Vysokohorské rastliny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 21.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 160 slov
Počet zobrazení: 10 250
Tlačení: 645
Uložení: 678

Vysokohorské rastliny

V najvyšších polohách Slovenska sú vysokohorské spoločenstvá, sú najmenej zasiahnuté činnosťou človeka. Tvorí ich horná hranica lesa, kosodrevina, horské lúky a skalné bralá.

Rastliny a živočíchy, ktoré tu žijú sa prispôsobili drsným klimatickým podmienkam – tuhej dlhej zime bohatej na sneh a krátkej jari a letu.

Vo vyšších polohách prevládajú smrekové lesy, rastie tam jarabina vŕba rakytová. Časté vetry poškodzujú smreky, ktoré majú korene plytko v zemi. Porasty oslabené vetrom napádajú lykožrúty.

V smrekových lesoch rastie brusnica čučoriedková a brusnica obyčajná.
Na skalnej pôde prevládajú machy a paprade. V oblasti hranice lesa rastie borovica kosodrevinová (kosodrevina). Borovica limba rastie len vo Vysokých Tatrách. Je charakteristická širokou zaokrúhlenou korunou. Je odolná voči vetru a mrazu.

Vo vyšších polohách rastú vysokohorské trávy a na skalách lišajníky. Vysokohorské rastliny sú nízke a drobné. Sýte farby kvetov odolávajú škodlivému slnečnému žiareniu. Poduškovité formy porastov odolávajú náporu vetra, lepšie si udržiavajú vlhko a teplotu. Žije v nich veľa hmyzu, ktorý opeľujú voňavé kvety.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.068 s.
Zavrieť reklamu