Zásady správnej výživy

Prírodné vedy » Biológia

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 04.09.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 178 slov
Počet zobrazení: 18 345
Tlačení: 1 217
Uložení: 1 204

Zásady správnej výživy

-  zloženie stravy a stravovacie návyky zásadným spôsobom ovplyvňujú zdravie človeka

-  nedodržiavanie pravidiel správnej výživy sa podieľa na vzniku niektorých ochorení / napr. ochorenia srdca a ciev, obezita, rakovina.../ a naopak ich dodržiavanie pôsobí ako prevencia

Základné vyživovacie odporúčania

1.  konzumovať pravidelne, v menších dávkach a častejšie za deň pestrú stravu

2.  redukovať prísun tukov /uprednostňovať rastlinné tuky, mliečne výrobky s nižším obsahom tuku, kuracie alebo morčacie mäso pred bravčovým/

3.  zvýšiť konzumáciu polysacharidov, teda celozrného pečiva /radšej chlieb než biele pečivo/,m strukovín a naopak, znížiť množstvo cukru / sladkosti nahrádzať ovocím/

4.  príjmanie bielkovín /hlavne živočíšnych/ udržiavať na rozumnej úrovni / dospelí okolo 0,8 g . kg-1/

5.  denne konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie

6.  dostatočne piť: aspoň 1,5 – 2 litre, cez leto až 3 litre denne /pitie kávy nezvyšuje dennú spotrebu tekutín, uprednostňovať nesladené tekutiny, alkohol len v rozumnej miere/

7.  množstvo solí znížiž na 6 g denne a menej, jej množstvo je spojené so zvýšeným krvným tlakom  arizikom kardiovaskulárnych chorôb / zdrojom soli sú aj  potravinárske výrobky, napr. údeniny alebo konzervy/

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu