Vodné cicavce

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 281 slov
Počet zobrazení: 19 476
Tlačení: 926
Uložení: 943

Vodné cicavce

Vydra riečna, bobor vodný a ondatra pižmová sú dobre prispôsobené životu vo vode. Ich životným prostredím sú rieky, jazerá, rybníky, vodné priehrady. Spoločným znakom je lesklá, hustá a nepremokavá srsť (zadržiava sav nej vzduch, čo chráni živočíchy pred zimou). Silný chvost slúži ako veslo a kormidlo. Plávacie blany medzi prstami im umožňujú dobre plávať.

Vydra riečna
má pretiahnuté valcovité telo s plochou hlavou a malými ušami.

Vydra
má okolo širokej papule hmatové fúzy, ktoré využíva pri love koristi v tme a v zakalenej vode. Žije v čistých vodách s dostatkom potravy a vhodnými úkrytmi. Je mäsožravá. Živí sa bezstavovcami (raky, hmyz) a drobnými stavovcami (ryby). Vydra sa vyskytuje v povodí horného toku rieky Váh, Hron, Ipeľ, Nitra, v ramenách Dunaja a v riekach východného Slovenska.

Bobor vodný
dorastá do dĺžky 1 m. Veľké hlodavé zuby (rezáky) mu dorastajú celý život, preto patrí do skupiny hlodavcov. Hlodavé zuby si obrusuje (ohrýza kmene stromov). Živí sa rastlinnou potravou, žije v kolóniách. V brehu si vyhrabáva nory, nad ktorými si z konárov stavia „hrady“, sú ako hrádze na vode. Bobrie hrádze môžu mať výšku až 1,5 m a priemer 3 – 4 m. Bobor ich robí z kameňov, konárov a kmeňov stromov. Výskyt bobra sa  najčastejšie zistí podľa ohryzených stromov. Bobor sa vyskytuje v riekach Poprad, Ondava, Dunaj, Morava.

Ondatra pižmová má dĺžku asi 40 cm. Z bokov sploštený chvost má pokrytý šupinami. Dobre pláva a potápa sa. Robí si kopovité hniezdo – noru z rastlín. Rastliny sa zakorenia a tak pomáha ich rozširovaniu. Živí sa prevažne rastlinnou potravou.- Ondatra si v brehoch stojatých vôd vyrýva dlhé cesty, stavia hniezdo „chatku“, kde má „kŕmne stolčeky“ so zásobami potravy (zvyšky lastúr, brehové rastliny).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu