Kyselina listová
Kyselina listová
Kyselina listová, tiež nazývaná kyselina folová alebo kyselina pteroylglutámová,vo vode rozpustný vitamín B komplex, ktorý je nevyhnutný pre živočíchy,rastliny a pre syntézu nukleových kyselín.Kyselina listová bola izolovaná z pečeňových buniek v roku 1943.Vitamín má širokú škálu zdrojov v ľudskej strave vrátane listovej zeleniny a citrusových plodov,obilnín, fazuľy,hydiny.
Nedostatočný príjem kyseliny listovej môže narušiť tvorbu červených krviniek čo vedie k anémii.Nedostatok kyseliny listovej môže byť dôsledkom malabsorpčných porúch ako je celiakia a tropické sprue. Je dokázané že ak majú tehotné ženy nedostatok kyseliny listovej je pravdepodobnejšie,že matky rodia predčasne alebo novorodenci majú nízku pôrodnú hmotnosť.
Zones.sk – Najväčší študentský portál