Poruchy srdcového rytmu (arytmie, dysrytmie)

Prírodné vedy » Biológia

Autor: studak
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 968 slov
Počet zobrazení: 14 728
Tlačení: 606
Uložení: 607
Poruchy srdcového rytmu (arytmie, dysrytmie)

2.1. Čo je arytmia?
Za arytmiu považujeme akýkoľvek typ srdcového rytmu, ktorý nezodpovedá vyššie uvedeným charakteristikám rytmu vznikajúceho v SA uzle. Arytmia neznamená bezpodmienečne nepravidelnosť, keďže existujú aj arytmie s pravidelnou akciou srdca, ale znamená, že reťaz vzniku a šírenia elektrického vzruchu je nejakým spôsobom narušená. 
Arytmia nemusí byť vždy synonymom ochorenia; existujú niektoré typy arytmií, ktoré môžu prebiehať pre nimi „postihnutého” jedinca nepozorovane a bez toho, aby mali naňho nepriaznivé účinky. No treba povedať, že vo väčšine prípadov arytmie so sebou nesú negatívne následky dvojakého druhu:
·  Narušenie srdcového zmršťovania, a s tým súvisiaca porucha prúdenia krvi v cievach celého organizmu. Tento stav nastane, ak srdcové dutiny nie sú správne elektricky stimulované.
·  Náhla smrť pri neschopnosti elektrického vzruchu vyvolať sťah srdcovej svaloviny.

2.2. Príčiny vzniku
Poruchy rytmu majú rozličnú príčinu. Ako funkčné sa označujú arytmie, pri ktorých sa nedokáže organický pôvod. Vyskytujú sa u ľudí s labilnou (vratkou, nestálou) vegetatívnou nervovou sústavou, ale aj u osôb celkom zdravých, napr. po vypití väčšieho množstva čiernej kávy, po prefajčení a pod. Väčšina arytmíí má však organickú príčinu. Najčastejšie sú to rôzne ochorenia srdca. Dysrytmie niekedy vznikajú aj pre mimosrdcové príčiny. Býva to pri veľkých stratách krvi, poruchách vnútorného prostredia, zvýšenej funkcii štítnej žľazy a predávkovaní digitálisovými prípravkami.
 
2.3. Najvýznamnejšie arytmie
Komorová tachykardia
Pri komorovej tachykardii (KT) nevysiela elektrické impulzy iba SA( sinoatriálny uzol) uzol, ale vychádzajú aj z jednej alebo obidvoch srdcových komôr. Srdce pracuje rýchle a neefektívne a pumpuje do tela menej krvi a kyslíka.
Pokiaľ tento rýchly srdcový rytmus pretrváva, človek pociťuje rýchly pulz (ktorý sa ťažšie nahmatá), vynechávanie pulzu a závraty. Nakoniec môže upadnúť do bezvedomia. Normálny srdcový rytmus možno obnoviť liekmi alebo elektrickým výbojom z defibrilátora. Výboj zastaví abnormálne signály a umožní, aby SA uzol obnovil normálny rytmus srdca.
V niektorých prípadoch môže KT prejsť na komorovú fibriláciu. (príloha č.1)
Komorová fibrilácia
Pri komorovej fibrilácii (KF) elektrické impulzy vychádzajú z niekoľkých miest v srdcových komorách, sú veľmi rýchle a nepravidelné. Srdcový sval sa prakticky nesťahuje a cirkulácia krvi stojí. Pacient veľmi rýchlo upadá do bezvedomia.
Normálny srdcový rytmus je možné obnoviť elektrickým výbojom z defibrilátora. Ak nie je možné aplikovať elektrický výboj, je pre záchranu života nevyhnutné okamžite začať masáž srdca a pokúsiť sa ukončiť fibriláciu komôr úderom päsťou na hrudník.
Pokiaľ príhoda KT alebo KF pokračuje bez lekárskeho ošetrenia, nemôže srdce privádzať dostatok okysličenej krvi do mozgových a telových tkanív. Bez kyslíka nie je možná práca telových a mozgových buniek, čo môže viesť k smrti. (príloha č. 4)
[Komorová  fibrilácia je najčastejšou príčinou
náhlej kardiálnej smrti.]

Bradykardia
Bradykardia je stav, keď je rytmus srdca príliš pomalý. Jednou z príčin tohto stavu je nesprávna funkcia SA uzla; inou príčinou môže byť tzv. predsieňovo-komorová blokáda, kedy sa vzruch neprenáša z predsiene na komoru, resp. sa prenáša pomalšie. Signály prirodzeného stimulátora srdca (SA uzla) môžu byť omeškané alebo nemusia prejsť na komory. Dutiny srdca sa počas bradykardie nesťahujú dostatočne často a nie sú schopné dodať potrebný objem krvi do tela.
K základným príznakom bradykardie patria únava a časté mdloby. Úplná predsieňovo-komorová blokáda môže viesť k zastaveniu srdca a v dôsledku nedokrvenia mozgu k odpadnutiu a náhlej smrti. Diagnostickým nástrojom na určenie bradykardie je 12-zvodové EKG, prípadne 24 hodinové ambulantné monitorovanie EKG (Holter).
Predsieňová fibrilácia
Pri predsieňovej fibrilácii (FP) nevysiela elektrické impulzy iba SA uzol, ale vychádzajú aj z rôznych miest jednej alebo obidvoch predsiení srdca. Tie následne mihajú veľmi rýchle (až 300-600 za minútu) a sťahy sú neefektívne, čo vedie k stagnácii krvi v predsieňach a aj k zníženému napĺňaniu srdcových komôr. Väčšinou FP priamo neohrozuje život, ale môže rozlične ovplyvniť zdravie pacienta:

- srdce vymrští do tela znížené množstvo krvi (a teda aj kyslíka a živín)
- únava
- potenie sa
- bolesť alebo tlak v hrudi
- dýchavica
- pocity búšenia
- nepravidelný rytmus srdca (keďže na komory sa nepravidelne prevedie časť impulzov z predsiení)
- zvýšené riziko tromboembolických komplikácií - v dôsledku stagnácie krvi v predsieňach môže vzniknúť trombus (krvná zrazenina); kúsky z neho sa krvnou cestou môžu dostať do mozgu (embolizácia) a spôsobiť mozgovú porážku (až 30% mozgových porážok je v dôsledku FP)
- riziko, že sa rýchla frekvencia predsiení bude nadmerne cez AV uzol prenášať na komory, čo vyvolá rýchlu frekvenciu komôr
- následné riziko odpadnutia (v dôsledku veľmi rýchlej frekvencie komôr)

Čím dlhšie fibrilácia predsiení pretrváva, tým ťažšie sa dosiahne obnovenie normálneho sínusového rytmu a tým ťažšie sa predíde opätovným výskytom FP. (príloha č.3)

2.4. Diagnostika a liečba arytmií
Diagnostika
Základnou diagnostickou metódou pri poruchách svalového rytmu je fyzikálne a elektrokardiografické vyšetrenie. Elektrokardiograficky možno arytmiu nielen potvrdiť, ale aj určiť jej typ. To je dôležité pre výber správneho liečebného postupu.
 
Liečba arytmií
 
Pri liečbe arytmií sa využívajú nasledujúce postupy:
·  Farmakologická liečba: použitie takzvaných antiarytmík, t. j. liekov slúžiacich na potlačenie arytmie. V závislosti od mechanizmu pôsobenia sa rozdeľujú do niekoľkých skupín, ale všetky majú za cieľ zablokovať vyvolávajúci mechanizmus arytmie. Výber konkrétneho prípravku závisí od typu arytmie a daného pacienta.
·  Kardiostimulátory: sú to prístroje schopné vytvárať pravidelné elektrické impulzy želanej frekvencie. Môžu byť dočasné alebo trvalé. Najčastejším dôvodom ich využitia sú závažné atrioventrikulárne blokády, arytmie, ktoré často spôsobujú synkopy alebo tachyarytmie neodpovedajúce na farmakologickú liečbu.
·  Kardioverzia: spočíva v aplikácii krátkeho elektrického impulzu (menšej intenzity ako pri defibrilácii) prostredníctvom elektród priložených na hrudník. Tento impulz preruší momentálnu elektrickú aktivitu srdca a umožní „naštartovanie” sínusového rytmu. Používa sa pri závažných tachyarytmiách s rýchlou odpoveďou komôr, potenciálne ohrozujúcich pacienta na živote. Výkon sa uskutočňuje po príprave pacienta v krátkodobej celkovej narkóze.
·  Defibrilátor: je akumulátor uvoľňujúci elektrickú energiu vo forme impulzov, ktoré sa prenášajú na srdce cez elektródy priložené na hrudník. Jedna sa prikladá nad oblasť srdcového hrotu, druhá pod pravú kľúčnu kosť. Pri komorovej fibrilácii sa aplikujú impulzy v rozsahu 200 až 360 Joulov a je to jediná metóda, ktorá dokáže pri tejto arytmii odvrátiť smrť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#poruchy srdcoveho rytmu #srdcove arytmie #aritmia #defibrilátor #Narkóza


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu