Vitamín a vitamíny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 17.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 445 slov
Počet zobrazení: 5 091
Tlačení: 382
Uložení: 394
Vitamíny
 
1. Úvod
Od rodičov, lekárov aj v škole stále počujeme, že sme ,,vo vývine“ a že by sme mali jesť veľa vitamínov....

Čo je to veľa?
Čo sú to vlastne vitamíny?
Ako a odkiaľ ich máme čerpať ?
V čom nám pomáhajú a načo sú prospešné?
Ktoré a koľko vitamínov máme jesť?
V tabuľkách na rôznych potravinách sú obyčajne uvedené miligramy vitamínov na 100 g potraviny, ale málokedy sa tam dočítame aká je odporúčaná denná dávka. Chceli sme trochu získať prehľad o tejto problematike a odpovedať si na niektoré uvedené otázky.

Ak vyslovíme slovo vitamín, veľa ľudí si predstaví rôzne farebné tabletky. I keď vitamíny často pôsobia ako lieky, predsa liekmi nie sú. Vitamíny sú veľmi dôležité látky, nevyhnutné na udržiavanie života, či zdravia. Ich názov je odvodený od latinského slova vita (život) a amin (molekuly prvých objavených vitamínov označovali chemici ako aminy).
 
Nachádzajú sa v rastlinách i v živočíchoch. Nie sú zdrojom energie ani stavebnou zložkou, ale sú súčasťou enzýmových systémov, ktoré urýchľujú alebo aktivujú rôzne reakcie v našom tele. Niektoré vitamíny sú veľmi citlivé, odbúravajú a ničia sa uskladnením, tepelným spracovaním, z čoho vyplýva, že na vitamíny je najbohatšia čerstvá zelenina.
 
Vitamíny sa najčastejšie rozdeľujú na 2 skupiny :
a) rozpustné v tukoch
b) rozpustné vo vode

2. Teoretické východiská
Cieľom našej práce je zhrnúť vitamíny a pripomenúť vám aké sú vitamíny dôležité pre všetky vekové kategórie. Čerpali sme z mnohých kníh, z ktorých sme povyberali to najpodstatnejšie a zhrnuli sme to do nášho projektu aby ste si samy uvedomili aké sú vitamíny dôležité. Keď sme si prečítali to množstvo kníh, dozvedeli sme sa, že vitamíny sú pre náš organizmus dôležité.
 
Ľudské telo si väčšinu vitamínov nevie vyrábať samo, preto sú dôležitou súčasťou našej stravy. Každý vitamín má niekoľko špecifických úloh a jeho nedostatok môže viesť k závažným ochoreniam. Odborníci odporúčajú denné hodnoty živín, ktoré priemerný človek získava so stravy. Sú známe ako “referenčný príjem potravy“ a určujú množstvo živín, dostačujúcich pre 97% populácie.
 
Individuálne nároky každého jednotlivca sa však budú líšiť. Väčšie nároky môžu mať muži ako ženy, alebo naopak. Dojčatá, deti a dospievajúci majú špecifické potreby, rovnako ako rekonvalescenti a starší alebo chorí ľudia.
 
Dozvedeli sme sa, že vitamíny sa delia podľa toho, či sú alebo nie sú rozpustné v tukoch alebo vo vode. Vitamíny rozpustné v tukoch sú vitamíny A, D, E a K – nevylučujú sa z tela močom, takže ich nadmerný príjem predstavuje isté zdravotné riziko. Vitamíny skupiny B a C sa vo vode rozpúšťajú a s výnimkou vitamínu B12 sa v tele neukladajú do zásoby.
 
Vitamíny máme nášmu telu dodávať radšej vo forme ovocia, zeleniny, obilnín či mäsa a nie sa dopovať tabletkami. Zobrať si tabletku je síce jednoduchšie, ale sú aj škodlivejšie, pretože v nás môžu vyvolať nežiaduce účinky. Aj drobné zmeny v stravovacích návykoch môžu zlepšiť náš zdravotný stav. Naším projektom je ponúknuť vám prehľad vitamínov, ktoré sú pre človeka dôležité a v ktorých potravinách sú najviac zastúpené.
 
3. Vitamíny rozpustné v tukoch.
Vitamíny rozpustné v tukoch sa nazývajú aj lipofilné vitamíny. Patria sem vitamíny skupiny A, D, E, F, K .
 
3.1 Vitamíny skupiny A ( retinol, beta karotén )
Pôsobia pri raste organizmov ako antiinfekčné činitele a tiež zabraňujú niektorým očným poruchám. Vitamíny skupiny A sú odolné voči teplu. Zúčastňuje sa na okysličovacích a obnovovacích procesoch, podporuje činnosť slizníc, pokožky, správne videnie. Má protirakovinový účinok. Chráni tiež pred infekciami dýchacích ciest, udržuje zdravie vlasov, nechtov, zubov a ďasien. Hrá významnú úlohu pri tvorbe bielkovín. Urýchľuje rast a vývoj kostí. Beta karotén stimuluje činnosť imunitného systému, pôsobí proti kôrnateniu ciev, čím znižuje riziko infarktu.
 
V potrave sa vyskytujú v podobe provitamínu beta karoténu, čo je vlastne zdvojený vitamín A. Vitamínu A je ohromná zásoba v pečeni, preto nie je nutné prijímať denne odporúčanú dávku. Vitamíny skupiny A sa nachádzajú v dvoch podobách:
1)  v potravinách zvieracieho pôvodu – vo vnútornostiach , mäse, mlieku, tukoch
2)  v ovocí a zelenine – v čerstvej paprike, petržlene, mrkve, špenáte, cibuli, paradajkách a cesnaku
 
Nedostatok vitamínu A sa prejavuje šeroslepotou, suchou drsnou pokožkou, sliznicou, nechutenstvom a zníženou odolnosťou voči infekciám. Všeobecne prijatý názor, že ani pri vysokom príjme beta karoténu otrava vitamínom A nehrozí. Nadbytok vitamínu A však môže spôsobiť vypadávanie vlasov, nutkanie na zvracanie, olupovanie kože, hmlisté videnie, vyrážky, bolesti kostí, únavu, bolesť hlavy a zväčšenie pečene. Je nebezpečný najmä pre tehotné matky.
 
3.2 Vitamíny skupiny D ( kalciferol )
Najznámejšími vitamínmi tejto skupiny sú vitamíny D a D. Je to vitamín potrebný na zabezpečenie správnej premeny minerálnych látok Ca a P a ich správnemu ukladaniu v tele od kostí zubov. Vstrebáva sa v tenkom čreve spolu s tukmi.
 
Vitamín D vzniká účinkom slnečného žiarenia v bunkách pokožky. Bežne postačuje opaľovanie na dostatočnú zásobu vitamínu D v organizme. V opálenej koži tvorba vitamínu D prestáva. Vitamín D sa nachádza aj v mlieku, vajciach, syroch, rybom tuku, v morských rybách. Nedostatok vitamínu D spôsobuje krivicu, zubný kaz, mäknutie kostí, rednutie kostí z dôvodu nedostatočného využitia vápnika a fosforu.
 
Dlhodobé denné podávanie vyššej dávky vyvoláva príznaky otravy, ktorá sa prejavuje smädom, očným zápalom, svrbením pokožky, hnačkami, nutkaním na močenie. U detí môže dôjsť k vyplavovaniu vápnika z kostí, a tým k zastaveniu rastu. V mnohých publikáciách sa účinok vitamínu D precenil a podozrieva sa z rakovinotvornosti.
 
3.3 Vitamíny skupiny E ( tokoferol )
Vitamín e hrá dôležitú úlohu v premene bielkovín, cukrov a tukov a v hospodárení tela s tekutinami. Znamená veľkú pomoc v oslabenom stave po chorobe, pretože zvyšuje regeneráciu buniek. Chráni vitamín A pred oxidáciou. Pod jeho vplyvom sa preto zlepší zásoba organizmu vitamínom A. Vitamín E prírodného pôvodu sa dokáže v organizme skladovať podstatne dlhšiu dobu než syntetický. Má priaznivý vplyv na nervovú sústavu, sexuálnu výkonnosť, omladzuje pokožku a vlasy, rozťahuje cievy, zamedzuje zrážaniu krvi a tvorbe hrubých chrást. Vitamín E hrá dôležitú úlohu v prevencii rakoviny.
Na rozdiel od ostatných v tukoch rozpustných vitamínoch, vitamín E, podobne ako vitamíny B a C, zostáva v organizme relatívne krátko. 60- 70 prijatého vitamínu E sa vylúči stolicou. Zvyšok prijatého vitamínu E sa uchováva v pečeni, srdci, svaloch, tukovom tkanive, krvi, nadobličkách, semenníkoch, maternici a hypofýze. Ľudský organizmus získava vitamín E z obilných klíčkov, sójových bôbov, listovej zeleniny, celozrnnej múky, vajíčok .
 
Nedostatok vitamínu E spôsobuje deštrukciu červených krviniek, zmenšovanie a bolesti svalov, chudokrvnosť, krehkosť žíl, neurologické problémy a poruchy rozmnožovania. Môže spôsobiť poruchy vstrebávania tukov. Anorganické soli železa môžu zničiť účinok vitamínu E. Ľudia, ktorí pijú veľa chlórovanej vody, potrebujú väčšie množstvo vitamínu E. Bežnou stravou sa vitamínom E nedá predávkovať, v zásade nie je toxický. Pri nadbytočnom príjme môže spôsobiť zvýšenú krvácavosť.
 

3.4 Vitamíny skupiny F ( linolová, linolénová a arachidová kyselina )
Za vitamíny F sú považované nenasýtené mastné kyseliny (linolová, linolénová a arachidónová ). Pomáhajú v organizme spaľovať nasýtené tuky a tým uľahčuje chudnutie. Bráni ukladaniu cholesterolu, udržuje zdravú pleť a vlasy, ochraňuje pred škodlivosťou rőntgenových lúčov. Pomáha zvládnuť choroby srdca. Obsahujú ich najmä semená, oriešky a strukoviny, rastlinný olej, obilné klíčky. Nedostatok môže vzniknúť zvýšenou spotrebou cukru. Prejavuje sa ochoreniami kože – ekzémy, akné. Toxické účinky nie sú známe, nadbytok môže spôsobiť obezitu.

3.5 Vitamíny skupiny K ( metylnaftochinon )
Skupina vitamínov K zabraňuje vnútornému krvácaniu a je nepostrádateľný pri zrážaní krvi. Ľudský organizmus vytvára vitamín K črevnými baktériami. V potravinách sa nachádza v kapuste, jogurtoch, vaječnom žĺtku, pečeni, paradajkách, orechoch, šípkach a hrachu.
 
Nedostatok vzniká poruchou pečene a dlhodobým užívaním liekov, ktoré ničia črevnú mikloflóru. Sú citlivé na var, na svetlo UV žiarenia a silné zásady a kyseliny. Nedostatok vitamínu K spôsobuje zvýšenú krvácavosť. Podobne ako vitamín E ani vitamínom K sa prakticky nedá predávkovať.

4. Vitamíny rozpustné vo vode
Vitamíny rozpustné vo vode sa nazývajú aj hydrofilné. Zahrňujú vitamíny B-komlexu, vitamín H , vitamín C. Najznámejšie vitamíny B komplexu sú vitamíny B1 ,B2 ,B3 ,B5 ,B6 ,B12 ,Bc
 
4.1 Vitamín B1 ( tiamín )
Má priaznivý vplyv na nervový systém, funkciu mozgu, žalúdka a má mierne močopudný efekt. Podporuje rast, pomáha tráviť cukry, udržuje činnosť srdca, nervov a svalov. Tiež zmierňuje bolesti po zubných ošetreniach a pomáha liečiť opar. Prítomnosť tohto vitamínu v tele sa uplatňuje pri tvorbe krvi a premene sacharidov, tukov, vody, a minerálov. Jeho prebytok sa v organizme neuskladňuje, preto je potrebné každodenne ho nahradzovať. Jeho nepriateľmi sú : alkohol, biela múka a káva, vzduch, voda a tepelná úprava, ktorá ho ochudobní až o 50%.
 
Vitamín B1 sa nachádza v droždí, ryži, jačmeni, orechoch, zelenine a mlieku. Jeho nedostatok sa prejavuje nervozitou, depresiami, bolesťami hlavy, nespavosťou a nesústredenosťou. Predávkovanie sa prejavuje opuchom, nervozitou a búchaním srdca, no predávkovanie do takej miery je zriedkavé .

4.2 Vitamín B2 ( riboflavín )
V organizme sa využíva pri tvorbe hemoglobínu, v odbúravaní tukov, zlepšuje zrak, podporuje rast a plodnosť, podieľa sa na tvorbe rohovky, kože, nechtov a vlasov. Má dôležitú úlohu pri látkovej premene a je citlivý na ultrafialové žiarenie. Dobre znáša kuchynskú úpravu a sterilizáciu. Je známy aj pod názvom vitamín G.
 
Vitamín B2 získavame z mlieka, pečene, droždia, sardiniek, vajec, syrov a strukovín. Nedostatok sa prejavuje popraskaním pokožky, pier, poškodením pohlavných orgánov, zanietením sliznice, pokožky a poruchami krvotvorby. Nie sú známe toxické účinky riboflavínu. Väčšia dávka by mohla vyvolať svrbenie, tŕpnutie, pálenie.
 
4.3 Vitamín B3 ( vitamín PP )
Pod týmto pojmom sa skrývajú dve zlúčeniny : kyselina nikotínová a nikotinamid. Zúčastňuje sa na premene tukov, cukrov a aminokyselín. Je dôležitý pre činnosť nervovej sústavy a mozgu, tráviaceho traktu, pokožky, hormónov. Podporuje krvný obeh, znižuje vysoký tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Významným zdrojom tohto vitamínu je mäso, predovšetkým baranie, králičie a hydina. Ďalej sa vitamín B3 nachádza v zemiakoch a celozrnnej múke.
 
Nedostatok spôsobuje chorobu, ktorá sa nazýva pelagra. Tá sa prejavuje kožnými poškodeniami, častými hnačkami, nespavosťou, nervozitou, zmätenosťou, halucináciami, depresiou, túžbou po alkohole, samovražednými úmyslami až demenciou. Sladkosti a alkohol zvyšujú jeho spotrebu dvoj- až trojnásobne. Nedostatok sa objavuje predovšetkým  u alkoholikov a u ľudí so stravou veľmi chudobnou na bielkoviny. Dlhodobé užívanie vysokých dávok vitamínu B3 spôsobuje vredové ochorenia žalúdku, prípadne zápaly tráviaceho traktu.

4.4 Vitamín B5 (kyselina pantoténová )
Kyselina pantoténová je podstatnou súčasťou koenzýmu A, ktorý sa zúčastňuje na najvýznamnejších metabolických reakciách v organizme. Prítomnosť vitamínu B5 je nevyhnutná na tvorbu energie z cukrov, tukov, na syntézu cholesterolu. Je dôležitá pre dobrú funkciu imunitného a nervového systému. Pomáha pri hojení rán, chráni pred únavou, znižuje nežiaduce a toxické účinky mnohých antibiotík. Nachádza sa v mäse, obilných klíčkoch a zrnách, vo vnútornostiach, zelenine, orechoch, kurčatách a v hubách. Nedostatok je pomerne vzácny. Vitamín sa ničí konzervovaním. Môže vzniknúť dvanástnikový vred, krvné a kožné poruchy.
 
Toxicita nie je známa.
 
4.5 Vitamín B6 ( pyridoxín )
Zabezpečuje dostatočné vstrebávanie tukov a aminokyselín, bráni vzniku nervových a kožných chorôb, mierni nutkanie na zvracanie, sucho v ústach a problémy s močením. Znižuje kŕč nôh, tŕpnutie rúk, zápaly nervov končatín. Účinkuje ako prirodzená močopudná látka. Je nenahraditeľný pri tvorbe protilátok a červených krviniek. Zabezpečuje rast, vývoj a dobrý fyzický aj psychický stav organizmu.
 
Nachádza sa v droždí, v pečeni, pšeničných klíčkoch, kapuste, mlieku, vajciach a mäse. Pri zvýšenom prísune bielkovín a pri väčšom telesnom zaťažení jeho potreba rastie, preto organizmus športovcov má zvýšený nárok na tento vitamín. Jeho nedostatok zabraňuje regenerácii svalového tkaniva, prejavuje sa zápalovými ložiskami na koži tváre a v ústnej dutine. Môže vzniknúť chudokrvnosť. Zvýšený denný príjem môže spôsobiť poruchy nervového systému, nočný nekľud a živé sny.

4.6 Vitamín B12 ( kyanokobalamín )
Kyanokobalamín stimuluje rast, zlepšuje chuť do jedla, pomáha zvyšovať telesnú váhu. Je dôležitým činiteľom pri liečbe chudokrvnosti tým, že ovplyvňuje tvorbu červených krviniek. Udržuje v dobrom stave nervový systém, zmierňuje dráždivosť, zlepšuje pamäť, koncentráciu a duševnú rovnováhu. Je podstatný pre genetické materiály.
 
U cicavcov  je v dostatočnej miere produkovaný črevnou mikloflórou. Telo si vytvára zásoby tohto vitamínu v pečeni na dlhší čas. Užívanie antikoncepčných tabliet a liekov, môžu tieto zásoby úplne zlikvidovať. Medzi potraviny obsahujúce vitamín B12 patrí mäso, morské ryby, vajcia, mlieko, strukoviny a syry. V minimálnej miere s nachádzajú aj v zelenine. Nedostatok sa prejaví zhubnou chudokrvnosťou a poškodením mozgu a nervového systému – zmätenosťou, náladovosťou, depresiami. Toxicita nebola popísaná ,k otrave nedošlo ani pri aplikácii megadávok.
 
4.7 Vitamín Bc (kyselina listová )
Kyselina listová je nevyhnutná pre tvorbu hemoglobínu a správnej krvotvorby. Pomáha metabolizovať bielkoviny. Zvyšuje produkciu mlieka u matiek, chráni pred črevnými parazitmi a pred otravou potravinami, pokožka sa po nej stáva hebkou, pôsobí proti bolesti, zvyšuje chuť do jedla, zabraňuje chudokrvnosti a zmierňuje vredové bolesti. Nachádza sa v listovej zelenine, kukuričných klíčkoch, pečeni, strukovinách, hydine. Nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, podvýživu a chudokrvnosť. Spôsobuje zmeny na sliznici. Pri fajčení a užívaní alkoholu sa jej spotreba zvyšuje. Toxické účinky nie sú známe, u niekoho môže spôsobiť kožnú alergickú reakciu.

4.8 vitamín H (biotín )
Je potrebný pre syntézu vitamínu C. Udáva sa jeho nevyhnutnosť pre metabolizmus tukov a bielkovín. Podporuje účinky vitamínov B. Zabraňuje šediveniu vypadávaniu vlasov. Uvoľňuje svalovú bolesť, zmierňuje ekzémy na tvári a dermatitídy. Uplatňuje sa pri biosyntéze mastných kyselín. Môže byť syntetizovaný črevnými organizmami. Z potravín sa nachádza v orechoch, ovocí, droždí, pečeni, žĺtkoch, mlieku, obličkách, ryži, hubách a zemiakoch.
 
Nedostatok brzdí rast a vývoj detí, prejavuje sa vypadávaním vlasov, vyvoláva kožné poruchy – ekzém na tvári, šupinatenie kože, nadmerné vyčerpanie, poruchy metabolizmu tukov, nechutenstvo, nespavosť, zvýšením cholesterolu v krvi. Ako u väčšiny vitamínov rozpustných vo vode nebolo popísané predávkovanie biotínom.

4.9 Vitamín C ( kyselina askorbová )
Vitamín C umožňuje vstrebávanie železa v organizme. Chráni pred infekčnými chorobami, podporuje imunitný systém. Bol dokázaný jeho protirakovinový účinok. Pomáha pri hojení rán, popálenín, pri krvácajúcich ďasnách. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Znižuje nebezpečenstvo tvorby krvných zrazenín. Chráni proti stresu a pomáha pri vstrebávaní železa. Zvyšuje fyzickú výkonnosť.
 
Nepochybuje sa o význame vitamínu C pre správnu tvorbu kolagénu. Vďaka kolagénu majú cievy svoj tvar a pevnosť, drží nám zuby, ním sú pripojené svaly ku kostiam. Vitamín C je bohato zastúpený v ovocí a zelenine. Bohaté sú najmä šípky, paprika, čierne ríbezle, kapusta, jahody, špenát, zemiaky a tropické ovocie.
 
Vitamín C je veľmi citlivý na teplo – ničí ho už teplota 60ºC, kovy a kyslík. Je zaujímavé, že pri silných záporných emóciách, pri strese stúpa spotreba vitamínu C 8-10 násobne. Pritom si treba uvedomiť, že nie je v organizme skladovateľný. Viac vitamínu C potrebujú fajčiari, starý ľudia a deti. Nedostatok sa prejavuje zníženou odolnosťou voči chorobám, stresom a záťažiam. Pri nadmernom príjme vitamínu C môže dôjsť k tvorbe močových kameňov, k hnačkám, nadmernému močenie a ku kožným vyrážkam.
 
5. Pomer odporúčanej dennej dávky vitamínov pre nás a našich rovesníkov

Podľa predchádzajúcej tabuľky sme pripravili jedálny lístok:
Raňajky : 50g ovsených vločiek, 120g orechov, jogurt
Obed : vývar s pečeňovými knedličkami, 140g mäsa, zemiaky, 250g paradajkového šalátu
Večera : sardinky, celozrnný chlieb, čaj
 
V týchto potravinách by sme získali odporúčanú dennú dávku vitamínov.
Je samozrejmé, že denne nemôžeme jesť to isté, ale určite sa dá pestrou stravou zabezpečiť si každý deň dostatok vitamínov pre náš organizmus.

6. Záver
Je dobré mať krásne telo, zdravého ducha, no nedocielime ho drastickými diétami, ktoré nevedú k ničomu, nanajvýš k zdravotným problémom – bulímia, anorexia. Možno si niekto myslí – je najjednoduchšie zájsť do lekárne a kúpiť si vitamíny v tabletkách... Keď si to tak vezmeme, načo sa predávajú paradajky, banány a iné ovocie a zelenina ?
 
Z našej práce vyplýva jedna neodvrátiteľná skutočnosť : zelenina, ovocie a všetky dary zeme a prírody nielenže majú príjemnú chuť, sú oveľa zdravšie ako tie ,,chemické vzorce“ vyrobené v laboratóriu, ale ešte sú aj dostupnejšie a môžeme si ich dopestovať aj my. A pritom nemajú žiadne vedľajšie účinky !
 
Veď aj naše staré mamy či starí otcovia sa zaobišli bez umelo pripravených vitamínov! Preto si myslíme, že by sme nemali za všetkým hľadať silu chémie a syntetiky, ktoré nás môžu často zradiť. Určite nie je dobré skúšať rôzne diéty, najmä ak ešte rastieme. Ak chýba v našej strave čo i len jeden vitamín, môže to viesť k rôznym telesným aj duševným nedostatkom.
 
Mali by sme sa viacej prikloniť k sile prírody, ktorá nás obklopuje a koniec koncov, z ktorej pochádzame aj my.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu