Krátkonôžka štíhla

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 05.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 483 slov
Počet zobrazení: 3 084
Tlačení: 265
Uložení: 229

Krátkonôžka štíhla – Ablepharus kitaibelii fitzingeri (MERTENS, 1952)

Krátkonôžka je jediný scinkovitý druh plaza žijúci v našich končinách. Vďaka krásnej striebornej farbe tela ho mnohí pokladajú za “klenot” medzi našimi plazmi.
 
Popis:
Je to malý jašterovitý plaz so štíhlym valcovitým telom. Krátke, tenké a značne od seba vzdialené končatiny využívajú pri pohybe hlavne mláďatá. Krátkonôžky svoje nohy pri pohybe pritlačia k telu a pohybujú sa rovnako ako hady. Pri pozorovaní ich rozpažia a snažia sa nimi podoprieť aby lepšie videli. Na očiach nemajú pohyblivé viečka ako jašterice, ale majú priehľadnú šupinu rovnako ako hady. Celé telo je pokryté malými, hladkými šupinami, ktoré sú na hlave redšie. Sfarbenie býva bronzovohnedé až sivohnedé s kovovým leskom s dvoma pozdĺžnymi tmavými pásikmi. Boky má tmavšie a brucho striebornozelené. Sfarbením nápadne pripomína slepúcha.

Krátkonôžka štíhla – pohľad A(bok), B(vrch)

Rozšírenie:
Rozšírený je najmä na Balkáne, v južnom Rakúsku, v Taliansku, severnej časti Arabského poloostrova a v malej Ázii. Najhojnejšie sa vyskytuje v Maďarsku, odkiaľ sa tento druh v posledných desaťročiach rozšíril aj na juh nášho územia.

Krátkonôžka štíhla – areál rozšírenia v Európe

Biotop:
Žije v tráve a lístí. Na slnkom vyhriatych suchých, kamenistých stepných stráňach. Výnimočne sa dá nájsť aj na piesočnatých stráňach. Život trávi pod kameňmi a suchých lístím.
 
Veľkosť:
Tento plaz dorastá 8- 10cm, výnimočne 12cm. Až polovica jej dĺžky pripadá na chvost. Vďaka ťažkej spozorovateľnosti ich herpetológovia označujú za optotyp (zariadenie na skúšanie ostrosti zraku).
 
Potrava:
Živý sa drobným hmyzom ako sú drobné článkonožce, pavúky, červíky a ranné štádiá hmyzu. Dokáže zožrať aj menšie cvrčky a iný skákavý hmyz. Je aktívna hlavne za súmraku.
 
Pohlavie:
Samček je výraznejšie sfarbený a útlejší ako samička. Tá má na zavalitejšom tele menej nápadné sfarbenie a kresbu. Samičky sú tiež menšie, lebo majú kratší chvost.
 
Rozmnožovanie:
Na rozdiel od väčšiny scinkov, ktoré sú väčšinou živorodé, naša krátkonôžka znáša vajíčka. Pári sa v apríli počas teplých podvečerov. Samček zostáva pri samičke ešte niekoľko dní. Samica kladie v júni-auguste zväčša 2-6 vajíčok na dobre chránené miesto pod lístím, kameňmi alebo v piesku. Vajíčka sú bielej farby a v porovnaní s rozmermi samice dosť veľké (10-12mm). Ich vývoj trvá 6-8 týždňov. Mláďatá sa liahnu koncom júla alebo v auguste. Sú veľmi pohyblivé a merajú cca. 25mm. Dospelosti sa dožíva maximálne 1-2 z mláďat. Na udržanie populácie v krajine drancovanej človekom je to žalostne málo.
 
Ochrana:
Je prísne zákonom chránená. Z dôvodu nízkej reprodukčnej schopnosti sa ich počty neustále znižujú a v mnohých oblastiach sa vytráca. Keďže má veľa nepriateľov (iné plazy, vtáky a nesvedomití zberatelia), je jej budúcnosť na našom území ohrozená. Preto by sme sa mali všetkými silami snažiť o zachovanie potrebných podmienok na lokalitách jej výskytu.

Krátkonôžka štíhla – areál rozšírenia na Slovensku

Výskyt u nás:
Na našom území sa nachádza severná hranica výskytu krátkonôžky. Žije v najteplejších oblastiach južného Slovenska, kde dosahuje najsevernejšiu hranicu svojho rozšírenia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#živorodé plazy #krátkonôžka štíhla


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu