Liečebné účinky Cannabisu

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 153 slov
Počet zobrazení: 4 730
Tlačení: 373
Uložení: 379
Liečebné účinky Cannabisu

1. Uloha konopy siatej vo farmaceutickom priemysle

Marihuana. Pre niektorých nebezpečná návyková látka, otvárajúca bránu k tvrdým drogám, pre iných super priateľka, ktorá vie rozveseliť. K jej sympatizantom však patria aj ťažko chorí ľudia, ktorých život robí aspoň trochu znesiteľným. Úplná legalizácia konopy nie je témou našej práce, ale pre komplexný pohľad na problematiku priemyselného využitia konopy siatej je nevyhnutné aby sme sa tejto témy aspoň povrchne dotkli a poukázali na jej úlohu vo farmaceutickom priemysle.

V začiatkoch nášho storočia všetky významné farmaceutické spoločnosti bežne používali konopné extrakty na prípravu veľkého množstva liečiv. Možno i preto Americká medicínska asociácia v roku 1937 pred Kongresom protestovala proti zákazu konopy. Známou sa stáva skutočnosť, že vysoký obsah vitamínov a základných mastných kyselín v konope siatej prispieva k samoliečebným schopnostiam tela. Faktom je, že konope sa pre medicínske účely využívalo už v dávnej minulosti, a inak tomu nie je ani dnes. Práve liečivé účinky tejto v mnohých krajinách zakázanej drogy je argumentom číslo jedna pre lobistov za jej legalizáciu.

Aj preto stoja za pozornosť správy, že psychoaktívna látka tetrahydrokanabinol, THC, ktorú obsahuje rastlina konopy siatej, sa má objaviť v liekoch. Pacienti trpiaci rakovinou, Parkinsonovou chorobou, sklerózou multiplex či AIDS, by sa tak konečne mohli legálne dostať k liečivu, ktoré podľa najnovších výskumov účinne zaberá na ich problémy. Budú však marihuanové tabletky dostupné aj u nás?Pravdepodobnosť sa vd´aka výskumom čoraz viac zvyšuje aj napriek tomu,že pestovanie a užívanie marihuany je zakázané,a odborníci ju nevítajú s otvorenou náručou,práve pre svoje omamné účinky. U nás sú zákony nekompromisné:... „Kto neoprávnene prechováva pre vlastnú potrebu omamnú látku, psychotropnú látku, jed alebo prekurzor, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky. Na päť rokov sa potrestá, ak ich prechováva vo väčšom rozsahu,“... cituje paragraf 171 M. Korch. Predstava, že máte ísť za mreže za vyfajčenie jedného jointa, je desivá. O to viac, ak vám marihuana skutočne zachraňuje život.

2. Všeobecná charakteristika konopy siatej
Tráva,listy,joint,špek,charas,haš,hašiš,skunk
Konope siate ( Cannabis sativa) je jednoročná rastlina vysoká asi 2 metre, pôvodom z Mexika, s ochlpenou stonkou a zúbkovitými listami. Rastlina vydáva charakteristickú vôňu vďaka žlazovitým chĺpkom na stonkách a listoch. S človekom je spätá už od nepamäti. Vedel využiť každú jej časť: korene a kvety na medicínu, stonku na textil, semená na jedlo a olej , a vedel ju použiť taktiež ako stavebný materiál alebo zdroj energie vďaka vysokej výhrevnosti. V minulosti sa používala ako rastlinné liečivo,dôkazom toho sú nápisy na asyrských doskách zo 7.storočia pred naším letopočtom,a čínske lekárske texty datované rokom 2700 p.n.l.Jej lekárske využitie bolo rozšírené aj na Blízkom Východe ,v Indii,Ćíne,Afrike.

Užívanie marihuany pre potešenie sa rozvinulo v dvadsiatych rokoch predovšetkým medzi černošskou komunitou,hudobníkmi,hráčmi a osobami na okraji spoločnosti.Dôvodom boli psychotropné účinky na organizmus a myseľ človeka,spôsobené účinnou látkou THC(tetrahydrocannabinol),na začiatku jej užívania bolo množstvo THC v marihuane iba 5%,hned´ po pôsobení zákonného tlaku,a zanesení cannabisu do čiernej knihy,boli pestovatelia prinútení pestovať konope v domácích podmienkach,čiže miestnostiach.Paradoxne to spôsobilo pestovanie po celý rok,šľachtenie silnejších odrôd a zvyšovanie produkcie-dílerstva vo svete.Množstvo THC bolo zvýšené až na 15 %.Neskôr sa dosiahlo najvyššie množstvo THC-25%, vypestované v Holandsku,nazvané: Netherweed,Skunk,Northern lights.Po vynorení marihuany z „ghetta“,sa dostala do belošských univerzít a nesdkôr aj do všetkých známych vrstiev spoločnosti. Dnes je napríklad v USA 10 milionov pravidelných užívateľov,20 milionov užívateľov ročne.Tretina dospelých v Europe užila marihuanu aspoň raz za život. Najčastejším spôsobom užívania marihuany je fajčenie-joint,fajka,alebo hašiš,miešaný spolu s cigaretovým tabakom.Marihuanu je možné užiť spôsobom vyparovania,čiže vaporizérom,taktiež uvarenia:čaj alebo primiešania do jedla: koláče,zemiaky a keksíky.Najjednoduchším spôsobom je pridanie do vodnej fajky,do alkoholu,nápojov alebo jogurtov.

2.1. Legalizácia konope
Lekárský výskum čím d´alej,tým viac ukazuje,že sa dá marihuana využiť vo veľkých odvetviach lekárskeho priemyslu.Americké federálne úrady však odmietajú pripustiť,že by bola marihuana akýmkoľvek lekárskym prínosom.Zaradili ju do Zoznamu č.I  zákonu kontrolovateľných látkách,takže sa na ňu vzťahujú tie najprísnejšie pravidlá kontroly.Napríklad,druhý súdny proces u federálneho súdu za vlastnenie až 15.rastlín konope môže človeku v Spojených štátoch amerických vyniesť až 30 rokov väzenia.Na Aljaške je prijímanie marihuany v istom zmysle diskriminované,prvé užiti nie je zaznamenané ani v trestnom registri ani nehrozí žiadne väzenie.Vo Veľkej Británii marihuany premiestnili z triedy B do triedy C,podľa zákona je stále ilegálna ale osobám starším ako 18 je nepravdepodobné,že by boli uväznení za držanie malého množstva.V Holandsku je nelegalizovaná a v „coffee shopech“je dovolená konzumácia 5 mg.Na druhej strane,už 36 štátov schválilo zákony dovoľujúce lekárske využitie,a veľa lekárov pripomína,že by marihuana mala byť zaradená do zoznamu čo II.,čím by bolo dovolené uživať ju na lekársky predpis,v ostatných prípadoch by zostala aj nad´alej ilegálna. Snahy o lekárske využitie marihuany sú zreteľnéaj vo Veľkej Británii,výskumy prebiehajú v Austrálii,v Čechách a Kanade.

Existujú už aj zaznamenané prípady využitia marihuany na lekárske účely. V  Česku sa už na prípady liečenia marihuanou pozerajú zhovievavejšie. Možno to potvrdí aj prípad známej českej prekladateľky Libuše Bryndovej, ktorej hrozí päťročné väzenie za to, že z vlastnoručne vypestovanej konopy vyrábala liečivé masti na popáleniny a bolestivé kĺby. Pritom jej rastliny obsahovali iba 1,7 percenta THC, teda z ich fajčenia by nebol žiadny extrémny zážitok. Ak sa však Bryndovej podarí dokázať, že marihuanu pestovala výlučne na liečebné účely, pravdepodobne trestné stíhanie proti nej zastavia.Podobný prípad Martiny Menclovej a pani Vrabovej a 77 Milana Krkava ktorí na odporúčenie svojích známych pestovali technické konope na záhrade,vyrábali si jointy,aby potlačili účinky rakoviny,Parkinsonovej choroby a epilepsie.Všetci taja boli udaní,ale zbavení obvinenie tak ako dokázali že marihuanu využívali výlučne na liečenie,v ich prípadoch to bolo očividné a pochopiteľné.
 
2.2 Názor odborníkov
Dlho bolo konope , zvlášť jeho druh indica  , predmetom sporov v zmysle , či je zákonné získavať pryskyricu z kvetov, ktorá je bohatá na psychoaktívne zlúčeniny. Avšak ,vďaka nízkemu obsahu psychoaktívnych látok  v semenách európskeho druhu konope siateho (Cannabis sativa), je možné vyrábať z tohto druhu  konopný olej, ktorý vyhovuje európskej legislatíve. Obsah psychoaktívnych zložiek vo všetkých európskych druhoch  neprekračuje 0,3%.Vedci zo siedmich európskych krajín sa pokúšajú potlačiť omamné účinky konope indického a pripraviť z neho extrakt, ktorý by bez nežiadúcich následkov pomohol pacientom, ktorí trpia migrénami alebo reumou. Rastlina, z ktorej sa získava hašiš a marihuana, totiž obsahuje i látky, ktoré dokážu zmierniť bolesť a opuchy. “Na tých, ktorí trpia oboma chorobami už v mnohých prípadoch prestávajú dostupné lieky účinkovať, nové syntetické preparáty sú nákladnejšie a často sa im telo bráni, čo sa prejavuje neblahými vedľajšími účinkami,“ podotýka Bernd Fiebich, vedúci projektu, na ktorom sa podieľa Nemecko, Španielsko, Veľká Británia, Taliansko.Ľudová medicína poznala účinnú moc konopy proti kŕčom počas tisícročí. Prvá európska správa o týchto efektoch bola publikovaná dr. Williamom O'Shanghnessym, ktorý dospel k názoru, že "medicína získala protikŕčový liek nesmiernej hodnoty". Tisíce obetí mnohých typov kŕčov a epilepsie, rôznych foriem paralýzy chváli konopu pre jej výnimočnú uvoľňujúcu silu.V roku 1944 popísal dr. George Stockings syntetický kannabinoid Synhexyl ako "nový euforiant pre stavy mentálnej depresie", obzvlášť vhodný na liečbu neurotickej depresie - v praxi najčastejšie sa vyskytujúcej psychickej poruchy.V 19. storočí lekári doporučovali konopu ako liek na delirium tremens. V roku 1953 testovali lekári L. Thompson a R. Proctor syntetický kannabinoid Pyrahexyl pri liečení alkoholizmu a v sedemdesiatich prípadoch zo sto dosiahli pozitívne výsledky. Na Jamajke a Kostarike - v krajinách kde sa ľudia marihuanou bežne opájajú, je percento alkoholikov o mnoho menšie ako inde vo svete.
Na výskumoch marihuany podieľal aj český neurológ prof. MUDr. Evžen Růžička,ktorý pozorovaním dokázal že konzumácia listov marihuany priaznivo pôsobí na hybnosť u osôb postihnutých parkinsonovou chorobou.

Sympatické je už to, že sa v Česku odvážili pustiť do výskumov. U nás sa k ničomu takému neschyľuje, lekári majú len informácie, ktoré si prečítali v odbornej literatúre či médiách. Liečebné účinky konopy nevie potvrdiť ani vyvrátiť ani prednosta neurologickej kliniky prof. MUDr. Ľubomír Lisý, DrSc... „Sú informácie, že by konopa mohla pomáhať pri Parkinsonovej chorobe, skleróze multiplex, ale je to v štádiu výskumu, a na Slovensku takáto liečba vôbec neprichádza do úvahy. Každý liek musí odsúhlasiť Štátny ústav pre kontrolu liečiv a o tejto liečbe sa u nás nediskutovalo vzhľadom na určité riziká,“ hovorí. „Marihuana obsahuje látky, ktoré môžu ovplyvňovať imunitný systém, ale nemôžu úplne vyliečiť. Takže ak sa aj uvažuje o takomto spôsobe liečenia, prichádza do úvahy len ako podporná liečba, nie základná,“ dodáva

3.Výsledky: Vlastnosti cannabisu
Konopné semeno je dnes obľúbené medzi priaznivcami zdravej stravy a zdravého životného štýlu predovšetkým pre svoje neprekonateľné výživné hodnoty .Svetovými odborníkmi na výživu je konopné semeno bez pochýb považované za najvýživnejšiu potravinu planéty, pretože obsahuje obrovské množstvo esenciálnych látok,teda tých ktoré ľudské telo potrebuje k dosiahnutiu optimálného zdravia,a ktoré zároveň nemôže vyrobiť samo.Konopné semeno obsahuje 34% proteinu, 44% tuku a 12% uhlovodíka . Konopný protein je zložený zo všetkých 20 aminokyselin vrátane 8 esenciálních.Je treba zdôrazniť, že technické konope neobsahuje THC, respektive obsahuje natoľko zanedbatelné množstvo, že nie je schopné ovplyvniť vnímanie ani pri konzumácii väčšieho objemu.Konope má vysoký obsah vitamínu E, B1 a B2, je bohaté na minerály, horčík, železo, fosfor, draslík, vápník a zinok a je zdrojom lecitinu. Neobsahuje lepok, je vhodné pre osoby trpiace celiakiou.
 
Olej z konope siateho (Cannabis sativa) obsahuje viac než 75 % nenasýtených mastných kyselín, ktoré ľudská pokožka potrebuje k správnej funkcii. Pre pokožku sú najdôležitejšie kyseliny omega-6-linoleová, omega-6-gama-linoleová a omega-3-linoleová, ktoré sú pre ľudský organizmus esenciálne.Tieto kyseliny majú výborné regeneračné, zvláčňujúce, upokojujúce, protizápalové a premasťujúce schopnosti a tiež posilňujú odolnosť pokožky,omega kyseliny pomáhajú zmierniť alebo dokonca úplne vyliečiť kožné problémy, ako je suchosť pokožky, atopický ekzém alebo lupienka. Olej obsahuje i veľké množstvo vitamínov (A, B1, B2, B3, B6, C, D a E),ktoré obmedzujú vznik nových vrások, zmierňuje akné. Prospieva vlasom,nechtom  a pleti.
Využitie oleja v kuchyni pomáha optimalizovať krvný tlak, je blahodarný na cievy, posilňuje imunitu a dokonca zlepšuje potenciu.

3.1: Liečebné využitie konope
V prvom rade ma vysoký protirakovinotvorný účinok. Minimalizuje poškodenie DNA peroxidmi vznikajúcimi hlavne  pri trávení v črevách a tým minimalizuje možnosť podieľania sa aktívneho peroxidu na mutagénnom procese v bunke. V oleji z konope bol dokázaný aj obsah terpénov, čo je pre rastlinné oleje netypické.Tieto terpény  prepožičiavajú oleju protizápalovú aktivitu a zároveň ochranu bunky. Uznáva sa, a mnohé zdroje to potvrdzujú,  že konope pomáha aj  pri liečení extrémnej  straty hmotnosti pri ochoreniach AIDS alebo pri zmiernení vedľajších účinkov chemoterapie.Psychoaktívna konopa sa pestuje pre jej vysoký obsah THC, ktorý má preukázateľne terapeutické účinky na ľudský organizmus. Extrahované THC je excelentnou surovinou na výrobu liekov a liečiv.,až na malý detail že je ilegálna.Z hlavných účinkov cannabisu vyberáme
Astma a dýchacie problémy - najmenej 3 000 rokov poskytovala konopa úľavu astmatikom a za týmto účelom bola využívaná hlavne v 19. storočí. Inhalácia dymu z konopy spôsobuje až hodinu trvajúcu bronchiálnu dilatáciu (rozšírenie priedušiek).
Liečenie nádorov - bolo dokázané, že THC a CBN potláčajú Lewisov pľúcny nádor. THC a CBN zabrzdili primárny nádorový rast z 82% na 25%. Protinádorový účinok THC a CBN je veľmi selektívny, pretože potláča nádorové bunky bez narušenia buniek normálnych.
Analgetikum - oddávna sa konopné preparáty používajú k tíšeniu bolesti. V nižších dávkach zvyšuje THC analgetický účinok morfia o 500%.
Antibiotikum - kanabinoidné kyseliny efektívne obmedzujú a hubia stafylokoky a streptokoky. Alkoholový roztok konopy je doporučeným prostriedkom na lokálnu aplikáciu a na zničenie organizmov odolných voči penicilínu. Taktiež sa cannabis využíva na liečbu epilepsie,alkoholizm,zapálu očí,svalovým krčom,Parkinsonovej a Hudsonovej choroby.Používa sa v chemickom,farmaceutickoma kozmetickom priemysle.Je odolný voči ultrafialovým lúčom,vhodný na aj po opaľovaní.
 
4. Záver
Predsa len,marihuana patri  do čiernej knihy,ma veľa nepriaznivých účinkov ako droga,látka THC spôsobuje rôzne dopady na ľudský organizmus pri dlhodobom užívaní ako napríklad: Marihuana výrazne ovplyvňuje dozrievanie spermií je spájaná taktiež s  menštruačnými problémami,vyvoláva:

- znížená kapacita vnímania a porozumenia
- zhoršenie krátkodobej pamäti
- zvýšenie reakčného času
- zmenená orientácia v čase a priestore
- kolísanie nálad, chronická apatia
- u ľudí s predispoziciou k psychickym poruchám môže pôsobiť ako ich spúšťač

Ja osobne si myslím si že prispieva z určitej strany k rozvoju socio-ekonomických problémov. Je najväčšmi rozšírená ilegálná droga po hašiši a extáze,ale  škodlivosťou sa vyrovná bežnej cigarete. Len pre zaujímavosť,po vyfajčení jednej marihuanovej cigarety (joint) sa dá preukázať 40%-50% THC v bunkových membránach, po 4–8 dňoch v krvi, 10%-20% po 30 dňoch a 1% po 48–138 dňoch v tukovom tkanive a vo vlasoch. Pri pravidelnom užívaní sa účinná látka THC hromadí v organizme.Testy na obsah THC v krvi sú náročné a drahé. Jeden test stojí približne 3 000 Sk. Testy, ktoré sú schopné zistiť THC po jednom mesiaci stoja približne 4 000-5 000 SK a trvajú okolo 18 hodín. Viditeľne,cannabis nie je len omámna záležitosť pre potešenie mysle,ale aj liek účinný vo všetkých jeho aspektoch pre telo a psychiku. V danej spoločnosti sa ešte aj nad´alej budú viesť spory o legalizácii tejto bylinky,ale potešujúca správa je,že odborníci,vedci,novinári a lekári skúmaju,zaujímajú sa a zisťujú čoraz viac o mýtuse,že marihuana nemá žiadne iné účinky iba ak omamné. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#marihuana #aspekty liečby #spuštač alkoholu #legalizacia marihuany #konope #charakteristika známej osobnosti #atopický ekzém-témy #konope siate #cannabis


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu