Tehotenstvo a prvé príznaky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 523 slov
Počet zobrazení: 2 640
Tlačení: 194
Uložení: 203

Tehotenstvo

Tehotenstvo je pokladané za jeden z najkrajších okamihov v živote ženy. Každá žena má od prírody všetky predpoklady stať sa matkou a priviesť na svet vytúženého potomka. Samozrejme nemalou mierou sa na tomto zázraku života podieľa aj otec dieťaťa.

Každú ženu tehotenstvo prekvapí, či ste to plánovali alebo nie. Najdôležitejšie je, aby všetko prebiehalo v poriadku, tak ako má. Ostatné veci idú bokom. Treba sa sústrediť len na to, aby ste boli v pohode, v kľude a harmónii. Dôležité je si zabezpečiť dostatok živín v podobe pestrej a vyváženej stravy, dostatok odpočinku, ale nemôžete zabúdať ani na pohyb a zábavu. Pamätajte si:„Tehotenstvo nie je choroba! Je to len iný stav, v ktorom sa práve nachádzate. Plnými dúškami si ho vychutnajte!“

O tom vychutnávaní budem trochu polemizovať, lebo hlavne v prvých mesiacoch tehotenstva vám to bude odopriate z dôvodu rannej nevoľnosti, zvracania alebo častej únavy.

Prvé príznaky tehotenstva

Ako zistíte, že ste tehotná, že čakáte dieťatko? Tehotenstvo na seba upozorní hneď niekoľkými signálmi, ktoré sa nedajú prehliadnuť.

  • Vynechanie menštruácie
  • Zväčšenie prsníkov
  • Ranná nevoľnosť, zvracanie
  • Zmena v chuti k jedlám
  • Únava a vyčerpanie
  • Citlivosť na vône
  • Náladovosť, depresie

Ako prvým príznakom upozorňujúcim na graviditu, je vynechanie menštruácie. Ale treba pamätať na to, že aj napriek tomu, že ste už tehotná, môžete v prvých troch až štyroch mesiacoch špiniť alebo krvácať. Aj táto situácia je úplne prirodzená a fyziologická, takže sa nemusíte ničoho obávať. Netreba zabúdať ani na skutočnosť, že vynechanie menštruácie hneď nemusí signalizovať graviditu. Vynechanie menštruácie je občas vyvolané aj inými zdravotnými problémami, nie len spomínanou tehotnosťou.

Ďalším príznakom gravidity je zväčšenie prsníkov a ich výrazná citlivosť na dotyk, hlavne v začiatkoch tehotnosti. Takisto postrehnete zmeny v chuti k jedlám, objaví sa únava. Môžete nepriaznivo reagovať na rôzne vône. Náladovosť sprevádzaná často aj so stavmi depresie, tiež nie sú ničím výnimočným.

Častým príznakom je aj ranná nevoľnosť, poprípade zvracanie a tým spojené nechutenstvo a vyčerpanie. Všetky tieto príznaky sa môžu aj nemusia objaviť u každej tehotnej ženy. Je to veľmi individuálne a pri tom úplne normálne. Všetky tieto spomínané signály, ktoré vám dáva vaše telo, naznačuje, že ste tehotná, ale stopercentne si budete istá až po samotnej návšteve vášho gynekológa, ktorý vám graviditu na základe vyšetrenia potvrdí.

Problémy s otehotnením a prekážky otehotnenia

V dnešnej dobe pribúda čoraz viac párov, ktoré majú problém z otehotnením. Problémy z otehotnením súvisia hlavne zo životným štýlom, ktorý ohrozuje počatie. Za hlavné faktory, ktoré sa podieľajú na problémoch s otehotnením sú stres a nedostatok pohybu. Jedna z ďalších významných príčin mužskej a ženskej neplodnosti je nadváha. Ženy z nadváhou majú problémy z menštruačným cyklom a následne aj s otehotnením.

Jedným z ďalších a veľmi nebezpečných prekážok otehotnenia sú pohlavné choroby. Pohlavné choroby môžu zapríčiniť uzavretie vajcorodou, ktoré sa stávajú nepriechodnými a taktiež sú príčinou zápalu močových ciest a môže to dokonca skončiť aj trvalou sterilitou. Z toho dôvodu je v hodné sa pri náhodnom pohlavnom styku vždy chrániť kondómom.

Ďalším a nie menej významným faktom, ktorý bráni žene otehotnieť je nadmerné užívanie alkoholu a najmä fajčenie. Alkohol a fajčenie zvyšujú pravdepodobnosť sterility. U mužov klesá pohyblivosť spermií. Plodnosť taktiež klesá zo stúpajúcim vekom. Najväčší pokles plodnosti nastáva u žien vo veku 35 rokov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu