Užovka hladká

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 305 slov
Počet zobrazení: 4 408
Tlačení: 396
Uložení: 395

Užovka hladká – Coronella austriaca (Laurenti 1768)

Užovka Hladká je malý had, šedej až hnedej farby, obývajúci lesnostepné prostredie a živiaci sa inými plazmi.

Popis: Malá silná užovka so štíhlou hlavou za ktorou sa vyskytuje tmavá škvrna. Zvyčajne je šedá, kresbu tvoria drobné bodky. Brušná strana je sfarbená modročierne s oranžovými škvrnami. Vzácne sa vyskytujú aj oranžové formy. 

Užovka hladká

Rozšírenie: Vyskytuje sa na väčšine územia Európy okrem severného Španielska až po oblasť južného Uralu a na juh po Kavkaz Na sever zasahuje do južného Nórska a Švédska. Okrem severnej Európy chýba v Škótsku, Írsku, Dánsku a na väčšine ostrovov v Stredozemnom mori. Vyskytuje sa aj na severnom pobreží Turecka. 

Biotop: Otvorená lesnostepná slnečná krajina bohatá na úkryty. Často sa na vyskytuje pri okrajoch ciest a na múroch cintorínov. 

Veľkosť: Dorastá do dĺžky od 50 -70 cm.

Užovka hladká

Potrava: V potrave tohto druhu prevládajú hlavne iný plazy, hlavne jašterice a slepúchy. Táto užovka loví ale aj niektoré druhy našich hadov. Menej často loví drobných cicavcov a obojživelníkov. Mláďatá sa živia malými jaštericami a bezstavovcami.

Pohlavie: Samci mávajú hnedý až červenohnedý odtieň a škoricovo zafarbené brucho, zatial čo samice bývajú šedohnedé so šedým bruchom.

Užovka hladká

Rozmnožovanie: Obdobie párenia nastáva koncom marca, ale často sa predlžuje až do júna. Samice sú vajcoživorodé. Zvyčajne koncom augusta samica rodí 2 až 20 mláďat, ktoré po narodení merajú 12 až 18 cm. Za nepriazdnivých podmienok sa predlžuje doba vývoja zárodkov, v extrémnych situáciách do nasledujúcej jari. Samci pohlavne dospievajú v treťom roku, samice vo štvrtom roku života. 

Ochrana: Obmedzovanie veľkosti a počtu vhodných stanovísk vedie nielen ku zhoršeniu potravnej ponuky, zvýšenej konkurencii s inými druhmi hadov, ale aj k veľkej zraniteľnosti celej populácie.

Výskyt u nás: Na Slovensku sa vysytuje hlavne na Záhorí, v Okolí Nitry a Filakova, na povodí Hrona a v Slovenskom krase. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#užovka hladká #Jašterica hneda


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu