Lesný ekosystém

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 254 slov
Počet zobrazení: 11 890
Tlačení: 567
Uložení: 693

Lesný ekosystém

Lesný ekosystém tvoria všetky organizmy žijúce v lese a neživé prírodniny lesa. Organizmy v lese od seba závisia najmä spôsobom výživy a druhu potravy. Lesné rastliny sú potravou niektorých lesných živočíchov, napr. veverica sa živí semenami stromov, myš semenami tráv.

Niektoré živočíchy sa živia inými živočíchmi, napr. sova loví myši. Lesné organizmy tvoria podľa vzájomných potravových vzťahov skupiny, delia sa na: 

Producent y zelené rastliny (byliny, dreviny) produkujú, vytvárajú pri fotosyntéze organické látky  z anorganických látok
 
Konzument y živočíchy konzumujú, prijímajú organické látky ako potravu nie sú schopné sami ich vytvárať
 
Rozkladače baktérie, huby rozkladajú odumreté telá rastlín a živočíchov na anorganické látky – živiny rastlín
 
Zelené riasy a huby tvoria telo lišajníkov a navzájom si prospievajú pri získavaní živín. Takýto vzťah je symbióza – spolunažívanie (navzájom prospešný vzťah).
 

Kliešť sa živí krvou stavovcov. Žije na úkor iného živočícha ako parazit (cudzopasník). Je to parazitizmus (vzťah prospešný len jednému, v tomto prípade kliešťovi). Sova loví myši, líška loví zajace. Sú to predátory (lovci), ktorí ....... kŕmiť. Slnečné žiarenie je zdroj energie. V potravových reťazcoch sú základom sú zelené rastliny. Tie sú zdroj potravy pre bylinožravé živočíchy, tie ďalej pre mäsožravé živočíchy – predátory. Uhynuté telá organizmov rozkladajú pôdne baktérie a iné rozkladače. Dostávajú sa tak do pôdy živiny potrebné pre rastliny.

Les ako celok prežíva dobre, keď sú jednotlivé druhy organizmov a ich počty vyvážené, teda ak je v lese biologická rovnováha. Zmenšenie počtu alebo premnoženie určitého druhu organizmov spôsobuje narušenie potravových vzťahov – reťazcov a narušenie biologickej rovnováhy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu