Tlačení: 200
Uložení: 178

Pečeň - príznaky a liečba (choroba)

Pečeň zväčšená

- vínové obklady z portugalu (víno).

Pečeň - zápal

- obklad z utlčených malinových listov na pečeň. Obklad odníma horúčku.- do odvaru zo šošovice namočiť kúdeľ alebo ľanové plátno a prikladať.
- listy malinové ako obklad sa dávajú dovtedy, kým schnú.
- obklady z odvaru z vňate čakanky. Na 1 /2 I vody, 2 p.l.koreňa, 10 min. variť.
- 1 diel nakrájanej vňate púpavy macerovať v 5 dieloch vody zohriatej na 35 stup. C, 24 h. Po odfiltrovaní zmiešať s prírodným bielym vínom 1:1. Denne nalačno 1 lyžicu. (Bylinkár Karel)

Pečeň opuchnutá

- ľanové semeno, varené vo vode a oleji - obklad. Na 1 /2 I vody 3 p.l.semena a 1 pol. lyž.oleja. 10 min. variť. Pečeň, chronická porucha
- natierať teplým olivovým olejom a k tomu užiť p.l.oleja. Po porade s lekárom! (poru­cha funkcie spôsobená žlčovými kamienkami).

Pečeň, keď nepracuje

- piť čaj z betoniky lekárskej, alebo obklady z nej. Na 3 dl vody I malá lyžička čaju, na pitie. Na ob­klad 4 dl vody, 4 p.l.betoniky. Čaj sa pije 2-3 týždne, obklad cca 5 nocí, pretože 1 obklad má taký účinok, ako pitie čaju celý 7 dní. Odvar je vtedy oveľa silnejší.
- obklad z prostejovskej starorežnej s vodou 1:1 na noc.
- práškovaný žlzý horec vo víne. Zapiť prášok, alebo ho zamiešať. Na väčšia štipka do 1 dl vína.

Pečeň, keď zle pracuje

- čaj z koreňa púpavy lekárskej. Na 3 dl vody 1 pol. lyžicu. Na tri krát vypiť pred jedlom, 14 dní. Vínny odvar ihlice tŕnistej. Na 1/2 I vína 1 pol. lyžicu koreňa. 5 min. variť. Na tri krát vypiť pred jedlom cez deň. Kúra 14 dní.
- piť čaj zo skorocelu (všetky druhy) a jesť veľa tvarohu. Na 3 dl vody 1 malú lyž. čaju. Vypiť na tri krát pred jedlom. Piť 14 dní.

Pečeň čistí

- kúpeľ nôh 20 minútový v odvare z dubovej kôry. 5-6 dní. Na 7 dl vody, 2 p.l.kôry, 1 /4 hod. variť. Odvar sa pripraví vždy čerstvý.
- obklad na pečeň z odvaru z dubovej kôry. Dávka ako u kúpeľa. U veľmi preliekovanej pečene po­stačí 10 obkladov. Celú noc obklad. Ak treba čistenie po čase opakovať, potom sa použije obklad zo šalvie lekárskej lekárskej. 4-5 lyžíc byliny na 1 I vody, 5 minút variť.
- čakanka - 1 byľ s kvetom - dávka na 1 liter bieleho vína, vylúhovať 8-10 dní. Užívať ráno a večer 0.5 dl.

Pečeň, keď tvrdne

- listy kopytníka európskeho máčané cez noc vo víne, ráno vypiť teplé. Na 1/2 I vína 1 polievková lyž.. Vypiť 1 dl pred jedlom, jeden krát denne. Kúra trvá 14 dní.

Pečeň - zapríčiňujúca vodnatieľku

- koreň paštrnáka usušiť, rozdrviť a užívať s medom.1 malá lyžička pastrnáka+1 malá lyžička medu. Pri opuchoch brucha užívať jeden krát denne, 14 dní. Ako doplnok liečby.
- listy kopytníka macerovať vo víne - piť teplé. Na 1 /2 I vína I malú lyž. kopytníka macerovať celú noc. Dávka je na 3 dni. Prihriať. Kúra trvá 6 dní, 2 dávky. Pôsobí močopudne.
- koreň špargle, varený vo víne. Na 1 /2 I vína 2 lyž. postrúhaného koreňa. Užiť cca 2 dávky, 8 dní, jeden krát denne. Uvedená dávka je na 4 dni, kúra trvá 8 dní.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#pečeň

Choroby – príznaky, liečba, prenos, lieky a prvá pomoc



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu