Lesné bezstavovce

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 264 slov
Počet zobrazení: 15 407
Tlačení: 1 032
Uložení: 996

Lesné bezstavovce

V lese žije množstvo drobných živočíchov. Veľa z nich nemá vnútornú oporu tela – kostru. Nazývajú sa bezstavovce. Na teplých a suchých miestach žije slimák pásikavý. Pohybuje sa sliznatou svalnatou nohou, ktorá umožňuje pohyb po suchých miestach. Predná časť nohy prechádza do hlavy. Na nej je ústny otvor s drsným jazýčkom. Ako strúhadlom ním slizniak obrusuje rastliny a huby, ktorými sa živí. Oči má na dlhých vysúvateľných tykadlách. Pod nimi pár krátkych tykadiel slúži na čuchanie a hmatanie. V nebezpečenstve slimák vtiahne hlavu a nohu do špirálovitej schránky ulity. V nepriaznivých podmienkach a počas zimy ulitu zatvorí viečkom. Cez zimu spí slizniak v úkrytoch, často vo vrstve lístia. Na jar kladie do pôdy vajíčka. Mláďatá podobné dospelým slimákom sú často potravou pre chrobáky, vtáky a iné lesné živočíchy.
 
Slizniak veľký nemá ulitu. Hustý sliz chráni jeho telo pred vysychaním. Je pohyblivejší ako slimák, pretože nemá ulitu. V nebezpečenstve sa zahrabáva pod lístie alebo do rôznych štrbín.
 
Dážďovka zemná žije v pôde. Valcovité telo má množstvo článkov – obrúčok. Na každom článku sú štyri páry tuhých štetín, o ktoré sa pri pohybe opiera. V prednej časti tela dážďovky je opasok, ktorý obsahuje vajíčka a vylučuje sliz. Sliz umožňuje navlhčovanie pokožky, pohyb v pôde, spevňovanie vyrytých chodbičiek a obaľuje vajíčka. Dážďovka sa živí zvyškami rastlín, ktoré prijíma spolu s pôdou. V noci vťahuje potravu z povrchu pôdy do chodbičiek. Vylúčené zvyšky obsahujú organické látky, čo podporuje tvorbu humusu.

Pohybom v pôde vytláča spodnejšie vrstvy pôdy na povrch. Tým sa pôda premiešava a kyprí. Vyrývaním chodbičiek spevnených slizom umožňuje prenikanie vzduchu a prevzdušňovanie pôdy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu