Životospráva - tehotenstvo

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 077 slov
Počet zobrazení: 2 468
Tlačení: 178
Uložení: 195

Životospráva

Tehotenstvo kladie na váš organizmus pomerne veľké nároky, preto je dôležité dbať na správnu životosprávu počas celej doby gravidity, ako aj počas dojčenia. Veľmi nesprávne tvrdenie je, že keď ste tehotná, musíte jesť za dvoch. OMYL!!! Prikláňam sa k tvrdeniu, že by ste mali jesť dvakrát tak kvalitnejšie ako pred tým. Váš organizmus si počas tehotenstva vyžaduje zvýšený prijem niektorých látok, bez ktorých sa proste nezaobíde. Ak mu to zabezpečíte, zaručíte pre vaše dieťa správny a zdravý vývin.

Zárukou správneho stravovania je hlavne, aby váš jedálny lístok bol pestrý. Odporúča sa jesť v malých dávkach, tým predídete aj pocitom na zvracanie a minimalizujete nepríjemný pocit pálenia záhy. Samozrejme nesmiete zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Optimálne je ak vypijete 3 litre za deň, ak lekár neurčí inak na základe nejakého vášho zdravotného problému. Počas celej gravidity by ste optimálne mali pribrať 8 až 12kg. Tento hmotnostný prírastok by mal byť rovnomerne rozložený počas celej doby tehotenstva. Každá ste iná, takže upozorňujem je to len orientačný údaj.

Ovocie a zelenina

Na prvom mieste vášho jedálnička by mali byť práve zelenina a ovocie. Samozrejme v surovom stave, poprípade vo forme štiav z čerstvého ovocia alebo zeleniny. Síce tepelnou úpravou zabezpečíte ich lepšiu stráviteľnosť, ale tým stratia svoje vitamíny, ktoré sú pre vás v tomto období veľmi dôležité. Tieto potraviny vám hlavne zabezpečia magnézium (Mg), ktoré potrebujú nervové bunky. Spolu s vápnikom (Ca) v pomere 2:1 (Ca:Mg), pomáha vo výstavbe kostí, zubov a nechtov. Nedostatok týchto látok sa prejaví svalovými kŕčmi, chudnutím, únavou, poruchami spánku a dokonca vám hrozí predčasný pôrod.

Taktiež táto skupina potravín je zdrojom železa (Fe), ktorý potrebujete na tvorbu červených krviniek. Sú zdrojom vitamínu C na dobrú kondíciu, vitamínu A, E a B6. Samozrejme sú veľkým zdrojom cukru, ktorý nám dodáva energiu a buničinu.

Spomínané látky nájdete v týchto potravinách červená repa, špenát, obilniny, šošovica, fazuľa, koreňová zelenina, ryža, sója, mandle, sušené slivky, hrozienka, červené a žlté ovocie, oriešky, mak a višne.

Mliečne výrobky

Na druhé miesto si dovolím umiestniť mliečne výrobky. Dodávajú vám hlavne vápnik (Ca), ale aj vitamín A dôležitý pre pokožku, vitamín B s účinkom proti kŕčom a vitamín D, ktorý pomáha predchádzať zubným problémom a taktiež uľahčuje vstrebávanie Ca, obsahuje ho aj maslo a mastné ryby ako je napr. losos. Zároveň sú zdrojom bielkovín, ktoré potrebuje organizmus na dobrú stavbu tela. Mliečne výrobky by mali byť aspoň v troch denných jedlách. Dávajte si však pozor na rôzne upravované syry (hlavne plesňové syry). Tie sa moc v tehotenstve neodporúčajú.

Obilniny, cestoviny, pečivo a ryža

Z týchto potravín vaše telo čerpá najviac energie počas dňa. Z obilnín sa u nás najviac pestuje pšenica, ovos, kukurica a ryža. Pre telo sú hlavne zdrojom škrobu (sacharia), ďalej nestráviteľnej vlákniny (celulóza) a to zvlášť celozrnné tmavé výrobky. Významný je aj obsah vitamínu B a to B1, B2 a niacinu. V tejto skupine potravín môžete ďalej nájsť minerály ako Ca, Fe, aj keď v porovnaní z inými potraviny v menších dávkach. Sú zdrojom bielkovín a tie sú základnými látkami ako pre matku tak aj pre plod. Avšak neobsahujú všetky tzv. esenciálne aminokyseliny, a preto by sa mali kombinovať s kvalitnejšími zdrojmi ako sú (tvaroh, syr, hydina, ryby, mäso a vaječný bielok).

Odporúčanými potravinami z tejto skupiny sú celozrnné tmavé pečivo, ovsené kaše, celozrnné pochúťky s hrozienkami, ryža, müslli.

Menej vhodné sú biele pečivo, tukové pečivo, sladké knedle, pečené buchty a koláče.

Tekutiny počas tehotenstva

Z každej strany počujete aké je dôležité dodržiavať pitný režim počas dňa. V čase tehotenstva to platí dvojnásobne. Bežne by vás stačilo prijať počas dňa 2 až 3 litre tekutín. V období gravidity sa potreba tekutín zvyšuje. Musím vás však upozorniť, že ak zbadáte opuchy hlavne na dolných končatinách hneď informujte svojho lekára a riaďte sa jeho odporúčaniami. Vhodným zdrojom tekutín sú minerálne vody, ale nezabúdajte na ich striedanie, aby ste tak zabezpečili rôzny prísun minerálov. Taktiež môžete piť kvalitnú stolovú vodu, ovocné šťavy (najlepšie s čerstvého ovocia) a bylinné čaje, ktoré sú vhodné pre tehotné. Denne by ste mali vypiť pol litra mlieka alebo kefíru. Môžete piť aj 100% džúsy bez obsahu cukru.

V prvom trimestri nie je vhodné pitie toniku, či kokakoly, kde špecifické zložky týchto produktov neprispievajú k zdravému vývoju vášho dieťatka. Taktiež by ste mali obmedziť pitie čierneho a zeleného čaju a kávy (max. dve šálky na deň). Ale rozhodne by ste mali vynechať „ tvrdý alkohol“. Takisto si dávajte pozor na koňaky, lebo zvýšený príjem cukrov nie je vhodný.

Riziká spojené s obezitou, či vysokým váhovým prírastkom

Len tak okrajovo by som vám chcela spomenúť aké riziká sú spojené, ak nedodržíte správnu životosprávu a budete sa riadiť výrokom: „SOM TEHOTNÁ, TAK MUSÍM JESŤ ZA DVOCH!“

Hneď dosť pádny argument je, že ani po pôrode sa vám hmotnosť nezníži a budete zápasiť s nadváhou.

Neprimeraný váhový prírastok počas gravidity môže vyvolať zvýšenie krvného tlaku a stým spojené ďalšie komplikácie, ktoré môžu ohroziť nie len vás ale už aj vaše nenarodené dieťatko. Môže sa počas gravidity a nekoordinovaného prísunu cukru spustiť cukrovka (diabetes melitus). Vo väčšine prípadov sa ukončením tehotenstva stratí, ale môžete patriť do rizikovej skupiny s predispozíciou na vznik cukrovky, ktorá by pokračovala aj po pôrode. Ruka v ruke s nekontrolovateľným prísunom cukrov rastie jej predpoklad vysokej pôrodnej hmotnosti plodu (viac ako 4 kg). Nielenže je ohrozené vedenie pôrodu prirodzenou cestou (vaginálny pôrod), ale prispieva k zvýšenému výskytu obezity a cukrovky u týchto detí.

Častejšie sa objavuje zápal žíl a vaginálne infekcie, ktoré zo sebou nesú mnoho rizík pre vývoj plodu ak nie sú liečené. Z toho vyplýva, že vo vlastnom záujme a záujme vášho nenarodeného dieťatka je dôležité starostlivo si zostaviť svoj jedálny lístok. Viem, že to bude pre vás dosť ťažké, lebo práve vplyvom hormónov rastie v období gravidity chuť na sladké, ale v konečnom dôsledku to stají za to.

Riziká spojené s nízkym váhovým prírastkom

Nedá mi nespomenúť, že každý extrém, či sa jedná o zvýšený alebo znížený prísun stravy je zlý. Tu sa potvrdzuje fakt, že stredná cesta je najvhodnejšia.

Strava musí byť pestrá a vyvážená. Jej zvýšený príjem prináša so sebou veľa rizík, ale jej znížený príjem je pre zdravie matky a vývoj plodu rovnako nebezpečný.

Začínať s dietou v tehotenstve, alebo pokračovať v nej počas gravidity je absolútne neprípustné. Jedným s nebezpečných znakov nedostatočnej výživy počas tehotenstva je nízka pôrodná hmotnosť dieťatka, spomalený rast a vývoj plodu v maternici. Hrozí aj predčasný pôrod, ktorý sám o sebe je rizikom pre plod. Najhorším dôsledkom vyvolaným nedostatočnou výživou je potrat plodu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu