Hygiena a ochrana životného prostredia

Prírodné vedy » Biológia

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 04.11.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 767 slov
Počet zobrazení: 10 609
Tlačení: 557
Uložení: 623
Hygiena životného prostredia
Ochrana životného prostredia
-  - jej ochranou sa zaoberá  hygieny prostredia, hygiena je veda o zdravom prístupe k životu
-  je odbor, ktorý sa zaoberá štúdiom vonkajšieho životného prostredia a hľadá cesty, prevencie a ochrany ľudského zdravia
-  Zákon o star. o zdravie ľudu stanovuje tieto požiadavky na:

- Star o zdravý stav ovzdušia, vody, pôdy a ostatných zložiek životného prostredia
- Star. o zdravú výživu obyvateľov a zabezpečenie zdravotne nezavadných predmetov na bežné používanie
- Star. o zdravý vývin detí a dorastu, predovšetkým o prostredie a výchovu
- Star. o priaznivé pôsobenie pracovného prostredia
 
Životné prostredie - možno chápať ako mikroklímu (bezprostredné okolie), makroklímu (globálne prostredie)
Zložky životného prostredia:
1.  prírodné - vody, pôda
2.  umelé - budovy, doprava
3.  sociálne - spoločenské zložky
Prostredie - vonkajšie vplyvy na človeka - fyzikálne, chemické, biologické, psychické, spoločenské faktory; tieto faktory vyvolávajú v organizme reakcie, ktoré ak sú fyziologické nepoškodzujú organizmus, ak sú patologické (škodlivé) poškodzujú.
Hygiena ovzdušia - čisté ovzdušie je životne dôležité pre človeka. Najväčší význam má najnižšia vrstva (do 12 km), ozón - vrstva zadržiava ionizujúce žiarenie
Zdroje znečistenia - exhaláty - pochádzajú z prírodných a umelých zdrojov(sopky, továrne)
Škodliviny môžu byť: tuhé (prach, popolček), plynné (oxid uhličitý CO2), smog (nafty)

Následky škodlivín môžu spôsobiť ochorenia u človeka (akútne alebo chronické)
Hygiena pôdy - pôda je časť zemskej kôry, ktorá sa skladá z anorganických a organických zlúčenín
Hygienický význam pôdy - ovplyvňuje: potravinové články, vodné zdroje, vzduch
Opatrenia proti znečisteniu - správne zhromažďovanie odpadu (separovanie); vhodný odsun a likvidácia odpadu
Pochovávanie zomrelých - ma byť na špec. miestach od úrodnej pôdy
Hygiena vody - voda je nevyhnutná zložka života, zúčastňuje sa na celom procese látkovej premeny u človeka. Pohyb vody v prírode sa nedá zničiť, pohyb treba regulovať a chrániť
Delí sa podľa pôvodu na: zrážkovú (dážď), povrchovú (rieky), podzemnú
Podľa použitia sa delí na: - pitnú (spĺňa všetky štátne a medzinárodné normy v SR)
-  úžitkovú
-  prevádzkovú
-  odpadovú (žumpa)
Vodné zdroje musia byť chránené, existujú pásma hygienickej ochrany (I. II. III.), ktoré zabezpečujú hygienický nezávadnú vodu
Pitná voda - prísne kontrolovaná podľa štátnych noriem (nesmie obsahovať, škodliviny, baktérie, musí byť priezračná (bezfarebná), bez chuti a čuchu).

Dezinfikujeme ju chlórom.
Hygiena výživy je dôležitou súčasťou životosprávy. Človek prijíma potravu, aby bol schopný života. Obsahuje živiny, ktorých vzájomný pomer tvorí základ výživy - biologická hodnota. Energetická hodnota pokrmu sa vyjadruje buď v KJ alebo v kcal. Potrebná je na funkčnosť orgánov a celkovú činnosť organizmu. Energetická hodnota potravy sa dá prispôsobiť veku a činnosti človeka. Správna výživa musí mať vhodné zložky stravy.
Základ výživy sú: bielkoviny, tuky, cukry, minerálne látky, vitamíny, voda

Bielkoviny:

-  sú hlavnou súčasťou bunky ľudského tela a všetkých a všetkých telových tekutín, okrem moču a žlče. Sú základnou stavebnou zložkou tela.
-  Tvoria sa z nich protilátky a majú podiel na dedičnosť. Aminokyseliny sa volajú esenciálne niektoré si telo vie vyrobiť iné nie
-  Delia sa na živočíšne (vajcia, mäso), rastlinné (strukoviny, sója)
-  Zdravý človek potrebuje minimálne 0,8g na 1 Kg hmotnosti - toto sa volá bielkovinové minimum

Tuky:

-  sú nevyhnutnou súčasťou potravy, sú energetickou zložkou potravy (sú energia)
-  obsahujú mastné kyseliny
-  sú zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch D,E,K,A
-  sú stavebnou súčasťou bunky, tvoria tepelne izolačné vrstvy organov
-  delia sa na živočíšne a rastlinné
-  rastlinné - obsahujú nenasýtené mastné kyseliny (zdravšie), ktoré si telo nevie vytvoriť. Denná dávka tuku by mala byť primeraná v menšom množstve 100g

Sacharidy (cukry):

-  Sú najdôležitejším a najhodnotnejším zdrojom energie.
-  Skladajú sa z kyslíka, vodíka a uhlíka (O, H, C)
-  Vyskytujú sa vo forme jednoduchých cukrov a zložených (polysacharidy)

Minerálne látky:

-  Sa nachádzajú v bunkách, v tkanivách, v telových tekutinách a zúčastňujú sa na funkciách jednotlivých orgánov
-  V organizme sú najdôležitejšie: vápnik (Ca), fosfor(F), sodík(Na), draslík(K), horčík(Mg), síra(S), chlór(Cl); stopové prvky

Vitamíny:

-  sú ochranné látky, ktoré umožňujú životné procesy v organizme.
-  Ich nedostatok spôsobuje vážne ochorenia, väčšina vitamínov musíme dodávať, iné si telo dokáže vyrobiť alebo udržať samo napr. vitamín K
-  Bez vitamínov neprebehne enrimatický proces látkovej premeny (enzým je bielkovina)

Výživa
- je súčasťou životosprávy,
-  Požiadavky na stavovanie sú: pravidelný prijem potravy - časové rozdelenie.
-  Poradie jednotlivých jedál má byť v časovom odstupe (aspoň 2h medzi jedlami)
-  Dodržujeme spôsob stolovania (estetika)
-  Presnosť stravy
-  Pomer surovej a upravovanej stravy
-  Dostatočný prijem vody(28*hmotnost) 50:50  (1,3l vody)

Hygiena deti a dorastu:

-  patrí k premenlivým medicínskym odborom. Skúma výživu a rast deti vo vzťahu k životnému prostrediu.
-  Analyzuje:
- zdravotný stav deti
- hodnotí zdravotno - výchovné aspekty (pohľad)
- určuje zdravotné kritéria na pracovné prostredie deti a mládeže (aj kontroluje)
- vykonáva štátny odborný dozor
- pripravuje a hodnotí programy na ozdravenie a ochranu podmienok na vývoj detí a mládeže

Rast a vývoj dieťaťa – je dôležitý ukazovateľ zdravia – existujú normy v tabuľkách

Vývojové obdobie:
- Novorodenec – do 28 dní života
- Dojča – kojenec – od 1 mesiaca do 1 roka
- Batoľa – od 1 roka do 3 rokov (mladšie batoľa do 2 rokov, staršie od 2 rokov)
- Predškolský vek – od 4 rokov až do 6 rokov (mladší a starší predškolský vek)
- Školský vek – od 6 do 15 rokov (16) (mladší, starší)
- Dorast – od 15 do 18 rokov (20)

Kolektívne zariadenia pre deti a mládež musia spĺňať isté hygienické požiadavky. Požiadavky sú kladené podľa typu prevádzky.
Školské zariadenia – školy v rámci hygienického režimu majú mať úseky: učebne, triedy, telocvičňu, stravovacie zariadenie (jedáleň)
Dôležitý pre vývin dieťaťa je správny režim dňa – primeraná pracovná záťaž, odpočinok, správny čas stravovania (denne 5 – 6x jesť), pravidelný pohyb na vzduchu, krúžky, spánok(dieťa by malo spať 12 h)

Základné etické normy
Morálne zásady zdr. pracovníka:
Zdravie – je najvzácnejšie čo človek má. zdr. pracovník preto musí spĺňať náročné kritéria na morálku, dodržiavať isté pravidlá
Morálka – je súhrn kladných hodnôt, ktorými sa človek riadi (čestnosť, schopnosť pochopiť)
Mravný zákon – dáva zmysel práci, snaženiu a presvedčeniu, morálne vlastnosti sa prejavia pri každodennej činnosti

Na osobnosť zdr. pracovníka sa kladú požiadavky:
1.  odborné vzdelanie sa v príslušnom obore, získanie teoretických a manuálnych zručnosti
2.  osobné predpoklady: - emocionálne – citové (sebaovládanie)
-  morálne – etické (slušné správanie)
-  sociálne – láska k ľuďom
-  charakterové – trpezlivosť, diskrétnosť
Základom vzťahov medzi členmi zdr. tímu je vzájomné uznávanie sa.
Rešpektujú každého člena tímu a jeho kompetencie.
Vo vzťahu k pacientovi sa od sanitára očakáva pozitívny vzťah, uznanie a úcta. Medzi základné etické princípy v správaní sa zdr. pracovníka patrí:
1.  trpezlivý a ľudský prístup – chorého pacienta oslovujeme jeho menom, ak si želá iné oslovenie rešpektujeme to
2.  poskytujeme pacientovi dosť času na výkon a vyjadrenie sa, slušné správanie – pozdrav, predstavenie sa, požiadanie o prepáčenie...
3.  vhodná komunikácia – aktívne vypočutie chorého (pýtame sa), zopakovanie informácie ak pacient nerozumie
4.  zaobchádzanie s pacientom ako so seberovným – vylúčiť zosmiešňovanie, vyčítanie chýb
5.  zachovanie rešpektu vo vzťahu k pacientovi – rešpektujeme jeho osobnosť (individuálny prístup)
6.  taktnosť – zabezpečenie identity pri odvážaní pacienta, upovedomíme pacientov ak je výkon intímny
7.  konáme v prospech pacienta
8.  pomoc pri denných aktivitách – činnostiach, ktoré sám nevie
9.  zabezpečenie psychickej, fyzickej a sociálnej pohody – pomoc pri uspokojovaní potrieb:
- primárnych – biologických
- sekundárnych – pocit uspokojenia, povzbudenia
10.  zachovanie mlčanlivosti – nezneužiť dôveru pacienta a informácií, ďalším etickým princípom je prosociálne správanie sa, byť humánny (ľudský), empatický (vedieť sa vcítiť do polohy pacienta. Zdr. pracovník neočakáva protislužbu ani odmenu
Právne aspekty zdr. pracovníka – právnu zodpovednosť stanovuje zákonník práce. Sú v ňom uvedené všeobecné zásady, ktoré platia pre všetkých zamestnancov. Vymedzuje vzťahy medzi zamestnancami a zamestnávateľom (dodržiavať predpisy OBP, PO, zodpovednosť za škody, využívanie pracovného času)

Zákon o star. o zdraviu ľudu č. 277/1994 Z. z. SR (+ dodatky/vyhlášky) vymedzuje:
1.  vykonávať svoje povolanie v rozsahu, ktorý určuje MZ
2.  pri výkone povolania sa sústavne vzdelávať, plniť mimoriadne zdr. úlohy (v súlade so vše. nariadeniami)
3.  poskytnúť bez meškania prvú pomoc, každému, kto je v ohrození života alebo zdravia
4.  zachovať mlčanlivosť o všetkých skutočnostiach súvisiacich s povolaním

Občiansky zákonník

Trestný zákonník – ide o trestnú zodpovednosť za neplnenie alebo neslnenie povinnosti (nedbanlivosť pri výkone
Zmluva medzi zdr. pracovníkom a zamestnávateľom – musí byť v súlade so spôsobilosťou na výkon povolania, podľa predpisov štátnej zdr. služby
Hygiena v zdr. a sociálnych zariadeniach
V zdr. zariadeniach sa pri všetkých výkonoch musia  zbaviť choroboplodných zárodkov, čím sa zabraňuje šíreniu nákazy; infekcie do okolia. Infekciu môže prenášať chorý, a zdr. pracovník aj na rukách a odeve. Infekcia, ktorá šíri v nemocničnom zariadení sa volá NOZOKOMIÁLNA.
Dekontaminácia - sú opatrenia. ktorých cieľom je zbaviť vonkajšie prostredie mikróbov, hmyzu, hlodavcov. Zahŕňa dezinfekciu, sterilizáciu, dezinsekciu, deratizáciu
Dezinfekcia – je ničenie pôvodcov infekcie, pomocou chemických látok alebo fyzikálnymi metódami
Sterilizácia – je postup, ktorým sa ničia všetky mikroorganizmy a ich spóry (dôkladne ako dezinfekcia). Všetko, čo je vysterilizované sa volá sterilné alebo aseptické
Kontaminácia – je znečistenie predmetov alebo prostredia choroboplodnými zárodkami

Hygienický režim v jednotlivých typoch zariadení. V nemocničnom prostredí je zvýšené množstvo choroboplodných zárodkov. Chorý človek, oslabený svojou chorobou je náchylní na infekt. Nákaza, môže skomplikovať zdr. stav chorého. Úlohou každého zdr. pracovníka najmä sanitára je znížiť riziko nákazy dodržaním hygieny, režimu a postupov. Sanitár dodržuje zásady pri práci podľa predpisov hygienickej služby a požiadaviek oddelenia.
Zneškodnenie nemocničného odpadu: odpad môže byť biologický (kontaminovaný), technický (nekontaminovaný)
Pri zneškodnený odpadu je nutné dodržiavať prísne hygienické opatrenia a separáciu podľa predpisu hygienickej služby. Odpad sa triedi podľa stupňa kontaminácie do špec. uzatvorených nádob a zneškodňuje sa samostatne v nemocničnej spaľovni.
Biologický odpad - je každý druh materiálu so živého organizmu, aj na pomôckach, napr. krv, moč, stolica, sliny.
Kontaminovaný odpad – podobne ako biologický, ale patria sem aj ihly, nástroje, skúmavky, štetôčky
Triedenie – ihly, striekačky, do plastových fliaš zvlášť alebo do krabíc
-  infúzne súpravy – do vriec
-  obväzový materiál – do vriec
-  nekontaminovaný materiál – ak neprišiel do styku s krvou ani s inými výlučkami do vriec
-  bielizeň – zvlášť
-  rukavice – do špec. vreca alebo nádoby
-  zvyšky stravy – zhŕňame do jednej nádoby, nie do koša ani nikde inde
Iní materiál podľa pracoviska.
Ambulantná star. – sú hygienické opatrenia špecifické, podľa typu ambulancie, hygiena je rovnaká ako v nemocničných zariadeniach, ale v inom rozsahu, pretože je tam väčšia frekvencia striedania pacientov. Zvláštnosťou je, že sa pracuje na jednu smenu a odpadá hygienická star. o chorého.
Človek a jeho zdravie: - žije v určitom prostredí, potrebuje pre svoj vývin prírodné aj spoločenské prostredie. Ľudský organizmus sa vie prispôsobiť prostrediu, ale tolerancia je vyčerpateľná.
Telesné zdravie – znamená žiť bez telesných problémov a chorôb
Duševné zdravie – je súlad psychiky s konaním
Byť zdravý znamená dosiahnuť súlad tela a duše, vnútorného a vonkajšieho prostredia.
Význam rodiny a spoločnosti pri udržaní zdravia.
Rodina, je základná bunka spoločnosti. Má veľký význam pre vývin jedinca a správnu životosprávu pre všetkých členov rodiny. V rodine sa každý učí, ako sa správne stravovať, relaxovať...
Spoločnosť sleduje zdravie populácie cez svoje programy (národný program podpory zdravia, očkovanie)
Opatrenia sú zahrnuté aj v zákone o star. o zdravie.
Ochrana zdravia je pre spoločnosť primárna alebo prioritná a cieľom je udržať a rozvíjať zdravie.
-  meniť postoje jednotlivcov k zdraviu (zabezpečiť racionálnu výživu)
-  fyzická zdatnosť, zlepšiť zdravie detí a mládeže
Pestovať psychickú hygienu v star. o zdravie, aktívne majú prístup zdr. pracovníci a na pomoc vznikajú aj svojpomocné organizácie.

Orientačné body zdravia:
1.  zdravé zuby
2.  svetlý moč
3.  bez rannej únavy

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu