Mikroorganizmy a parazity

Prírodné vedy » Biológia

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 01.05.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 110 slov
Počet zobrazení: 6 963
Tlačení: 555
Uložení: 568
Mikroorganizmy a parazity

Mikroorganizmy
Mikroorganizmus je taká mala životná forma, že sa nedá pozorovať voľným okom. Obyčajne to znamená, že je menšia než milimeter. Medzi mikroorganizmy patria jednobunkovce, baktérie, huby, riasy a vírusy. Delia sa na dve veľké skupiny: protista a monera. Niektoré protista, podobne môžu nárast do veľkosti vyše 50 metrov ale väčšinou sú mikroskopické. Najmenšie majú nepredstaviteľne malý objem -0,00000001.

Jednobunkovce
Existuje viac než 50000 jednobunkovcov. Žijú vo vode a iných tekutinách obsahujúcich vodu. Pohybujú sa pomocou bičíkov, bŕv cytoplazmy nazývaných panôžky. Všetky jednobunkovce pozostávajú z jednej bunky: jedným typom jednobunkovcov sú meňavky (améby), ktoré na rozdiel od ostatných nemajú pevnú vonkajšiu schránku a ani bičíky či brvy slúžiace na pohyb. Bunku meňavky riadi jadro, ktorého funkcia je podobná mozgu.

Parazity

Parazit je organizmus, ktorý žije v inom organizme (hostiteľ ) alebo na ňom, pričom ho využíva ako zdroj potravy. Z parazitického vzťahu nemá hostiteľ nijaký prospech , naopak , parazit ho obyčajne nejako poškodzuje. Naproti tomu parazit nezískava iba potravu, ale aj úkryt- v tele hostiteľa alebo medzi jeho srstou či šupiny . Mnohé parazity majú háčiky, prísavky alebo pazúriky, ktorými sa pevne prichystajú na hostiteľa.

Živočíšne parazity

Parazitom sa vyhne máloktorý živý tvor. Niektorý parazity, napríklad vši a roztoče žijú na svojich hostiteľov, držia sa ich kože alebo srsti- nazývajú sa

Ektoparazity tie ktoré žijú vnútri tela hostiteľa, napríklad motolica pečeňová a pásomnice , sa nazývajú endoparazity. Len malo parazitov spôsobuje svojmu hostiteľovi smrť, pretože to nie je v ich záujme: keby bol hostiteľ mŕtvy , parazit by prišiel o potravu . Mnohé ochorenia ľudí, napríklad malária a elefantiáza ,sú parazitického pôvodu.

Baktérie
Najväčším Pasteurovým objavom bol bolo zistenie, že kvasenie a rozklad spôsobujú mikroskopické živé organizmy - baktérie. Ľudia si už predtým všimli, že v rozkladajúcich sa latkách sa objavujú drobučké organizmy, predpokladali však že vznikli z ničoho. Pasteur dokázal, že živé organizmy sa nemôžu objavovať len tak, z ničoho, bez rodičovských organizmov.
 
Pedikulóza – zavšivenie sa vyskytuje na celom svete, postihuje ľudí všetkých vekových skupín, hlavne však deti. Pôvodca pedikulózy je voš detská (Pediculus capitis), cudzopasník živiaci sa krvou hostiteľa, je schopná parazitovať iba na človeku. Voš detská sa nepodieľa na prenose choroboplodných zárodkov. Vyšší výskyt vši detskej je spôsobený tým, že napadnuté deti nie sú včas a v potrebných intervaloch odvšivené.
Žije vo vlasatej časti hlavy, ale aj napr. v obočí, brade, fúzoch. Samček dosahuje veľkosť 2-3 mm, samička 2,9-3,5 mm. Voš detská má ústne ústroje prispôsobené k bodaniu a cicaniu. Živí sa prúdiacou krvou, za prirodzených podmienok prijíma potravu každé 2-3 hodiny. Samičky kladú denne 3-4 vajíčka (hnidy) ku koreňom vlasov pevným prakticky nerozpustným tmelom. Z vajíčok sa liahnu larvy (pri teplote 25 ˚C za 13-19 dní, pri teplote 30˚C za 7-14 dní). Vývoj vší z vajíčok cez larválne štádia až k dospelému jedincovi trvá priemerne 20 dní, jeho dĺžka závisí od teploty (pri teplote 28-30˚C trvá vývoj 18-22 dní, pri 37˚C 14-15 dní). Vajíčka (hnidy) zostávajú na vlasoch aj po vyliahnutí vší. Tieto hnidy sú len kozmetickou chybou, môžu však byť príčinou nesprávnej diagnózy a dôvodom k zbytočnej a opakovanej aplikácii odvšivovacích prostriedkov. Hnidy na vlasoch odrastú za niekoľko mesiacov. Živé hnidy sú žltobiele s rozmermi 0,8x 0,3 mm, po vyliahnutí sú priesvitné. Na vrchole hnidy je viečko, ktorým vyliahnutá voš vylezie. Dospelé samičky žijú priemerne 3 týždne. Za život nakladú asi 100-140 vajíčok. Keďže voš detská parazituje len na človeku, zdrojom nákazy je vždy zavšivený človek. Od zavšiveného zdroja je možný prechod na nového hostiteľa od začiatku zavšivenia až do doby jeho likvidácie.

