69. Receptory človeka

Prírodné vedy » Biológia

Autor: sp-prace (16)
Typ práce: Maturita
Dátum: 28.04.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 379 slov
Počet zobrazení: 5 568
Tlačení: 326
Uložení: 325

69. Receptory človeka

•    Vysvetlite čo sú to receptory.
•    Uveďte rozdelenie receptorov.
•    Charakterizujte chuťové, čuchové a kožné receptory človeka.

Receptory

•    Zmyslové bunky, ktoré zabezpečujú informácie o zmenách vonkajšieho aj vnútorného prostredia
•    Sú špecializované na určitý druh dráždenia – adekvátny podnet, ktorý musí mať prahovú hodnotu, ináč receptory zostávajú bez reakcie

Rozdelenie receptorov

•    Na základe adekvátneho podnetu
o     Mechanoreceptory  - reagujú na mechanické podráždenie
- hmatové bunky v koži, sluchové bunky vo vnútornom uchu
o     Chemoreceptory – reagujú na prítomnosť chemických látok
- čuchové a chuťové bunky, receptory v stenách ciev, ktoré reagujú na množstvo glukózy alebo CO2
o     Rádioreceptory – reagujú na rôzne formy žiarenia
- zrakové bunky na sietnici oka, tepelné receptory reagujúce na infračervené žiarenie

•    Na základe prostredia z ktorého receptory prijímajú signály
o     Interoreceptory – prijímajú signály vznikajúce vo vnútri tela
- receptory v stenách ciev
o     Exteroreceptory – prijímajú signály z vonkajšieho prostredia
- čuchové, chuťové a zrakové bunky
o     Proprioreceptory – vo svaloch a šľachách, neustále vysielajú do CNS informácie o napätí v týchto orgánoch

Čuchové receptory

•    Čuchová sliznica – čuchovým orgánom, tvoria ju bunky s tenkými vláskovými výbežkami, tieto bunky sú začiatkom nervovej dráhy, ktorá sa končí v analyzátore v čelovom laloku mozgovej kôry
- podnetom pre tieto bunky sú chemické látky prítomné vo vzduchu

Chuťové receptory

•    Jazykové bradavky – v ich priehlbinách sa nachádza približne 9000 chuťových pohárikov, ak sa chuťové poháriky dostanú do kontaktu s chemickými látkami rozpustenými v slinách, vznikajú chuťové podnety
-  4/5 základných chutí – horká (pri koreni jazyka), sladká (na končeku jazyka), slaná (po bokoch za končekom), kyslá (na bokoch jazyka), umami (うま味, v strede jazyka, spôsobená glutamanom sodným)
- súčasným podráždením chuťových a čuchových receptorov vzniká výsledný chuťový vnem
Kožné receptory – ich podráždením vznikajú kombinované pocity – hladkosť, drsnosť, vlhkosť, suchosť, tvrdosť alebo mäkkosť

•    Tlakové receptory – podráždia sa deformáciou kože v mieste, kde sú uložené, sú uložené nerovnomerne, najhustejšie na bruškách prstov, ich celkový počet je asi 500000

•    Tepelné a chladové receptory – nie sú rozmiestnené rovnomerne, najviac na perách, chrbte ruky, najmenej na chrbte
- tepelné receptory – Ruffiniho telieska (30 000), chladové receptory – Krausove telieska (250000), podnetom na vyvolanie je teplotný rozdiel medzi teplotou predmetu a teplotou tela

•    Bolesť – signalizuje poruchu určitej funkcie, nie sú naň špecializované receptory, vnímame ju nervovými zakončeniami
- môžu ju vyvolať chemické, tlakové, chladové alebo iné podnety

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Ruffiniho telieska #adekvátny podnet #biologia receptory #rádioreceptory #interoreceptory #chemoreceptory

Vypracované maturitné témy a otázky z biológie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu