Poľné plodiny - Obilniny a krmoviny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 264 slov
Počet zobrazení: 13 891
Tlačení: 759
Uložení: 740

Poľné plodiny - Obilniny a krmoviny

Obilniny sú rastliny, ktoré pestuje človek na poli. Majú podobnú stavbu tela ako lúčne trávy. Pšenica je naša najdôležitejšia obilnina. Zo semena- zrna- sa mletím vyrába krupica a biela múka na pečenie chleba, bieleho pečiva, rôznych cestovín a cukrárenských výrobkov.

Zo zrna raži sa získava ražná múka. Z nej sa vyrába tmavý pšeničnoražný chlieb, pečivo a perníky. Požíva sa aj na výrobu sladovej ražnej kávy a liehu.
Jačmeň je dôležitá priemyselná obilnina na výrobu jačmenných krúpov a kávovín. Vyrába sa z neho aj slad, z ktorého sa varí pivo.
Ovos s jačmeňom a kukuricou sú najdôležitejšími kŕmnymi obilninami pre kone, ošípané a králiky. V potravinárstve sa využíva ovos na výrobu ovsených vločiek.

Kukurica sa využíva ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Kukuričný šrot je potravou pre ošípané a hydinu. Zelenou kukuricou sa kŕmi hovädzí dobytok. Kukuričné zrná sa využívajú aj vo výžive ľudí ako kukuričná múka, krupica, pukance, zaváraná a mrazená kukurica. Na poliach sa pestujú aj kŕmne rastliny- krmoviny, najčastejšie ďatelina lúčna a lucerna siata.

Okrem nich sa pestujú aj vika siata a bôb obyčajný ako kŕmne rastliny- nazývajú sa strukoviny, lebo majú plod- struk (napr. hrach). Semená strukovín sú dôležitým zdrojom bielkovín vo výžive ľudí a hospodárskych zvierat. Sú súčasťou kŕmnych zmesí, na kŕmenie sa využíva aj nadzemná časť. Kvety ďateliny a lucerny opeľujú čmele. Majú dlhý cuciak, môžu vniknúť do ich rúrkovitej koruny.

Rastliny podobné bôbu sa nazývajú bôbovité rastliny. Na koreňoch bôbovitých rastlín sú hľuzky, v ktorých žijú hľuzkové baktérie. Sú schopné viazať dusík zo vzduchu, z ktorého si rastlina tvorí bielkoviny. Bôbovité rastliny sa preto nemusia hnojiť dusíkatými hnojivami, ani maštaľným hnojom. Zaorávajú sa do pôdy a tým sa obohacuje pôda o živiny (nazývajú sa zelené hnojivo).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.035 s.
Zavrieť reklamu