Vo väčšine prípadov počet lezúcich vší neprevyšuje vo vlasoch číslo 10. Lezúce vši sa zdržujú na celej hlave, ale predovšetkým na vlasoch v spánkovej oblasti v záhlaví a okolo uší, kde si tiež najčastejšie pripevňujú vajíčka. Vši na vlasoch trvale kratších než 1 cm nie sú schopné prežiť. Vši sa šíria v ľudskej populácii hlavne pri priamom styku, pri fyzickom kontakte hláv zväčša v kolektívoch (rodina, predškolské a školské zariadenia, ubytovne). Prostredie mimo vlasovej prikrývky človeka je pre voš detskú zreteľne veľmi nepriaznivé preto vši vlasy dobrovoľne neopúšťajú. Letmý dotyk hláv je spravidla nedostatočný pre prenos. Iný spôsob prenosu zatiaľ nebol dokázaný.

Na diagnostiku zavšivenia slúži dôkladná prehliadka vlasov, pri ktorej hľadáme hnidy a vši. Charakteristickým miestom nálezu hníd je hlavne časť hlavy za ušnicami a v spánkovej oblasti v záhlaví. Jediným spoľahlivým dôkazom trvajúcej zavšivenosti je nález živých lezúcich vší. V prípadoch , keď sú vajíčka (hnidy) na vlasoch vzdialené od pokožky menej ako 8 mm, je prítomnosť živých lezúcich vší pravdepodobná. Lezúce vši možno nájsť vizuálnou prehliadkou vlasov, pri dobrom osvetlení. Citlivejšou metódou je suché vyčesávanie, (spoľahlivosť metódy je asi 87%). Ešte citlivejšie je vlhké vyčesávanie, pri ktorom sú vlasy najskôr mierne zvlhčené šampónom s kondicionérom. Tým sú vši znehybnené a ľahšie sa vyčešú. V oboch prípadoch je nutné použiť hustý hrebeň (všiváčik), kde vzdialenosť jednotlivých zubov je 0,2 – 0,3 mm. Vyčesávanie vší vykonávame nad bielym papierom, ktorý sme položili na stôl, hlava má byť sklonená a vyčesávanie začíname od zátylku. Vyčesávanie je potrebné vykonať do vypadnutia prvých niekoľko vší alebo po dobu 5 minút. Ak ani po tejto dobe nebola žiadna voš vyčesaná, dieťa možno považovať za negatívne, nezavšivené. Vyčesávanie je treba vykonať každé 3 – 4 dni po dobu 2 týždňov. U zavšivavených je nutné umyť vlasy šampónom proti všiam dostupným na trhu – Parasidose, presne podľa návodu výrobcu, alebo dezinsekčným sprayom Diffusil H. (Každé balenie odvšivovacieho prípravku však možno použiť k odvšivovaniu niekoľkých osôb, napr. jedným balením vlasovej vody Diffusil H je možné odvšiviť 10 -15 detí.) Šampón treba aplikovať na mokré vlasy masírovaním vlasovej pokožky a nechať pôsobiť 3
minúty, potom opláchnuť čistou vodou. Šampón je potrebné aplikovať aj druhýkrát, nechať pôsobiť 3 minúty a potom dôkladne opláchnuť čistou vodou. Na dosiahnutie požadovaného výsledku sú tieto 2 po sebe idúce aplikácie nevyhnutné. Dôležité je aplikovať túto kúru naraz u všetkých členov kolektívu (triedy aj jednotlivých rodín). Ak sa táto kúra neaplikuje u všetkých a v rovnakom čase, môže dochádzať k ďalšiemu prenosu. K zabezpečeniu spoľahlivého účinku (k likvidácii lariev vyliahnutých z hníd, ktoré predsa len prežili) je potrebné použitie šampónu po 14 dňoch opakovať. Na trhu sú k dispozícii aj iné prípravky. Sú aj prípravky na lekársky predpis, ktoré predpisuje odborný kožný lekár. Častou chybou je zbytočná aplikácia týchto prípravkov z „preventívnych“ dôvodov. Pri výskyte vši v triede rodičia sa snažia odvšiviť svoje deti bez toho, že by u nich našli vši.
- Predmety prichádzajúce do priameho styku s vlasmi (hrebene, kefky) je potrebné ošetriť
- Zásadné je zabezpečenie vysokej úrovne osobnej hygieny. Každý člen kolektívu musí používať vlastné predmety osobnej hygieny (uterák, hrebeň) a zabrániť ich vzájomnému požičiavaniu. To isté platí aj v prípade čiapok, šatiek, prípadne iných pokrývok hlavy

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu