Ako žije les

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 213 slov
Počet zobrazení: 10 508
Tlačení: 644
Uložení: 570

ŽIVOT V LESE/  Ako žije les

Všetky organizmy, ktoré žijú v lese –tvoria spoločenstvo lesa.
Organizmy a neživé prírodniny sú medzi sebou navzájom prepojené.
Rastliny závisia od pôdy, vzduchu, svetla a vody – čerpajú z nich potrebné látky – živiny.

Živočíchy závisia od rastlín a iných živočíchov. Medzi organizmami navzájom existuje vzájomná závislosť. (V lese sa rastlinami živia bylinožravé živočíchy. Tie sú potravou mäsožravých živočíchov, ktoré sa živia aj inými mäsožravými živočíchmi.) Pri získavaní potravy jednotlivé organizmy v lese od seba závisia, vytvárajú potravové reťazce.

Les sa v priebehu roka mení podľa množstva tepla a svetla.
Na jar  rastliny klíčia, rastú prvé jarné kvety (dostatok svetla a vody z topiaceho sa snehu). V lete rozkvitajú byliny a dreviny Letné byliny kvitnú v riedkych lesoch a na okrajoch hustých lesov( machy zadržiavajú vodu, zabezpečujú vlhkosť pre dozrievajúce plody).

V lete a na jeseň majú rastliny a živočíchy najväčší dostatok živín, zhromažďujú zásobné látky na prezimovanie. rastliny majú plody.
V zime listnatým stromom sa sfarbujú a opadajú listy. Niektoré byliny prežívajú cibuľkami, hľuzami, podzemkami v pôde a semená. Niektoré živočíchy prežijú zimu v zimnom spánku, niektoré sa odsťahujú alebo žijú v zimných podmienkach.

Rastliny v lese sú určitým spôsobom usporiadané. Tvoria nad sebou vrstvy (etáže, poschodia- koreňová, machová, bylinná, kerová, stromová), v ktorých žijú spoločne s rôznymi živočíchmi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu