Osteoporóza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 221 slov
Počet zobrazení: 4 644
Tlačení: 423
Uložení: 433
Osteoporóza
 
ÚVOD

Prečo sme si vybrali túto tému?
Jednou z osobitostí nášho projektu je upozorniť najmä mladých ľudí na hrozby dnešnej „modernej doby“ a poukázať na nezdravý životný štýl či „navnadiť“ k venovaniu väčšej pozornosti o svoje zdravie. V prevencii osteoporózy je na prvom mieste pravidelný pohyb, prípadne pravidelné cvičenie, ktoré je veľmi dôležité pre celkové zdravie. Stále závažnejším medicínskym i spoločenským problémom sa stáva osteoporóza alebo rednutie kostí. Ide o ochorenie, ktoré postihuje kosti a spôsobuje ich ľahkú lámavosť, čo spôsobuje nemalé problémy pri pohybe a celkovo pri normálnom fungovaní v živote.
 
1.PREHĽAD
Osteoporóza (Príloha č.1)je ochorenie spojené s postupným rednutím a oslabením kostí. Osteoporóza (riedke kosti) je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktorá sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti, čo vedie k oslabeniu pevnosti kosti a tým k zvýšenej lámavosti. Osteoporóza je niekedy nazývaná ako „tichý zlodej“ kvôli jej tichému vyjedaniu sily z kostí počas určitého času. Najbežnejšími symptómami osteoporózy sú: bolesti chrbta, strata výšky, Dowagerov hrb, strata zubov, zlomeniny.
 
1.1 Aké typy osteoporózy poznáme?
1.1.1 primárna osteoporóza
1.1.1.1 postmenopauzálna osteoporóza
- osteoporóza po prechode má svoju príčinu v poklese produkcie ženského pohlavného hormónu - estrogénu u žien, testosterónu u mužov a je spôsobená hlavne odbúravaním kosti zvýšenou činnosťou kostných buniek osteoklastov. 1.1.1.2 senilná (starecká) osteoporóza sa vyskytuje po sedemdesiatke. Tento typ osteoporózy má iný pôvod aj iný priebeh. Celkovo je znížená novotvorba kosti, osteoblasty aj osteoklasty strácajú vitalitu a ich aktivita je znížená. Postihuje kosti (napr. spongiózna, kompaktná)

1.1.2 Sekundárna osteoporóza je vyvolaná iným ochorením a vyskytuje sa ako dôsledok iného ochorenia alebo dokonca jeho liečby
(ochorenia tráviaceho traktu spojené s poruchou vstrebávania vápnika alebo vitamínu D, chronické zápalové ochorenia - napr. reumatoidná artritída, nádorové ochorenia, anorexia, ochorenia pečene, obličiek, krvotvorných orgánov, štítnej žľazy, nadobličiek, diabetes mellitus závislý na inzulíne…). Sekundárna osteoporóza sa zásadne líši od primárnej.
 
1.2 Geneticky môže byť podmienené :
-  zloženie kostného tkaniva (napr. kvalita kolagénu…)
-   tvar kosti (dĺžka krčku stehnovej kosti)
-   zloženie tela, respektíve zastúpenie tukového tkaniva, v ktorom sa aj po prechode stále nachádzajú pohlavné hormóny
-   množstvo receptorov pre rôzne hormóny v tkanivách (napr. pre pohlavné hormóny v kosti alebo pre vitamín D v čreve
1.3 Komplikácie
Najdôležitejšou komplikáciou osteoporózy je fraktúra, čiže zlomenina kosti bez toho, aby sa stal úraz. U žien s postklimakterickou osteoporózu sa obzvlášť často objavujú fraktúry chrbtice; pri stareckej osteoporóze, na ktorú môžu ochorieť obe pohlavia, sú mimoriadne časté fraktúry krčka stehnovej kosti. U starých pacientov pristupuje ešte i to, že kvôli ochoreniam kardiovaskulárneho aparátu, napr. pri príliš nízkom tlaku, a kvôli spomalenej reakčnej schopnosti, sa častejšie než v mladšom veku vyskytujú pády, ktoré okrem toho nemôžu byť zachytené málo trénovaným svalstvom. Vtedy sa hovorí o „nechránenom padaní“. U pacientov s osteoporózou je takéto „nechránené padanie“ obzvlášť často komplikované fraktúrami
 
 
1.4 Kosti
Schopnosť predchádzať vážnym zlomeninám závisí na zlepšení kvality kostí a ich sily. Faktory dôležité pre silu kostí zahŕňajú obsah minerálov, ako aj materiálové vlastnosti a architektúra.
Fraktúry sú výsledkami traumy a klesajúcej sily kostí. Trauma závisí od faktorov spojených s pádom a silou úderu. Sila kosti závisí od hustoty a kvality kostí. (príloha č.2)
1.4.1 Tri faktory sú nevyhnutné na udržanie kostí zdravých počas života:
- pravidelné cvičenie
- primerané množstvo vápnika v strave
- primerané množstvo vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre absorbovanie vápnika
 
1.5 Kto má väčšie predpoklady na získanie osteoporózy?
- ktokoľvek so zlomeninou kosti po 50-tke
- žena, ktorá prešla menopauzou
- ázijská žena 
- žena s malou hustotou kostí alebo chudá
- žena, ktorá ukončila menštruačný cyklus skôr pre akýkoľvek dôvod (hyperektómia, prílišná fyzická záťaž, bulímia) 
- tí, ktorí nemajú dostatok vápnika, vitamínu D v ich strave 
- tí, ktorí fajčia, pijú alkohol
- tí, ktorí nemajú dostatok záťažového cvičenia (chôdza, jogging, tanec) 
- tí, ktorí užívajú nejaké lieky (na astmu, reumatoidnú artritídu, problémy so štítnou žľazou, záchvaty, gastrointestinálne ochorenie)
 
2. PRÍČINY
Doktori presne nevedia lekársku príčinu osteoporózy, ale poznajú veľa hlavných faktorov, ktoré môžu viesť k ochoreniu – vek, dedičnosť, výživa a životný štýl, lieky a iné ochorenia. Sila kostí závisí od ich množstva a hustoty. Kosti sa sústavne menia – tento proces sa nazýva prestavba kostí, alebo obmena.

2.1 Kostné bunky
Osteoporóza je ochorenie kostnej látkovej premeny, pri ktorom dochádza k úbytku kostného tkaniva a zmene mikroštruktúry kosti. Postihnutá kosť sa v prípade osteoporózy stane menej odolná voči mechanickým vplyvom (tlaku, ťahu, šmyku a skrúteniu) klesá jej pružnosť a pevnosť, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko zlomenín. Kosti majú v organizme podpornú funkciu. Napomáhajú dynamickej činnosti , ale predovšetkým sú aktívnym orgánom látkovej premeny. Kostné tkanivo podlieha neustálej prestavbe, ktorej napomáhajú dva druhy kostných buniek:

- OSTEOKLASTY - odbúravajú kostné tkanivo, ktoré je už staré
- OSTEOBLASTY - vytvárajú nové kostné tkanivo

Činnosť obidvoch typov buniek je u zdravého človeka približne do 35. roka života v rovnováhe. To znamená, že rovnaké množstvo odbúranej kosti sa doplní novovytvorenou zdravou kosťou. Potom odbúravanie prevýši novo tvorbu a obsah kostného minerálu klesá.
 
3.LAICKÁ ZÁMENA OSTEOPORÓZY
 
3.1  Osteomalácia (mäkké) je dnes už veľmi zriedkavé ochorenie podobné osteoporóze, kde sa na základe nedostatku vitamínu D znižuje obsah vápnika v kostnom tkanive. Kosti sa nelámu, ale deformujú.
 
3.2  Osteoartróza je zase degeneratívne ochorenie kĺbov, najčastejšie bedrových (koxartroza), kolenných (gonartroza) a chrbtice (spondylartroza), ktoré sa prejavuje poškodením kĺbových chrupaviek.

3.2.1 Príznaky osteoartrózy:

Najčastejšími príznakmi osteoartrózy sú bolesť pri chôdzi, stuhnutosť pri dlhšej nečinnosti, obmedzená pohyblivosť, citlivosť, zateplenie postihnutých kĺbov a opuch. K zhoršovaniu symptómov u postihnutého dochádza zvyčajne nenápadne a pomaly. Niekedy možno počuť praskanie a pukanie kĺbov pri pohybe. Ak sú zasiahnuté kolená a bedrá, chôdza sa stáva veľmi bolestivou, pri postihnutí rúk je pre postihnutého bolestivé už aj písanie alebo prenášanie vecí. Ľudia trpiaci osteoartrózou pociťujú stuhnutosť v kĺboch najmä v ranných hodinách alebo ak zotrvajú dlhšie v určitej nezmenenej polohe. Stuhnutosť zvyčajne ustúpi po krátkom cvičení. Kostné výrastky, ktoré sú sprievodným javom osteoartrózy, spôsobujú často deformácie prstov rúk.

4. DIAGNÓZA
Osteoporóza môže byť diagnostikovaná aj predtým ako sa objavia symptómy. Robí sa to testom BMD (testom hustoty minerálov v kosti). Existuje niekoľko druhov BMD testov. Iným spôsobom ako diagnostikovať osteoporózu sú preverovacie testy – DEXA sken, ultrazvuk. Lekár vyslovuje podozrenie na osteoporózu na základe prítomnosti údaja o zlomeninách, či iných prejavoch, alebo rizikových faktoroch osteoporózy. Aby si overil svoje podozrenie, poukazuje pacienta na röntgenologické vyšetrenie, laboratórne vyšetrenie krvi a moču a vyšetrenie kostnej hustoty (denzitometrické vyšetrenie). Pokiaľ sa pri týchto vyšetreniach potvrdí osteoporóza, snaží sa dalej vypátrať jej príčinu, čo si vyžaduje niekedy heroickú prácu. Tu sú potrebné dalšie laboratórne a inštrumentárne vyšetrenia a spolupráca viacerých odborníkov- špecialistov (ortopéd, reumatolog, endokrinolog, nefrolog, gastroenterolog, a pod.). Musí sa v prvom rade vylúčiť tzv. sekundárna osteoporóza, t.j. pátrať po možných známych príčinách osteoporózy. To je nesmierne dôležité aj z liečebného hľadiska: Ak sa nájde taká príčina, resp. choroba, ktorá vyvoláva osteoporózu, liečba sa potom zameriava na túto. Pokiaľ sa nenájde žiadna príčina, osteoporóza sa potom klasifikuje ako primárna, ktorá môže byť bud postmenopauzová, alebo senilná a lieči sa samotná osteoporóza.

5. LIEČBA
Ak ostáva neliečená, osteoporóza sa môže vyvinúť nepozorovane až kým sa kosť nezlomí. Skorá prevencia a liečba je najlepším spôsobom ako sa vyhnúť ďalším komplikáciám. Pre ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná osteoporóza, existuje množstvo druhov liečby. Najbežnejšie liečby zahŕňajú:
Lieky (bifosfáty, vápnik a vitamín D, hormonálna substitučná terapia, SERM, testosterón)
Cvičenie
Výživa – vápnik (mlieko), vitamín
Redukcia fajčenia a spotreby alkoholu
Základným strategickým cieľom liečby osteoporózy je zabrániť vzniku zlomeniny. To sa týka hlavne osôb, ktoré ešte zlomeninu nemali. Pokiaľ sa k liečbe pristupuje až na základe už prítomnej zlomeniny, potom sa situácia už zložitejšia a tu sa snažime o oddialenie vzniku ďalšej zlomeniny. Osteoporóza v štádiu zlomenín je veľmi zle liečiteľná, preto najlepšou liečbou je prevencia!! V minulosti boli vápnik a vitamín D jediným dostupným liekom osteoporózy. V súčasnosti sa možnosti liečby už podstatne rozšírili. Treba si uvedomiť, že kosť sa mení väčšinou pomaly. Osteoporóza sa vyvíja dlhodobo, kým sa jej následok prejaví ako zlomenina. Liečba osteoporózy si vyžaduje dlhší čas, choroba sa nedá vyliečiť v priebehu niekoľkých mesiacov. Väčšinou je to liečba dlhodobá, mnohoročná a v niektorých prípadoch i doživotná.

V liečbe osteoporózy sa používa niekoľko liekových skupín:

5.1 bisfosfonáty
( napr. alendronát, rizedronát a ibandronát) - v súčasnosti najúčinnejšia skupina liekov. Intenzívne potláčajú proces odbúravania kosti a významne znižujú riziko zlomeniny. Nevýhodou je malá vstrebateľnosť z tráviaveho traktu, preto je potrebné užívať ich nalačno, alebo vo forme infúzií. Vedľajšie účinky sú veľmi zriedkavé, najčastejšie sa týkajú porúch trávenia. V poslednej dobe je snaha dávkovať tieto lieky l x týždenne, alebo dokonca l x mesačne a tým zmenšiť riziko vedľajších účinkov a zlepšiť komfort liečby.

5.2 selektívne modulátory estrogénových receptovo (SERM)
 ( tamoxifen a raloxifén)zachovávajú si pozitívne vlastnosti estrogénov na kosť a negatívne vlastnosti na prsník a maternicu sú eliminované. Množia sa štúdie, ktoré dokazujú ochranný vplyv pred rakovinou prsníka. Z vedľajších účinkov boli najčastejšie popísané poškodenie pečene a zápaly žíl.

5.3 kalcitoníny
hormóny zvláštnych buniek štítnej žlazy, ktoré intenzívne blokujú zvýšené odbúravanie kosti. Majú súčasne aj výrazný analgetický efekt. Účinné sú hlavne pri čerstvých zlomeninách stavcov. Majú minimum vedľajších účinkov. Podávajú sa vo forme nosových sprejov.

5.4 metabolity vitamínu D
( kalcitriol a alfakalciol) – podávajú sa u osôb s poruchami funkcie pečene a obličiek. Význam majú aj u osôb so zvýšeným rizikom pádu.

5.5 stroncium ranelát
nový liek, ktorý sa vyznačuje unikátnym účinkom na kosť: nielenže potláča odbúravanie kosti, ale súčasne podporuje aj novotvorbu kosti. Užíva sa vo forme prášku a užíva sa nalačno navečer. Niektorým pacientom môže spôsobovať redšie stolice.

5.6 parathormon
– veľmi účinný liek, ktorý veľmi intenzívne podporuje novotvorbu kosti. Nevýhodou sú denné podkožné injekcie a vysoká cena, preto je jeho predpis viazaný na súhlas revízneho lekára
 
5.7 Kinezioterapia:
· zaťaženie kosti pohybom
· uvoľnenie svalových napätí
· zlepšenie svalovej sily
· celkové zlepšenie pohyblivosti
· zlepšenie koordinácie
· obnovenie správnych motorických stereotypov
· zmiernenie alebo odstránenie bolesti.
· zaťažovať kosti pohybom tak, aby došlo podráždením kostných buniek k väčšej tvorbe základnej kostnej hmoty, aby zosilnela vonkajšia vrstva kostí a prestavbou kostných trámcov v smere najväčších tlakov a ťahov kosti spevneli, špeciálnymi cvikmi sa snažiť uvoľniť zvýšené svalové napätie
· posilniť celkovo svalstvo, aby mohli byť kosti zaťažované väčšou silou a aby sa okolo chrbtice vytvoril pás mohutnejšieho svalstva, ktorý by pomáhal odpružiť na seba dosadajúce stavce s medzi stavcovými platničkami, čím sa výrazne zníži nielen bolestivosť chrbtice, ale sa aj zabráni vysúvaniu medzi stavcových platničiek z ich postavenia,
· docieliť celkové zlepšenie pohyblivosti, zvýšiť pacientovu schopnosť zvládnuť bežné denné činnosti a minimalizovať riziko možnej zlomeniny,
· zlepšiť celkovú svalovú súhru stabilizačnými, balančnými a koordinačnými cvičeniami, ako predchádzanie pádom a zlomeninám,
· obnovenie správnych motorických stereotypov (dýchanie, sed, stoj, predklon, dvíhanie, ležanie, vstávanie z postele, správne nosenie bremien…),

6. PREVENCIA
 
6.1 primárna prevencia - týka sa obdobia rastu kosti, t.j. obdobie detstva a rannej dospelosti. Jej cieľom je nadobudnúť do najväčšie množstvo kostnej hmoty. Hlavným prostriedkom je dostatočná váhonosná záťaž kostí (chôdza, alebo stoj vo vzpriamenej polohe) a správna výživa (hlavne dostatočný prívod vápnika).
 
6.2 sekundárna prevencia- týka sa obdobia dospelosti a zvlášť u žien obdobia menopauzy. Jej cieľom je spomaliť odbúravanie kosti a tým obmedziť stratu kostnej hmoty. Sem patria opať prostriedky pohybu a výživy, ale u žien k nim pristupuje aj hormonálne substitučná liečba, ktorú podáva a riadi gynekológ.
 
6.3 terciárna prevencia - týka sa osôb s už prítomným zlomeninami, hlavne v pokročilom veku. Jej cieľom je zabrániť, oddialiť vznik ďalších zlomenín. Popri prostriedkoch pohybu a výživy sem patrí adekvátna liečba pridružených chorôb a úprava, či odstránenie už zmienených architektonických nástrah (prahy dverí, šnúry spotrebičov, koberce, vlhké a šmykľavé schody a podlahy).
 
7. PRAVIDELNÁ FYZICKÁ AKTIVITA
Primeraná záťaž kostného tkaniva patrí k najlepším prirodzeným prostriedkom udržania pevnosti kosti. Pohyb-chôdza vo všeobecnosti zvyšuje kostnú denzitu. Optimálna dávka a frekvencia pohybu nie sú stanovené jednoznačne. Všeobecne sa však uznáva, že požiadavka pohybu u dospelých je minimálne 1-2 kilometrová prechádzka denne. Plávanie síce nezvyšuje kostnú denzitu, ale zvyšuje svalovú hmotu a zlepšuje svalovú koordináciu, čím sa znižuje riziko pádov a ich následkov. Na druhej strane neprimeraná telesná záťaž (napr. u mladých dievčat) môže mať za následok poruchy menštruácie a negatívnu kostnú bilanciu.

Cielené cvičenie pôsobí v niekoľkých oblastiach:
uvoľňuje sa svalové stuhnutie, ktoré zbavuje chorého výraznejších bolestí;
dochádza k väčšej tvorbe základnej kostnej hmoty, lebo fyzická záťaž podporuje osteoblastickú aktivitu a kalcifikáciu kostí;
nastáva prestavba kostnej trámčiny v smere najväčšieho zaťažovania;
posiluje sa kostrové svalstvo.

7.1 Zásady telesného cvičenia:
cvičenie sa vykonáva pravidelne a v dobrej pohode;
cvičme, pokiaľ je to možné, v športovom oblečení (v lete trenírky a tričko, v zime tepláková súprava);
pri cvičení je najvhodnejšia teplota 16-20 °C, cvičte pri otvorenom okne alebo vo vyvetranej miestnosti;
optimálny čas cvičenia je dvakrát až trikrát denne 15-20 minút;
necvičíme s plným žalúdkom, ani nalačno. Najlepšie je cvičiť 1,5-2 hodiny po jedle;
spôsob a rozsah cvičenia navrhuje odborný lekár, prípadne rehabilitačný pracovník;
začínajme vždy s ľahšími cvikmi a len potom cvičte ťažšie;
cvičme pomaly, plynulým nadväzovaním cvikov, vyvarujte sa prudkým, švihovým cvikom;
každý cvik opakujme štyri až päťkrát, medzi jednotlivými cvikmi dodržujte krátku, asi 10-sekundovú prestávku;
cvičenie nesmie vyvolať alebo vystupňovať bolesť, ktorá by trvala viac ako dve hodiny;
pri cvičení dbajme na pravidelné dýchanie;
pri cvičení je najvhodnejšie použiť pevnú pokrývku (deku), ktorú položíme na koberec, alebo cvičíme na tenkom molitanovom matraci. Mäkké vysoké matrace nie sú vhodné. Vonku cvičíme tiež na pokrývke na rovnom a suchom mieste.

7.2 Vhodné pohyby
Pri rozvinutej osteoporóze sa zakazujú všetky prudké pohyby, kde sa stlačuje chrbtica v pozdĺžnom smere - od hlavy k sedacej časti tela. Vyvarujme sa skokom z výšky (napr. zo stoličky, zo schodov, z autobusu, z vlaku a pod.). Nedvíhajme ťažké predmety (nábytok, ťažké bremená a pod.). Zakázané sú všetky zimné športy (korčuľovanie, lyžovanie, hokej). Z letných športov sa neodporúča zápasenie, volejbal, basketbal, futbal a tenis. Zakázané je vzpieranie, zápasenie, judo, box a rugby. Nevhodné sú
tiež všetky disciplíny ľahkej atletiky. Na druhej strane je vhodným doplnkom cvičení nie príliš namáhavá turistika a jazda na bicykli, avšak len na dobrých cestách, nie v teréne a s obmedzením zoskokov z bicykla.
 
Výborným doplnkom cvičenia je plávanie, a to všetky spôsoby. Skoky do vody sú vyslovene nevhodné
V štádiu tzv. stabilizovanej osteoporózy s klinickými príznakmi preriednutia kosti, ale bez väčších bolestí a svalových kŕčov po absolvovaní cvikov, sa povoľujú chorým ako doplnok dlhšie prechádzky, ľahšia práca v záhrade, na chate, v domácnosti. Zo športov je dovolené plávanie, ľahšia turistika, rekreačná cyklistika, nenáročné veslovanie. V období akútnych komplikácií je chorý hospitalizovaný alebo sa zdržuje doma so zlomeninou stavcového tela, krčka stehnovej kosti alebo inej kosti. V tomto štádiu sa uskutočňuje cielená rehabilitácia, ktorú riadi lekár pod odborným dozorom rehabilitačného pracovníka. V období veľkých bolestí chorí nie sú pripútaní na lôžku, avšak sa pohybujú s ťažkosťami pre bolestivosť a prítomnosť svalových kŕčov. V tomto štádiu sa vykonávajú len veľmi mierne cviky podľa odporúčania odborného lekára. Na zmiernenie bolestí ortopéd niekedy ordinuje korzet. V období po zahojenej zlomenine možno pacienta postupne zaťažovať a zaviesť i náročnejšie cviky.
 
7.3 Nevhodné pohyby
· švihové cvičenia
· rýchla chôdza a beh
· chôdza po nerovnom teréne a najmä za nepriaznivých poveternostných podmienok (dážď, poľadovica, sneženie)
· ťažká práca, dvíhanie bremien
· prudký predklon
· všetky prudké pohyby stláčajúce chrbticu v pozdĺžnom smere, t.j. skoky z výšky (zo schodov, z autobusu, zo stoličky…)
· športy spojené s nebezpečím pádu (korčuľovanie, hokej, zjazdové lyžovanie, sánkovanie, volejbal, futbal, hádzaná, tenis…)
· športy spojené s prudkými pohybmi (surfovanie, jachting…)
· rovnako sa nepovoľuje vzpieranie, zápasenie, judo, box…
neodporúčajú sa tzv. klasické masáže chrbta a celého tela (pri väčšom tlaku ruky maséra na kosti sa tieto ľahko môžu zlomiť
 
8. FAKTY O OSTEOPORÓZE
30-40% -priemerné celoživotné riziko zlomeniny krčka femuru u ženy
13% - priemerné celoživotné riziko zlomeniny krčka femuru u muža
1,7 mil - 6,3 mil.- predpokladaný vzostup počtu zlomenín krčka femuru na celom svete v rokoch 1990 - 2050.
30 sekúnd - tak často si niekto v Európskej únii zlomí kosť v súvislosti s osteoporózou.
1 z 2 - len toľko zlomenín stavcov je v skutočnosti diagnostikovaných.
1 z 5 - toľko pacientov s osteoporotickými zlomeninami krčka stehennej kosti, alebo stavcov ročne v Európe zomrie; celkom 150 000.
Azia - region, v ktorom sa očakáva najdramatickejší rast zlomeniny krčka stehennej kosti počas nasledujúcich dekád.
0 - 100% - rozsah úhrady za vyšetrenie kostnej hustoty vo svete.
800 - 1500mg / deň - doporučený denný príjem vápnika u dospelých na udržanie zdravej kosti.
27 mld USD - priame ročné zdravotnícke náklady na liečbu 2,3mil osteoporotických zlomenín v Európe a USA.
4,5 mld EURO - ročné náklady na hospitalizáciu pacientov s osteoporotickými zlomeninami v Europskej únii.
Väčšie riziko zlomeniny krčka femuru u ženy ako riziko rakoviny prsníka, maternice a vaječníka spolu.
Väčšie riziko:
 zlomeniny krčka femuru u muža ako riziko rakoviny prostaty.
 
9. PRAKTICKÉ RADY
1. Dopraj si denne dostatočné množstvo mlieka a mliečnych výrobkov.
2. Denné množstvo si rozdeľ na niekoľko dávok.
3. Spestri si stravu rybami, makom, orechmi, sójou a jedz veľa zeleniny.
4. Nekonzumuj nadmerné množstvo mäsa, soli a cukrov. Ich zvýšený príjem môže podporovať vylučovanie vápnika, a tým vznik osteoporózy.
5. Prestaň fajčiť, fajčenie má zlý vplyv na rast kosti.
6.Obmedzuj pitie kávy a alkoholu. Kofeín znižuje hladinu vápnika. Alkohol znižuje vstrebávanie vápnika z čreva.
7. Dožič svojim kostiam dostatok pohybu a posiluj chrbtové svalstvo.
8. Odstráň zo svojej domácnosti nebezpečné nástrahy: šmykľavé podlahy a posunlivé koberce, na ktorých sa možno ľahko pokĺznuť.
9. Dávaj pozor na neosvetlených schodoch a pridržuj sa zábradlia. Je tu veľké nebezpečie pádu.
10. Ak ti odporučili používať oporné pomôcky (paličku, barly), používaj ich.
11. Buď opatrný pri chôdzi na nerovnom teréne.
12. Nos obuv, ktorá ti poskytne spoľahlivú oporu.
13. Vo vani a sprche používaj protišmykové rohožky, vo vani si daj namontovať podporné zábradlie (oporu), aby si sa mohol bezpečne postaviť.
14. Pretože sa osteoporóza vyvíja dlhodobo a jej liečba je zdĺhavá, nečakaj na rýchly účinok.

Záver:
Je osteoporóza závažným ochorením?
Osteoporóza je rozšírené ochorenie, ktoré môže mať  závažné následky - úmrtie a výrazne zhoršenú kvalitu života. Približne jedna tretina osôb po zlomenine krčka stehennej kosti zomiera do jedného roka, asi tretina je odkázaná na opateru iných a len zvyšok sa vylieči úplne a je schopný sebestačnosti! Riziko úmrtia po zlomenine stehennej kosti je u 50- ročnej ženy rovnaké ako riziko úmrtia na rakovinu prsníka a 4x vyššie ako na rakovinu maternice!! Zlomeniny stavcov taktiež trvale znižujú kvalitu života svojou bolestivosťou a obmedzovaním hybnosti chrbtice.  Práve preto sa osteoporóza  považuje za najzávažnejšie ochorenie pohybového aparátu.

Ako zistím že mám osteoporózu?

Zvýšené odbúravanie kostného tkaniva sa navonok nijako neprejavuje. Priemerne za jeden rok ubudne asi 1 - 3 % kosti, u zvlášť ohrozených osôb to býva nad 3%. Osteoporóza sa považuje za neskorý dôsledok menopauzy, ktorý sa neprejaví hneď na druhý deň po vynechaní menštruácie, ako sa  mnohé ženy domnievajú. Osteoporóza v počiatočnom štádiu nebolí! Bolesti chrbta, dlhých kostí, zníženie výšky, „zaguľatenie“ chrbta, prudká bolesť pri  dvíhaní bremena – to sú známky, ktoré môžu upozorniť na už rozvinutú osteoporózu. Rednutie kostí však neraz prebieha mnoho rokov bez akýchkoľvek varovných prejavov a prvým príznakom môže byť až zlomenina. Často k nej dochádza po minimálnom poranení pri bežnej dennej aktivite, nesení bremena alebo banálnom páde, dokonca pri kýchnutí. Osteoporóze sa preto hovorí aj tichý zlodej kosti. Na zistenie osteoporózy je potrebné absolvovať špeciálne nenáročné vyšetrenie - denzitometriu (poraďte sa so svojim lekárom).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu