Čo je príroda a život v prírode?

Prírodné vedy » Biológia

Autor: kati
Typ práce: Referát
Dátum: 27.04.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 272 slov
Počet zobrazení: 19 736
Tlačení: 1 365
Uložení: 1 371

Čo je príroda a život v prírode?

V každodennom živote sa stretávame v nejakej súvistlosti s významom slova príroda. čo to vlastne je? Nie je jednoduché odpovedať na túto otázku, pretože zahrnuje všetko, čo je okolo nás, a čo nevytvoril človek: zem, moria, stromy, kvety, ryby, vtáky, hory, pušte, vzduch, dážď, búrky, sopky, ba patrí sem i človek sám. Príroda je všetko, čo patrí k zemi i s jej skrytou energiou vo veľkých hľbkach, ale aj slnko, mesiac, planéty a všetko, čo podlieha prírodným zákonom. 

Ak si chceme urobiť jasný obraz o prírode, musíme ju rozdeliť na živú a nezivú. Neživú prirodu predstavujú horstvá, oceány, vzduch, oblaky, sopky a búrky, aktívna energia vo vnútri zeme. Živá príroda zahrnuje rastliny, zvieratá a človeka.

V prírode sa všetko ustavične mení, nič nie je stále. Čo zmenám a zmeneným životným podmienkam nedokáže prispôsobiť, musí zahynúť (napr. praveké rastliny a živočíchy, ako jaštery, dinosaury, brontosaury atď.).

Prírodu si môžeme predstaviť ako pyramídu, ktorej základ tvorí ríša minerálov. keď vystúpime vyššie, oboznámime sa s rastlinnou ríšou, nad ňou je ríša zvierat a  na vrchole stojí človek. História dokazuje, že za mnoho tisícročí vyhynulo množstvo rastlinných a živočíšnych druhov, iba človek bol zatiaľ najschopnejší prispôsobovať sa meniacim sa životným podmienkam.

Rovnováha v prírode

Otázkou života a smrti je rovnováha v prírode. Pre každú oblasť sú typické určité druhy rastlín a živočíchov, ktoré sú od seba závislé ako potrava. Ak vyhynú rastliny, ktoré slúžia ako zdroj potravy pre niektorý druh živočíchov (bylinožravce) , vyhynú i ony, čo spôsobí zánik i živočíchov mäsožravých, lebo sa živili bylinožravcami. preto je život v prírode často krutý. Prežije iba najzdravší a najsilnejší jedinec.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu