Drobné lesné živočíchy

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 203 slov
Počet zobrazení: 7 024
Tlačení: 514
Uložení: 475

Drobné lesné živočíchy

V lese pod listami, kameňmi, v pôde, v kôre odumierajúcich stromov žije veľa živočíchov s článkovaným telom. Patria k nim mnohonôžky, stonôžky, chvostoskoky, žižiavky a iné. Väčšinou sa živia rozkladúcimi sa zvyškami, čím prispievajú k tvorbe humusu.

Žižiavka obyčajná
má telo pokryté pancierom. Žije vo vlhkom prostredí, najmä pod spadnutým lístím, lebo dýcha žiabrami. Povrch jej tela chráni (podobne ako pri rakoch) hrubý pancier. Má sploštené oválne telo, sedem párov nôh a typické lomené tykadlá. Živí sa rozkladajúcimi sa zvyškami rastlín, je aktívna v noci.

Mnohonôžky
majú okrúhle článkované telo s dvoma pármi krátkych končatín na každom článku (spolu môžu mať aj 100 nôh). Živia sa zvyškami rastlín.

Zvinavec obyčajný,
si v prípade nebezpečenstva chráni hlavu tým, že sa zvinie do guľky. Živí sa rozkladajúcimi sa rastlinnými a živočíšnymi zvyškami v pôde.

Stonôžka obyčajná
je dravá. Má silné hryzadlá a jeden pár končatín na každom článku (najviac 21 – 23 párov). Na korisť striehne v úkrytoch pod kameňmi, v škárach kôry a pod. Živí sa drobnými živočíchmi – chrobákmi,
dážďovkami a pod.

Chvostoskok obyčajný žije pod opadaným lístím, kameňmi, na hubách, pod spadnutým drevom, v machu. Skáče odrazom pomocou vidlice na brušku. Živí sa rozkladajúcimi sa zvyškami rastlín a živočíchov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.039 s.
Zavrieť reklamu