Koreniny a pochutiny

Koreniny a pochutiny
Pochutiny – slúžia na dochutenie potravy
Koreniny – sú prírodné pochutiny používané na zvýraznenie, prípadne vytvorenie, chuti, vône, farby, vzhľadu potravín
- mnohé sa využívajú ako konzervačné látky

1. Rastliny ako koreniny
  čeľaď: Ľaliovité
  kvet: trojpočetný
  plod: tobolka, bobuľa
  významné druhy:
  1. cesnak cibuľový (cibuľa)
  - obsahuje éterické oleje, síru, vodu, cukor, vitamín C, ...........
  - dvojročná rastlina
  2. cesnak kuchynský
  - obsahuje sírne zlúčeniny, cukor, jód, vitamíny C a B, ........
  - trvalá rastlina s antibakteriálnym a antivírusovým účinkom
  3. cesnak pažítkový
  čeľaď: Mrkvovité
  rasca lúčna
  - obsahuje éterické oleje
  - dvojročná rastlina
  čeľaď: Hluchavkovité
  majorán záhradný (list a kvet)
  bazalka pravá (list)
  čeľaď: Ľuľkovité
  paprika ročná (plod)
  čeľaď: Zázvorovité
  zázvor obyčajný (hľuzovitý podzemok)
  čeľaď: Vavrínovité
  škoricovník cejlónsky (z kôry škorica, z listov škoricový olej) 
  vavrín pravý (bobkový list) 
  čeľaď: Peprovníkovité 
  peprovník čierny (plod – čierne korenie)
 
2. Rastliny ako pochutiny
  čeľaď: Kapustovité
  horčica biela
  - zo semien sa vyrába horčica
  čeľaď: Čajovníkovité
  čajovník čínsky
  - obsahuje tamín (povzbudivé účinky)
  - je to 1,5 – 15 m vysoký vždyzelený ker pestovaný v trópoch a subtrópoch
  čeľaď: Marenovité
  kávovník arabský
  - obsahuje alkaloid – kofeín (povzbudivé účinky)
  - ker dorastajúci do 6 m
  - plodom je červená bobuľa s 2 semenami (zrnami kávy)
  čeľaď: Kolovité
  kakaovník obyčajný
  - plody – kakaové boby obsahujú antioxidanty, minerály, alkaloidy (teobromín a kofeín s povzbudivým účinkom)
 
3. Huby ako koreniny a pochutiny
  trieda: Bazídiové huby
  jedlé huby: - obsahujú bielkoviny, vlákninu, minerály (K)
hríb dubový
hríb smrekový
pečiarka poľná
bedľa vysoká
kozák brezový
  jedovaté huby: hríb satanský (jedovatý je len surový)
muchotrávka tigrovaná
muchotrávka zelená
muchotrávka červená
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/6565-koreniny-a-pochutiny/