Zásady správnej životosprávy

Prírodné vedy » Biológia

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 482 slov
Počet zobrazení: 12 986
Tlačení: 989
Uložení: 1 010
Zásady správnej životosprávy
Pod pojmom životospráva sa často rozumie najmä spôsob stravovania a výživy. Nieje to však pravda pretože pojem životosprávu treba chápať oveľa širšie. Pod pojmom životospráva teda rozumieme celkový spôsob života, ktorý človek dokáže ovplyvniť a zmeniť. Existuje veľké množstvo faktorov, ktoré v živote nemôžeme ovplyvniť ale na druhej strane aj veľa takých faktorov ktoré človek ovplyvniť vie.

Faktory ktoré nevieme ovplyvniť:
- snaha o pravidelný režim
- pravidelný pohyb a telesná aktivita
- spôsob stravovania a výživy
- adekvátna osobná hygiena
- primeraná hygiena pracovného a domáceho prostredia
- dostatočná regenerácia telesných a duševných síl
- snaha o vylúčenie stresu
- vyvarovanie sa negatívnych návykov
- vyvarovanie sa nadmerného pitia čiernej kávy.
 
Pravidelný režim- zaviesť pravidelný režim do každodenného života je pomerne náročné ale potrebné. V organizme každého človeka sú zabudované akési biologické hodiny, ktoré pri pravidelnom režime riadia priebeh všetkých procesov v organizme. Pravidelnosť je potrebná najmä pri vstávaní a ukladaní sa na spánok, v stravovacích návykoch, ale aj v rozvrhnutí práce a oddychových aktivít.

Zásady správnej výživy

Výživa je dôležitá pre každý živý organizmus na udržanie základných telesných funkcií, doplnenie spotrebovanej energie a na rast a vývin organizmu. Musí jej byť dostatočne množstvo a tiež musí mať dostatočnú kvalitu. Výživu dodávame do organizmu potravou. Tá sa skladá zo základných živín a to: bielkoviny, cukry, tuky. A vedľajších: minerálne látky, vitamíny, voda a vláknina.

Bielkoviny- plnia v našom organizme najmä stavebnú funkciu ale tiež funkciu riadiacu a ochrannú. Bielkoviny sú zložité látky tvorené z aminokyselín. Rozdeľujeme ich na: živočíšne a rastlinné. Naša strava by mala obsahovať 15-20% bielkovín. Zdrojom bielkovín sú mäso, mlieko a mliečne výrobky, vajíčka, strukoviny.

Cukry-
mali by tvoriť najväčšiu časť v potrave a to až 65%. Sú dôležité pre organizmus pretože sú zdrojom energie.
Vyskytujú sa v jednoduchej forme napr. v ovocí, v mlieku, mede.. a vo forme zloženej tzv. polysacharidy ktoré sú vo výžive dôležitejšie, nachádzajú sa najmä v rastlinách a vo forme škrobu. Vo výžive by mali byť zaradené v takých potravinách ako sú všetky výrobky z múky, ryža, zemiaky.
 
Tuky- mali by tvoriť 20 až 25% výživy. Ich úlohou v organizme je vytvárať zásoby energie. Ďalšou funkciou je ochranná a stavebná. Podľa pôvodu sú tuky takisto živočíšne a rastlinné. Živočíšne- masť, maslo. Rastlinné – oleje. Pre ľudský je olej dôležitý príjem rastlinných tukov, ktoré obsahujú tzv. esenciálne kyseliny.
 
Vedľajšie živiny:
Vitamíny- sú látky, ktoré usmerňujú optimálny priebeh metabolických procesov v tele. Väčšinu vitamínov si ľudský organizmus nevie sám vytvoriť, preto ich prijíma najmä v rastlinnej potrave. Jedným z najdôležitejších vitamínov je C pretože zabezpečuje obranyschopnosť organizmu. Vitamíny sa nachádzajú najmä v surovom ovocí a zelenine ale aj v obilninách.
Voda- je zákl. zložkou ľudského organizmu, tvorí až 70% hm. tela. Preto je dôležité dodržiavať tzv. pitný režim a denne dodať do organizmu 2-3litre tekutín. Vodu je treba prijímať vo forme čistej vody, minerálnej vody, čaje a všetky tieto nápoje by mali byť nesladené.
Vláknina- je dôležitou súčasťou výživy pretože zabezpečuje čistenie ciev a čriev. Je to látka ktorá sa nachádza v celozrnných výrobkoch, v šupke ovocia a je charakteristická tým že sa nerozkladá v tráviacom trakte.
Minerálne látky- sú dôležitou súčasťou každej bunky, preto musia byť v strave obsiahnuté najmä také prvky ako vápnik, horčík, sodík, draslík, železo.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu