HPV / bradavice

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 29.12.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 699 slov
Počet zobrazení: 2 652
Tlačení: 176
Uložení: 178

HPV / bradavice

Ide o malé bradavice na genitáliách, vyvolané vírusom. Sú jasne viditeľné pri vchode do pošvy alebo na mužskom penise. Šíria sa rýchlo počas pohlavného styku alebo pri dotyku.

Príznaky

  • Objavujú sa 1 až 6 mesiacov alebo aj viac po pohlavnom styku.
  • Objavia sa skupinky hrbolčekov, podobné bradaviciam na prstoch, sú však menšie.
  • Môžu zmiznúť samy od seba, je však veľmi ľahké nakaziť iných.
  • Majú rovnakú farbu ako koža a nebolia, preto nie je ľahké ich včasné rozpoznanie a všimneme si ich, až keď vyrastú.

Vírus sa nazýva ľudský papilloma vírus (HPV) a v súvislosti s ním sa odporúča, aby všetky ženy podstúpili test na Papanicolaov výter (Pap výter). Ide o štandardný postup na vylúčenie rakoviny krčka imaternice. Tieto bradavice totiž môžu spôsobiť na krčku zmeny, ktoré môžu neskôr súvisieť s jeho rakovinou.

Čo je HPV?

HPV alebo ľudský papilómavírus je vysoko nákazlivý, bežný vírus. Vírus má základ DNA a je geneticky stabilný. Táto genetická stabilita znamená, že proti vírusu sa dá dlhodobo chrániť očkovaním, na rozdiel napríklad od vírusu chrípky, ktorý sa často mení a preto vyžaduje každoročné očkovanie.

Onkogénne typy HPV

Vysokorizikové a nízkorizikové HPV
Existuje viac ako 100 typov HPV, z ktorých väčšina je neškodná a vyvoláva len asymptomatickú infekciu – bez zjavných príznakov. Približne 40 typov sa prenáša pohlavným stykom a postihuje sliznicu pohlavného systému. Pätnásť z nich je rakovinotvorných, ktoré môžu spôsobiť vznik prekanceróznych lézií (predrakovinové stavy) alebo rakovinu krčka maternice. Tie nazývame aj vysokorizikové. Ostatné – nízkorizikové typy HPV môžu spôsobiť vznik genitálnych bradavíc, alebo lézie nízkeho stupňa, ktoré sa nevyvíjajú do rakoviny krčka maternice.

Typy HPV spôsobujúce rakovinu
Obrázok: Typy HPV spôsobujúce rakovinu

Za vznik rakoviny krčka maternice sú vo viac ako 71,5% všetkých prípadov zodpovedné typy HPV 16 a 18. HPV typy 45 a 31 sú 3. a 4. najčastejším onkogénnym typom HPV. Všetky štyri menované typy majú spolu za následok viac ako 80% všetkých prípadov rakoviny krčka maternice.
Nízkorizikové typy HPV vyvolávajú nezhubné nádory, z ktorých najčastejšími sú bradavice na rukách a nohách (verruca plana, verruca plantaris a verruca vulgaris) a condylomata accuminata, ktoré sa najčastejšie nachádzajú na vulve, vagíne, krčku maternice, na penise a v análnej oblasti, ale aj v hrtane a na hlasivkách.
Genitálne bradavice boli známe lekárom už za Hippokrata (460–377 pfi. n. l.). Tieto bradavice sa v histórii označovali ako condyloma (= okrúhle zdurenie) – slovo gréckeho pôvodu, alebo tymián (tento názov vychádzal z podobnosti povrchu bradavíc s listom divoko rastúceho tymiánu). Pojem condyloma, na rozdiel od ostatných názvov, pretrval dodnes. Na konci 19. stor. k nemu pribudol termín accuminatum a condyloma accuminatum je dnes bežne používané označenie pre genitálne bradavice.

Prenos a vznik infekcie

Ako sa vírus šíri?
HPV je veľmi rozšírený vírus, ktorý sa ľahko prenáša pohlavným stykom alebo už pri intímnom kontakte s kožou v oblasti vonkajších pohlavných orgánov. Riziko nákazy teda hrozí každej sexuálne aktívnej žene. Používanie kondómov síce znižuje riziko prenosu infekcie, neochráni vás však úplne, pretože vírus sa môže nachádzať aj na koži v blízkosti vonkajších pohlavných orgánov.
Až 80% sexuálne aktívnych žien sa v priebehu svojho života nakazí niektorým z typov HPV. Dobrou správou je, že imunitný systém nášho organizmu dokáže väčšinu infekcií HPV zlikvidovať bez toho, aby sme o tom vedeli. Ak však infekcia vysokorizikovými typmi HPV pretrváva, môže časom viesť ku vzniku rakoviny krčka maternice.
Účinnosť vylúčenia HPV infekcie z organizmu súvisí i s vekom daného jedinca. U mladších žien bolo zistené, že k prechodnej infekcii dochádza v 80 %. S pribúdajúcim vekom rastie však i pravdepodobnosť, že sa vírus v organizme udrží a dlhodobé prežívanie vírusu, obzvlášť u tých vysokorizikových typov, veľmi zvyšuje šancu na vznik ochorenia.
Pretrvávajúca infekcia vysokorizikovými typmi HPV vírusov je nevyhnutnou príčinou vzniku rakoviny krčka maternice. Existujú však aj ďalšie rizikové faktory, ktoré môžu mať vplyv na pretrvávanie infekcie a tým zvýšenie rizika vzniku ochorenia. Patrí k nim fajčenie, či striedanie sexuálnych partnerov, ktoré logicky prináša zvýšenú možnosť infekcie. V neposlednom rade je to porucha imunity, a to predovšetkým jej bunkovej zložky.

Liečba
Zmrazením, laserom alebo chirurgickým zákrokom. Po liečbe sa bradavice môžu znovu objaviť.

Ak sa nebudete liečiť

  • Budú sa veľmi rýchlo šíriť ďalej
  • Môžete ich preniesť na partnera
  • Matka ich môže pri pôrode preniesť na svoje dieťa
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Bradavice


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu