69. Receptory človeka
Autor: sp-prace (16)
Typ práce: Maturita
Typ práce: Maturita
Dátum: 28.04.2016
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 379 slov
Počet zobrazení: 5 568
Počet zobrazení: 5 568
Tlačení: 326
Uložení: 325
Uložení: 325
69. Receptory človeka
• Vysvetlite čo sú to receptory.• Uveďte rozdelenie receptorov.
• Charakterizujte chuťové, čuchové a kožné receptory človeka.
Receptory
• Zmyslové bunky, ktoré zabezpečujú informácie o zmenách vonkajšieho aj vnútorného prostredia• Sú špecializované na určitý druh dráždenia – adekvátny podnet, ktorý musí mať prahovú hodnotu, ináč receptory zostávajú bez reakcie
Rozdelenie receptorov
• Na základe adekvátneho podnetuo Mechanoreceptory - reagujú na mechanické podráždenie
- hmatové bunky v koži, sluchové bunky vo vnútornom uchu
o Chemoreceptory – reagujú na prítomnosť chemických látok
- čuchové a chuťové bunky, receptory v stenách ciev, ktoré reagujú na množstvo glukózy alebo CO2
o Rádioreceptory – reagujú na rôzne formy žiarenia
- zrakové bunky na sietnici oka, tepelné receptory reagujúce na infračervené žiarenie
• Na základe prostredia z ktorého receptory prijímajú signály
o Interoreceptory – prijímajú signály vznikajúce vo vnútri tela
- receptory v stenách ciev
o Exteroreceptory – prijímajú signály z vonkajšieho prostredia
- čuchové, chuťové a zrakové bunky
o Proprioreceptory – vo svaloch a šľachách, neustále vysielajú do CNS informácie o napätí v týchto orgánoch
Čuchové receptory
• Čuchová sliznica – čuchovým orgánom, tvoria ju bunky s tenkými vláskovými výbežkami, tieto bunky sú začiatkom nervovej dráhy, ktorá sa končí v analyzátore v čelovom laloku mozgovej kôry- podnetom pre tieto bunky sú chemické látky prítomné vo vzduchu
Chuťové receptory
• Jazykové bradavky – v ich priehlbinách sa nachádza približne 9000 chuťových pohárikov, ak sa chuťové poháriky dostanú do kontaktu s chemickými látkami rozpustenými v slinách, vznikajú chuťové podnety- 4/5 základných chutí – horká (pri koreni jazyka), sladká (na končeku jazyka), slaná (po bokoch za končekom), kyslá (na bokoch jazyka), umami (うま味, v strede jazyka, spôsobená glutamanom sodným)
- súčasným podráždením chuťových a čuchových receptorov vzniká výsledný chuťový vnem
Kožné receptory – ich podráždením vznikajú kombinované pocity – hladkosť, drsnosť, vlhkosť, suchosť, tvrdosť alebo mäkkosť
• Tlakové receptory – podráždia sa deformáciou kože v mieste, kde sú uložené, sú uložené nerovnomerne, najhustejšie na bruškách prstov, ich celkový počet je asi 500000
• Tepelné a chladové receptory – nie sú rozmiestnené rovnomerne, najviac na perách, chrbte ruky, najmenej na chrbte
- tepelné receptory – Ruffiniho telieska (30 000), chladové receptory – Krausove telieska (250000), podnetom na vyvolanie je teplotný rozdiel medzi teplotou predmetu a teplotou tela
• Bolesť – signalizuje poruchu určitej funkcie, nie sú naň špecializované receptory, vnímame ju nervovými zakončeniami
- môžu ju vyvolať chemické, tlakové, chladové alebo iné podnety
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Význam zmyslových ústrojov živočíchov | Učebné poznámky | 1 325 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#Ruffiniho telieska #adekvátny podnet #biologia receptory #rádioreceptory #interoreceptory #chemoreceptoryVypracované maturitné témy a otázky z biológie
Diskusia: 69. Receptory človeka
Pridať nový komentárVygenerované za 0.026 s.