Negativný vplyv fajčenia, alkoholu, drog

Prírodné vedy » Biológia

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 04.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 622 slov
Počet zobrazení: 16 515
Tlačení: 769
Uložení: 727
Negativný vplyv fajčenia, alkoholu, drog na zdravie človeka

Negativný vplyv fajčenia
Fajčenie zabíja asi 443.000 ľudí ročne. Cigarety sú zodpovedné za 30 percent z celkovej úmrtí na rakovinu a 87 percent úmrtí na rakovinu pľúc. Rakovina pľúc je ťažké ju liečiť, a často nie určil ako kým nie, že je v pokročilom štádiu, ktorý zodpovedá za jeho extrémne nízku mieru prežitia. Cigarety sú hlavným faktorom rakoviny hrtana, úst, hrdla, pažeráka a močového mechúra rovnako. Nasledujúce rakoviny sú tiež súvisí s fajčením, ale nie tak silno: pankreasu, krčka maternice, obličky, žalúdok a leukémie. Cigariet vážne poškodenie reprodukčných orgánov a novonarodené deti. Ženy, ktoré fajčia, je väčšia pravdepodobnosť, že problémy a koncipovať a sú náchylnejšie na potrat. Fajčenie je tiež spojená s predčasného pôrodu, narodenia mŕtveho plodu a nízka pôrodná hmotnosť. K dispozícii je tiež pripojenie k syndrómu náhleho úmrtia novorodencov. Fajčenie negatívne ovplyvňuje prietok krvi do končatín, čo vedie k PVD (ochorenie periférnych ciev). PVD dá liečiť chirurgicky, ale operácia by bolo neúčinné, ak pacient pokračuje k dyme. Fajčenie je zodpovedný za sériu dýchacie ťažkosti. To poškodzuje dýchacie cesty a môže spôsobiť emfyzém. Cigarety tiež zhoršiť podmienky, ako je zápal pľúc a astmu. Veľa fajčiarov dlhoročný trpí chronickým kašľom a nadmerného hlienu. Fajčenie je priamo spojená s jeden-tretina všetkých úmrtí ochorenia srdca-príbuzný. Fajčiari sú 2 - 4 krát väčšia pravdepodobnosť, že trpí nejakou formou ochorenia srdca.
 
Negativný vplyv alkoholu
Nadmerné požívanie alkoholu zvyšuje riziko mnohých chorôb: tukovej degenerácie pečene, infekcie pečene, cirhóza pečene ( viac ), poruchy spánku, sexuálne problémy, infekcie pažeráka, zápal žalúdka, infekcia pankreasu, predčasné demencie a pohybuje sa od zníženia pamäte k závažnému syndrómu Korsakova, rakovina úst, hrdla, hrtanu, čriev a prsia, hypertenzia a srdcové problémy. Alkohol je tiež poškodenie počas tehotenstva. Aj alkohol si vyberá svoju daň v prevádzke.
 
Alkohol zohráva dôležitú úlohu v agresiu. 40% všetkých mimoriadnych udalostí týkajúcich sa agresie dochádza pod vplyvom alkoholu. Polícia trávi 22% svojho času v prípadoch týkajúcich sa alkoholu. Násilie na uliciach a domáce násilie pod vplyvom alkoholu sa stalo často. Tiež pri práci, alkohol má veľké následky. 13% všetkých zamestnancov na nemocenské má problémy s alkoholom. Zamestnanci problémy s alkoholom produkovať aspoň o 10% menej práce ako ich kolegovia.
 
Alkohol môže ľudia nezodpovední, napríklad otehotnenia v prípade, že nie sú schopní starať o dieťa.
 
Negativný vplyv drog

Rovnako ako mnoho liekov na predpis, "rekreačná" drogy prísť s potenciálne škodlivé vedľajšie účinky, ktoré môžu mať vážny a dlhodobý vplyv na vaše zdravie. Vysoké dávky mnohých liekov, alebo nečisté alebo viac nebezpečných subsitutes týchto liekov, môže spôsobiť okamžitú život ohrozujúce-zdravotných problémov, ako je infarkt, zlyhanie dýchania a kómy. Kombinácia liekov so sebou, alebo s alkoholom je obzvlášť nebezpečné.
Barbituráty a sedatíva sú najčastejšie zneužívané lieky na predpis. Môžu spôsobiť opicu-ako symptómy, nevoľnosť, kŕče a kóma. Predávkovanie alebo miešanie týchto liekov s alkoholom môže byť fatálna.
 
Kokaín môže spôsobiť taký dlhodobý problémy ako tras, kŕče, psychóza, a srdcové alebo respiračné zlyhanie.  LSD môže spôsobiť nevoľnosť, zrýchlený tep, depresie, a dezorientácia. Dlhodobý účinky patrí paranoja a psychózy.  Marihuany a hašiša môže spôsobiť rýchle srdcovej frekvencie a zhoršenie pamäti čoskoro po použití. Dlhodobý účinky zahŕňajú kognitívne problémy, neplodnosť, oslabenie imunitného systému a možné poškodenie pľúc.
 
Narkotiká, ako je heroín môže priniesť na dýchacieho a obehového depresie, závraty, impotencia, zápcha, a odstúpenie od zmluvy choroby. Predávkovanie môže viesť ku kŕčom a smrti. PCP, okrem spúšťania nepredvídateľné a násilné správanie, môže spôsobiť závraty, znížená citlivosť, vysoká srdcovej frekvencie a krvného tlaku, kŕče, a to vo veľkom množstve smrteľných ochorení srdca a pľúc zlyhanie alebo prasknuté cievy.
 
Povzbudzujúce prostriedky ako sú amfetamíny, majú účinky na zdravie, ktoré zahŕňajú vysoký srdcovú frekvenciu a krvný tlak, bolesti hlavy, rozmazané videnie, závraty, impotencia, kožné poruchy, tras, kŕče a psychózy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu