Význam lesných drevín

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 219 slov
Počet zobrazení: 8 286
Tlačení: 694
Uložení: 659

Význam lesných drevín

Listy, kvety, plody a semená drevín sú zdrojom potravy živočíchov. Listami sa napr. živia húsenice motýľov, semenami a plodmi sa živí veverica. V korunách alebo v dutinách stromov si živočíchy hľadajú a robia úkryty.
Vtáky na stromoch stavajú hniezda, v ktorých sa ukrývajú a starajú o mláďatá. Mnohé živočíchy majú úkryty v dutinách kmeňov. Niektoré druhy hmyzu žijú  a vyvíjajú sa v štrbinách kôry alebo pod kôrou. Na kroch bývajú siete (pavučiny) pavúkov. Mnohým druhom bylín poskytujú stromy rast (pôda, tieň, opora).

V listnatom lese na jeseň opadne množstvo listov, na zemi vytvoria hrubú vrstvu.  Z opadaných listov sa tvorí humus, ktorý obohacuje pôdu živinami. V pôde  s veľkým dostatkom humusu sa dobre darí rôznym mikroorganizmom (napr. baktérie), hubám (napr. plesne, hríb, muchotrávka). V lesnej pôde žijú drobné živočíchy (napr. dážďovka) a prezimujú rôzne druhy hmyzu (kukly chrobákov a motýľov).

Stromy, ako aj iné zelené rastliny prijímajú z okolitého prostredia anorganické látky – vodu a oxid uhličitý.
Z anorganických látok v listoch rastlín ( v zelených častiach) pomocou zeleného farbiva chlorofylu a slnečného žiarenia, vznikajú organické látky (cukry).  Do okolitého prostredia sa uvoľňuje kyslík. Tento zložitý dej sa nazýva fotosyntéza. Rastliny preto spôsobom výživy nezávisia od iných organizmov. Sú sebestačné. Organické látky, ktoré vznikajú pri fotosyntéze, sú potrebné na výživu živočíchov a kyslík na dýchanie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu