Choroby tráviacej sústavy

Prírodné vedy » Biológia

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 06.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 338 slov
Počet zobrazení: 8 576
Tlačení: 626
Uložení: 628
Choroby tráviacej sústavy
 
Charakteristické príznaky ochorení tráviaceho systému sú:
1) bolesti v bruchu- kolika je krutá bolesť, kt. sa rytmicky zjavuje a doznieva, má svoj vzostup, vrchol a zostup. Tenezmus je bolestivý pocit nútenia na stolicu, za kt. nenasleduje prirodzená defekácia a uspokojivý pocit vyprázdnenia.
2) dyspepsia- sú to všetky ťažkosti vznikajúce poruchou činnosti tráviacich ústrojov okrem bolesti
 
Medzi choroby tráviaceho systému patria choroby ústnej dutiny, ch. pažeráka, ch. žalúdka ako vredová ch. žalúdka a dvanástnika, rakovina žalúdka (karcinóm), zápaly žalúdka (gastritídy) a funkčná žalúdočná dyspepsia. Ďalej sú to choroby čriev, konečníka a análneho otvoru, ch. žlčníka a žlčových ciest a ch. podžalúdkovej žľazy.
 
Choroby pečene
Charakteristické príznaky ch. pečene sú žltačka (ikterus), voľná tekutina v brušnej dutine, purtálny pretlak ( purtálna hypertenzia) a pečeňové zlyhanie (hepatálna insuficiencia).
Medzi choroby pečene patrí zápal pečene (hepatitída), pečeňové cirhózy, toxické poškodenie pečene a nádory pečene.
 
Žlčové kamene
Sú vyzrážané zložky žlče a to väčšinou cholesterol s vápenatými soľami. Vznikajú primárne v žlčníku (cholecystolitiáza), oveľa zriedkavejšie v žlčovode- choledochu (choledocholitiáza) a veľmi zriedkavo aj v iných častiach žlčových ciest. Je to veľmi časté ochorenie s pestrým klinickým priebehom a častými komplikáciami. Bolestivá forma cholelitiázy je najtypickejšia, najmä jej klasický obraz- záchvat žlčníkovej koliky. Bolesť alebo jej vyvrcholenie- žlčníková kolika signalizujú, kameň opustil „nemé pásmo“ v žlčníku (t. j. jeho dno a telo) a pohybuje sa smerom ku krčku a k žlčníkovému vývodu. Stáva sa to po mastnom jedle, smažených a ťažko stráviteľných jedlách, po telesnej námahe spojenej s otrasmi, ale aj bez zrejmých podnetov. Prudká bolesť kolísavej intenzity trvá hodinu aj viac, je veľmi intenzívna, začína sa pod pravým rebrovým oblúkom a vystreľuje do chrbta a neraz do pravého ramena. Často je spojená s vracaním. Vývratky sú zelené, horké, vracanie neprináša úľavu. Žlčníková kolika sa obyčajne za nejaký čas opakuje, niekedy aj viackrát. Niektoré kamene sa dajú rozbiť (rozdrviť) v žlčníku bez operácie tzv. razovou vlnou, kt. vyrába špeciálny prístroj mimo pacienta. Žlčové kamene určitého chemického zloženia možno tiež zmenšiť alebo dokonca rozpustiť chemickou cestou. Robí sa to dlhodobým perorálnym podávaním jednej zo žlčových kyselín- k. chenodeoxycholovej. Žlčové kamene sa dajú odstrániť aj laparoskopickou cestou, čiže operáciou. Po operácií je vhodná kúpeľná liečba v Korytnici alebo v Bardejovských kúpeľoch.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu