Rakovina - Zhubný nádor

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 15.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 401 slov
Počet zobrazení: 7 101
Tlačení: 402
Uložení: 469
Rakovina - Zhubný nádor
 
ÚVOD
Rakovina patrí v súčasnosti k častým príčinám smrti. Veľa sa o nej hovorí, ale skutočné príčiny vzniku rakoviny, jej postupu, spôsoboch liečenia, a jej predchádzaniu sú len málokomu známe. Je to zákerná choroba a môže postihnúť naozaj hocikoho. Môže prísť nečakane pred predchádzajúceho varovania. Je nevyspytateľná.  Preto sme si ju vybrali. Chceli sme ju lepšie pochopiť, bližšie ju spoznať.
 
Veríme, že každá choroba môže mať aj svoje psychické príčiny. Rakovina zvlášť. Dostatočné množstvo stresu by mohlo zapríčiniť neobmedzené bujnenie buniek, o ktoré pri rakovine ide. Vo svojej práci by sme rady spomenuli príčiny jej vzniku, niečo o jej predchádzaní, spôsoboch liečby a ešte niečo navyše.
 
Pri zhromažďovaní informácií o rakovine sme sa dozvedeli mnoho zaujímavého. V súčasnosti môžete množstvo informácií o rozličných ochoreniach získať aj prostredníctvom televízie, ak si naladíte správny kanál. V našom projekte by sme chceli vysvetliť aspoň to, čo sme sa o rakovine dozvedeli z prístupných materiáloch.  Každému komu jeho zdravie nie je úplne ľahostajné a nájde si kúsok času medzi učením a pobytom na internete, do pozornosti odporúčame niektoré knihy s nami použitej literatúry. Tam snáď nájde odpovede na mnohé otázky ohľadne rakoviny.
 
1. DEFINÍCIA RAKOVINY
Rakovina je veľkou skupinou ochorení charakterizovaných nekontrolovateľným rastom a delením buniek. Je charakterizovaná vznikom zhubných (malígnych) buniek, ktoré získali schopnosť prenikať do okolitých tkanív (invázia), kde sa tvoria vzdialené nádory (metastázy).
Rakovina (lat. cancer) alebo zhubný nádor je nádorové ochorenie spôsobené nekontrolovaným rastom nádorových buniek, spojené s ničením okolitých tkanív, vytváraním metastáz a celkovým pôsobením na organizmus. V užšom slova zmysle sa pod termínom "rakovina" myslí karcinóm - zhubný nádor pôvodom z epitelových buniek. Slovo rakovina vzniklo kvôli podobnosti prerastajúceho nádoru klepetám raka. Aj v iných jazykoch sa používa táto podobnosť: cancer, karcinom, Krebs.

2. Epidemiológia
Jej výskyt v 20. storočí má stúpajúcu tendenciu, ktorá je do značnej miery podmienená vyššou priemernou dĺžkou života najmä vo vyspelých krajinách. V súčasnosti (2003, Národný onkologický register SR) umiera na zhubné nádory v Slovenskej republike štvrtina mužov a pätina žien. Zhubné nádory predstavujú u nás druhú najčastejšiu príčinu smrti, hneď za srdcovocievnymi ochoreniami. v roku 2002 bolo u nás zaznamenaných 23 000 nových onkologických ochorení, kým v roku 1970 len 12 000 (aj keď svoju úlohu tu zohráva skvalitnenie štatistického zberu údajov a lepšia záchytnosť onkologických diagnóz).

3. Etiológia
Rakovina je chorobou primárne genetického pôvodu. Zmeny v bunke, ktoré nakoniec vedú k vzniku zhubného, tzv. malígneho nádoru sú vždy dôsledkom mutácií DNA určitých génov. Gény, ktorých mutácia ovplyvňuje vznik a vývoj nádoru, sa rozdeľujú na 2 skupiny:

- gény regulujúce rast buniek - táto skupina reguluje delenie buniek a rozdeľuje sa na dve ďalšie podskupiny:

· onkogény - priamo stimulujú rast, či už podporou delenia alebo zábranou riadenej smrti (apoptózy) buniek. Ich mutácie sú aktívne a v rámci bunky autozomálne dominantné (pre účinok stačí, že zmutuje len jeden z dvojice génov).
· tumor supresorové gény (starší názov "antionkogény")

- gény opravujúce poškodenú DNA - ich poškodenie zvyšuje výrazne riziko, že dôjde k mutácií, ktorá spôsobí nekontrolovateľné množenie buniek.

4. Delenie
Delenie zhubných nádorov sa zakladá na type bunky, z ktorej vznikajú. Ďalej sa delia podľa orgánu, v ktorom vznikajú.

4.1. Delenie podľa pôvodu
- karcinóm (lat. carcinoma) = pochádza z epitelového tkaniva
- sarkóm (lat. sarkoma) = pochádza z mezenchýmového tkaniva
- lymfóm (lat. lymphoma) = pochádza z lymfatického tkaniva

4.2. Delenie podľa orgánov

Najčastejšími zhubnými nádormi u žien sú karcinómy prsníka a vaječníkov a u mužov karcinóm pľúc (bronchogénny karcinóm) a hrubého čreva.
- Nádory kože
- Nádory tráviaceho systému
- Nádory dýchacieho systému
- Nádory močovo-pohlavného systému
- Nádory krvného a lymfatického tkaniva
- Nádory kostí a svalov

5. AKO VZNIKÁ RAKOVINA
Úlohu hrajú gény a prostredie, v ktorom človek žije. Každý deň prechádzajú naše bunky zmenami, ktoré sú našťastie vo väčšine prípadov napravené. Ale niekedy tieto zmeny vzniknú tam, kde prebiehajú opravy teda v enzýmoch, ktoré sú zapojené do opravy buniek. Ak sú tieto enzýmy poškodené, bunka nemôže byť opravená. Chyby či poškodenia v bunkách narastajú a z ničoho nič tu máme bunku, ktorá nevie, kedy má prestať rásť. Je to dlhý, pomalý a tichý proces. Podľa odborníkov trvá približne 25 rokov, kým sa nádor dostane do fázy, kedy je možné ho diagnostikovať. Dobrá správa je, že nám to dáva dostatok času na to, aby sme proces zastavili, alebo aby sme ho celý otočili.
 
Nádory nie sú cudzími votrelcami. Vznikajú z toho istého materiálu, ktorý používa telo na stavbu svojich vlastných tkanív. Nádory využívajú tie isté zložky- ľudské bunky- na tvorbu nesúrodej hmoty, ktorá rozvracia biologické usporiadanie a funkciu. Ak sú tieto bunky ponechané bez kontroly, tak dovedú celý komplex- ľudské telo- k rozpadu.  Väčšina ľudských nádorov obsahuje miliardu alebo viac buniek ešte skôr, než si ich začneme uvedomovať. V mnohých ohľadoch sa bunky vo vnútri nádoru odlišuj od svojich normálnych náprotivkov, čo sa prejavuje napr. charakteristickým tvarom, rastom a metabolizmom. Všetky bunky, ktoré vytvárajú nádor, pochádzajú z línie jedného predchodcu, ktorý existoval mnoho rokov predtým, než sa nádor zviditeľnil. Tento zakladateľ spustil svoj vlastný rastový program vo vnútri jedného z tkanív tela.  Následne bola jeho poliferácia ( rast) regulovaná vlastným vnútorným programom. Miliardy buniek v nádore pokračujú v úlohe ich predka- renegáta. Chcú viac rásť, viac sa replikovať a neobmedzene expandovať.

6. SMRŤ BUNKY
Pri všetkých typoch ľudskej rakoviny možno zistiť, či z prekanceróznej bunky vznikne skutočný tumor. Na vytvorenie život ohrozujúcich tumorov musia bunky zvýšiť svoju proliferačnú schopnosť, a súčasne nájsť spôsob ako uniknúť smrti. Niektoré skupiny prekanceróznych buniek môžu úspešne zvýšiť rýchlosť svojho rozmnožovania po získaní aktivovaného onkogénu, ale môžu zlyhať pri vysporadúvaní sa s apoptózou a starnutím; výhody, ktoré získajú zvýšením proliferácie, môže neutralizovať rovnaká alebo vyššia rýchlosť hynutia.

Na rozhodnutie bunky spáchať apoptopickú smrť alebo sa jej vyhnúť vplývajú mnohé riadiace centrá, predovšetkým tumor supresorový gén p53. Tento gén, ktorý sa realizuje prostredníctvom svojho proteínu, rozhoduje o živote a smrti. Monitoruje stav bunky a zvoní na poplach pri poškodení alebo nekontrolovanosti bunkového mechanizmu. Nikde nie je úloha p53 markantnejšia ako v bunkových reakciách nasledujúcich po poškodení bunkovej DNA.

Genón ľudskej bunky je neustále atakovaný chemikáliami a nepresne kopírovaný pošmykujúcimi sa DNA polymerázami. Bunky môžu na výsledné poškodenie reagovať dvomi spôsobmi: Môžu sa pokúsiť opraviť ho pomocou opravného aparátu, alebo to vzdajú a vkročia do procesu programovanej smrti. Ak je poškodenie vedúce k mutácii malé, bunky sa budú snažiť opraviť ho, ak je masívne, a presahuje kapacitu opravného aparátu, tak si bunka vyberie ako jedinú možnosť apoptózu.

Bunky sa normálne spoliehajú na proteín p53, že im pomôže reagovať na poškodenie DNA. Tak, ako ostatné tumor supresorové proteíny, aj p53 funguje ako brzdový pedál. Hladiny proteínu p53 v bunke sa po zaregistrovaní poškodenia DNA v priebehu niekoľkých minút rapídne zvyšujú. Len čo sa poškodenie akumuluje vo vysokej koncentrácii, začne proteín p53 účinkovať ako záchranná brzda, ktorá urýchlene vypína postup bunky fázami rastového cyklu. V prípadoch malého poškodenia DNA môže byť toto zastavenie dočasné. Pokým proteín p53 blokuje postup bunky, opravný aparát má čas na vystopovanie a opravu poškodených sekvencií báz. Len čo je poškodenie vymazané, p53 sa stiahne a umožní bunke opäť sa deliť.

Dočasná zastávka zabráni bunke vkročiť do fázy bunkového cyklu, v ktorej je naplánované kopírovanie DNA. Proteín p53 dovolí vstup do tejto DNA kopírujúcej fázy len vtedy, ak bolo poškodenie DNA úspešne opravené. To zabezpečuje, že replikujúce enzýmy- DNA polymerázy- nekopírujú nezvratne poškodenú DNA, čím by generovali defektné kópie, ktoré by sa vo forme zafixovaných mutácií prenášali na ďalšie bunkové generácie.

V prípade, že by bolo poškodenie rozsiahle, bude odpoveď úplne odlišná. Tak ako predtým sa bude v bunke vo veľkých množstvách akumulovať proteín p53. Aj tentoraz sa bunka zastaví na svojej púti. Avšak program zaoberajúci sa bunkovým  poškodením bude zvažovať rozsah genetickej devastácie a rozhodne sa aktivovať ďalšie procesy: naštartuje program apoptózy. Výsledok je istý a rýchly: bunka približne v priebehu hodiny zahynie a spolu s ňou aj jej novopoškodené gény.

Pre vznikajúcu nádorovú bunku by mala inaktivácia génu p53 mutáciou priniesť očividný úžitok. Len čo bunka knokautuje svoj ú53 gén, tak sa jej schopnosť reagovať na poškodenie značne zníži. Následkom je, že bunka a z nej pochádzajúce bunky môžu, dokonca aj po utŕžení značného poškodenia ich genómu, nepretržite proliferovať. Bez funkčného p53 sa budú tieto bunky hnať dopredu a kopírovať poškodenú DNA, a pritom inkorporovať do novovytvorených genómových replík nesprávne bázy. Výsledné zmutované genómy sa potom dostanú do dcérskych buniek.
 
7. PRÍČINY RAKOVINY
Je mnoho rôznych faktorov, ktoré spôsobujú rakovinu a mnohé súvisia s nasledujúcim:
· Zo znečisteného prostredia sa do tela dostávajú karcinogénny (chemické látky spôsobujúce rakovinu), napr. uhľovodík v cigaretách a uhlíkové tetrachloridy používané pri čistení.
· Stresy a starosti spotrebovávajú fosforečnan draselný v krvi, bunkách, nervoch, a tak i stres môže, a to priamo spôsobiť nedostatok draslíku.
· Genetika má tiež dôležitú úlohu, pretože geneticky zmenené bunky môžu byť zdedené a ich slabosť sa prejaví s pribúdajúcimi rokmi.
Podnetom k vývoju rakovinových buniek môžu byť i rôzne druhy radiácie. Zdrojom radiácie môže byť röntgen, televízor, obrazovka videa, zlé mikrovlnné rúry, rádioaktívne nátery ( napr. v hodinkách so svietiacim číselníkom), rádioaktívny odpad pri jadrových katastrofách, ionizujúce radiácie nadzemného energetického vedenia.

Rakovina môže mať za následok i chronické fyzické dráždenie určitej časti tela, napr. dráždenie pier fajčiarskym dymom, rakovina ďasna spôsobená zle založením chrupom, rakovina kože spôsobená nadmerným opálením.
Nedostatok minerálnych látok a vitamínov môže telo oslabiť tak že sa potom môže stať korisťou akéhokoľvek toxínu, a nedostatok vitamínu C, pretože ten chráni telo pred toxínom nachádzajúcom sa v cigaretovom dyme, čo sa môže stať podnetom pre srdcovú chorobu a rakovinu pľúc.

V spôsobe stravovania môžu byť niektoré nedostatky čoho výsledkom je nedostatok draslíku, spôsobené napríklad nadmernou spotrebou soli (sodík). V tele je veľmi citlivá rovnováha medzi množstvom sodíka a draslíka, ktorá keď je porušená vedie k ťažkostiam. Draslík je v bunkách zatiaľ čo sodík je v telových tekutinách. Draslík priťahuje kyslík a kyslík je pre všetky bunky nevyhnutný. Dôjde k nadbytku sodíku, určité jeho množstvo infiltruje do buniek a tým ruší účinok draslíku.

8. Varovné signály
Niektoré z nasledujúcich symptómov boli často zistené u ľudí, ktorý ochoreli na rakovinu. Žiadny z nich by nemal byť považovaný za príznak nastupujúcej rakoviny, ale len za upozornenie, že je nutné venovať mimoriadnu pozornosť zmene životného štýlu.
-  Nedostatok vitamínu B, ktoré má za následok:
· výrazne červený jazyk
· popraskané kútiky úst
· suché a mŕtvo vyzerajúce vlasy
-  Ochorenie zažívacieho ústrojenstva, ktorá má za následok:
· nedostatok pankreatických enzýmov a kyslosť žalúdka
· pálivý pocit v jednej alebo viacerých častiach tela, spôsobených podráždením hydroxidom sodným, ale na dotyk je postihnuté miesto chladné
· pálivý pocit v konečníku pri pohybe čriev
-  Neprirodzený stav krvi:
· vysoká zásaditosť alebo vysoká kyslosť
· anémia
· nerovnováha proteínov
-  Duševná depresia, keď človeka napádajú morbídne myšlienky
· apatia, ľahostajnosť, malá vitalita
· zvýšená únava bez reálnej príčiny
· stále sa vracajúce spomienky na príbuzných ktorí zomreli na rakovinu
-  Rôzne iné príznaky:
· zhoršený zrak
· bolesti sedacích a prsných svalov
·  strata sily, vypadávanie vlasov, ktorá šedivejú a stávajú sa krehkými
· bolesti pri hlbokom dýchaní a vysoká horúčka
· kŕče v rukách, nohách alebo lýtkach, obvykle pri zaspávaní
· vznik zatvrdnutých šupinatých miest na koži
· krvácanie ďasien pri čistení zubov
· ľahké tvorenie modrín
· strata chuti do jedla a chudnutie
· zdurenie lymfatických žliaz
-Pálivá bolesť pri pohybe čriev, spôsobená neobvyklým množstvom sodných zásad v stolici
-Nadmerná potreba soli
-Ischias
-Slabý, alebo zvýšený pulz
-Môžu mať problém pri naväzovaní úzkych vzťahov, alebo naviažu len jeden a keď ten  skončí, znamená to v ich živote strašnú ranu.
-Preto sú často neschopný dať najavo svoje city, či je to náklonnosť alebo hnev.
- Táto neschopnosť prejaviť city vznikla asi v dôsledku citových strát v detstve, mali možno zdržanlivých rodičov, ktorý nedávali otvorene najavo svoje city alebo náklonnosť k svojim deťom.
- Môžu to byť ľudia prísny a perfekcionalisti alebo na druhej strane môžu mať pocit menejcennosti
 
9. Rady
Snažte sa o dostatok telesného pohybu
Dýchajte zhlboka a intenzívne na čerstvom vzduchu
Vyhýbajte sa zafajčeným a nevetraným miestnostiam
Nefajčite
Uprednostňujte prirodzenú stravu, bohatú na vitamíny
Vyhýbajte sa prejedaniu
Dbajte na pravidelné trávenie
 
10. VLASTNÁ PRÁCA
Pri svojej práci sme zistili, že rakovina je v skutočnosti iná, ako sme si predtým mysleli. Je to pojem nesmierne široký a napriek tomu, že v ľuďoch prebúdza strach, je to veľmi zaujímavé ochorenie. Nás doslova fascinuje. Chápeme, že vyhliadky na to, že bude objavený účinný liek proti rakovine budú aktuálne tak o 30 rokov. Ale dovtedy sa snáď vyrobia farmaká, ktorými bude možné ovplyvňovať priebeh ochorenia. Rakovina je staré ochorenie, ktoré sa vyskytovalo už za čias dinosaurov. Poznali ju aj starí Egypťania, skúmali starí Gréci. Príčinu rakoviny treba hľadať v sekvencii báz deoxyribonukleovej kyseliny, prítomnej v každom ľudskom organizme. Stačí zámena jedinej bázy v poradí 5000 báz DNA a génovou mutáciou vznikne rakovina. Niekedy je to naozaj čisto náhodné, inokedy podlieha mnohým vonkajším vplyvom- karcinogénnym mutagénov. Možno má aj svoje psychické príčiny. Vo svojej práci sme sa však chceli zamerať na jej fyziologické príčiny. Keď človek dostane rakovinu, v mnohých prípadoch rozhoduje vôľa chorého žiť. Niektorí sa s ňou zmieria do takej miery, že podľahnú apatii voči životu, iní sa zo všetkých síl snažia vyliečiť. Niekomu môže dokonca choroba pomôcť ku šťastiu, životnému pokoju, má čas rozmýšľať nad svojim životom. Keď niekoho postihne hocijaká nebezpečná choroba, zvyčajne si položí otázku ,, prečo práve ja?“. No keď sa nad tým zamyslí, možno aj nájde odpoveď. Všetko vo svete má svoje príčiny.
 
11. DISKUSIA
Máme uviesť návrh na riešenie problému? Vedci sa o to snažia už desiatky rokov. V prvom rade by ľudia mali o rakovine vedieť čo najviac. Aby sa jej mohli vyhnúť, aby mohli pomôcť blízkym postihnutých touto chorobou, ...Rakovina je choroba ktorá môže súvisieť prakticky so všetkými hoci banálnymi chorobami. Do rakoviny môže prepuknúť každá chronická alebo infekčná choroba. Žijeme vo svete technických výdobytkov. Našťastie alebo bohužiaľ? Nato musí prísť každý človek sám. Výskyt rakoviny v dávnejšej minulosti bol podstatne menší ako dnes. Určite na tom svoju úlohu zohrávajú aj jadrové elektrárne a jadrové katastrofy. Niektoré krajiny sa nechcú vzdať svojich programov obohacovania rádioaktívneho uránu. Ľudia vedú hektický život a užívajú množstvo liekov v domnení, že im pomôžu. Mali by sa správne stravovať, pravidelne cvičiť a dbať o svoje zdravie. Samozrejme, nikomu to nemôžeme prikázať. Je to na každom človeku, ako bude pristupovať ku svojmu zdraviu. Dúfame, že ľudia, ktorí dnes už majú možnosť byť dostatočne informovaní,  budú toho schopní.

12. ZÁVER
Dúfame, že našou prácou sme si splnili cieľ ozrejmiť niektoré fakty o rakovine. Každý si musí nájsť svoju vlastnú cestu, ktorou bude v živote smerovať. Počet trpiacich na onkologické ochorenia síce stúpa, ale percento úmrtia na rakovinu sa znižuje. Dnes už vieme niektoré druhy úplne vyliečiť, ale iba v tom prípade, že sa ochorenie včas diagnostikuje. A preto by žiadny človek nemal brať na ľahkú váhu príznaky. Niektorí sa rakoviny boja a z toho dôvodu nechcú podstúpiť ani rôzne vyšetrenia. Iní si myslia, že rakovina sa môže napr. operáciou rozniesť do celého tela. Nie je to pravda. Rakovina je úplne neinfekčná. Len sa netreba báť. Ak človek naozaj chce je schopný poraziť aj rakovinu. Práve pri tejto chorobe je dôležitý aj duševný stav pacienta.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.052 s.
Zavrieť reklamu