Biologicko-reprodukčná funkcia rodiny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 461 slov
Počet zobrazení: 9 055
Tlačení: 899
Uložení: 886
Biologicko - reprodukčná funkcia rodiny. Biologické predpoklady založenia rodiny.
 
Biologicko-reprodukčná funkcia – rodina vytvára optimálne podmienky na zabezpečenie reprodukcie čiže pre biologické trvanie spoločnosti. V zdravej rodine je optimálne prostredie nielen pre vznik nového života ale aj pre nevyhnutnú starostlivosť potrebnú na udržanie tohto života. Súčasťou biologicko-reprodukčnej funkcie rodiny je aj celková starostlivosť o členov rodiny, t.j. zabezpečenie potravy, starostlivosť o zdravie členov rodiny....

Biologické predpoklady založenia rodiny
  Cyklus rodiny spočíva v 4 fázach:
1.  Výber manželského partnera – pri výbere partnerov sa ľudia riadia najmä týmito kritériami:
a)  fyzický vzhľad ( celkový estetický prejav človeka, čistota, upravenosť ).
b) vek – najbežnejším modelom sú dnes manželstva kde vekový rozdiel nepresahuje 5 rokov.
c)  vzdelanie ( myslia sa tým krajné rozdiely a to nielen vzdelanostné ale následne aj sociálne, ekonomické, hodnotové ...)
d) spoločné ciele a hodnotová orientácia
e)  sledovanie životných cieľov
f) spoločné záľuby
g)  výchova v pôvodnej rodine
Tento výber manželského partnera je sprevádzaní rôznymi rituálmi, spoločné chodenie, spolužitie, pytačky, zásnuby.
2. Uzavretie manželstva
3. Obdobie trvania manželstva to sa delí na 3 štádia :
a) adaptačné štádium – pred narodením detí, patrí medzi najkritickejšie obdobia, partneri si na seba zvykajú túto fázu často skracuje predčasné tehotenstvo a narodenie dieťaťa.
b) obdobie výchovy detí – charakter rodiny závisí od toho či je to rodina s malými či dospievajúcimi deťmi
c) obdobie po odchode detí
4. Zánik manželstva – manželstvo zaniká rozvodom, rozchodom, úmrtím jedného partnera.
 
Socializácia do pohlavnej roly – v každej spoločnosti existujú predstavy o tom ako sa ma správať muž a žena. Počas socializácie je potrebné naučiť chlapcov a dievčatá osvojiť si správanie žien a mužov, naučiť ich to čo je pre ich správanie charakteristické. Predstavy o správaní sa mužov a žien sa formovali už veľmi dávno a prenášajú sa z jednej generácie na druhú. Od žien sa očakáva že budú skôr pasívne, ohľaduplné, citovo založené, že sa budú starať o domácnosť a výchovu detí. Od mužov sa očakáva, že budú aktívni, samostatní, schopní organizovať, že nebudú dávať najavo svoje city. Ženy a muži sa postupne zrovnoprávňujú v práci, v domácnosti aj v spoločenskom živote, aj keď niektoré rodové stereotypy stále pretrvávajú. Napr. že domáce práce sú úlohou ženy . Socializácia do pohlavnej roly sa uskutočňuje predovšetkým v rodine, už len napr. tým aké povinnosti rodičia rozdeľujú medzi synov a dcéry, prípadne ako si ich delia navzájom. Rodičia sú svojím správaním pre deti vzorom. Významný vplyv má samozrejme samotná spoločnosť, ktorá prostredníctvom televízie, tlače.

Socializácia do rodičovskej roly – aj táto prebieha už v rodinnom prostredí, nakoľko sú rodičia svojím správaním vzorom pre svoje deti. Určité spôsoby výchovy detí neskôr v dospelosti preberajú po svojich rodičoch. Táto socializácia sa teda napĺňa pri založení si vlastnej ( reprodukčnej) rodiny, kde nové skúsenosti a skutočnosť že si rodinu človek založí s partnerom z iného rodinného prostredia vplýva na to, že každý z partnerov  prináša do výchovy niečo iné. Plnenie tejto roly je nevyhnutné aj z hľadiska prežitia spoločnosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu