Ryby v mori - Násadcoplutvovce, Lúčoplutvovce

Prírodné vedy » Biológia

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 04.09.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 340 slov
Počet zobrazení: 12 871
Tlačení: 887
Uložení: 933
Násadcoplutvovce

Latiméria divná
-  jediný morský druh označovaný ako ,,živá fosília“, pretože bola až do roku 1938 považovaná za vyhynutú už m milióny rokov. Žije samotársky v podmorských jaskyniach hlbokých vôd Južnej Afriky a pri Madagaskare. Je to kriticky ohrozený druh.

Lúčoplutvovce
 
Murény
-  žijú v puklinách skál a medzi koralovými útesmi. Sú dravé a na korisť striehnu z úkrytu.
 
Platesa obyčajná
-  majster v maskovaní, celý deň preleží na boku  zahrabaná v piesku. Aktívna je v noci a jej korisťou sú najmä mäkkýše a kôrovce.
 
Dvojzubec obyčajný
-  je pokrytý ostrými tŕňmi, ktoré v normálnom stave ležia plocho pritlačené k bokom tela. V ohrození prehltne veľké množstvo vzduchu alebo vody a roztiahne sa do guľovitého tvaru. Ostne sa vztýčia a smerujú von. Ryba pripomína pichľavú futbalovú loptu, ktorá sa nedá prehltnúť. Spľasne až keď nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Klauni
-  oranžovo – biele rodinky /samica a niekoľko samcov/ žije medzi pŕhlivými ramenami sasaniek. Voči popŕhleniam sú imúnne, pretože sa natierajú ich slizom a tak ich sasanka nevníma ako potravu. Zaujímavosťou je, že ak samica uhynie, jeden zo samcov zmení pohlavie.
 
Synanceja bradavičnatá
-  žije v tropických vodách Indického a Tichého oceánu a patrí k najjedovatejším rybám. Pod ostrými tŕňmi chrbtovej plutvy má jedovú žľazu. Štruktúra a farba tela jej pomáha výborne splývať s prostredím. Ukrytá medzi koralmi a maskovaná sedimentom dokáže bez pohnutia čakať celé hodiny. Spomedzi rýb má na svedomí aj najviac ľudských obetí.
 
Pyskatec
-  žije na koralových útesoch. Živí sa kožnými parazitmi a odumretým tkanivom z povrchu tela rýb. Za striebristým pyskatcom prichádzajú ostatné ryby ako do ,,čistiacej stanice“. Ľahko ho rozpoznajú podľa čierneho pásu, ktorý sa tiahne od úst až ku chvostu. Za svojou potravou pyskatec vpláva aj medzi smrtiace čeľuste, dokonca priamo do úst dvadsaťkrát väčšej pažravej  murény.
 
Morský koník
-  žije v koraloch a aj napriek svojmu netypickému vzhľadu patrí medzi ryby. Hlavu drží ako zapriahnutý kôň. Chvostom je uchytený o koral a naťahuje sa k vodnej hladine, kde loví planktón. Mláďatá morských koníkov loví rodí samček. Rozmnožovanie začína tancami dvorenia, potom samička nakladie niekoľko sto ikier do vaku samčekovho vaku. Ten ich oplodní a stará sa o ne až do vyliahnutia. Asi po dvoch týždňoch sú drobné morské koníky vypudené z vaku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu